NOGOMET

Messi nočna mora za Oblaka

Argentinski nogometni as zabil Škofjeločanu osem golov. Slovenski vratar goji veliko boljšo bilanco z Realom.
Fotografija: Lionel Messi se je takole veselil gola ob razočaranem vratarju Janu Oblaku. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi se je takole veselil gola ob razočaranem vratarju Janu Oblaku. FOTO: Reuters

V nogometu ni bližnjic do uspehov, o čemer se je v tej sezoni prepričal tudi eden najboljših vratarjev na svetu Jan Oblak. Njegov Atletico se prebija med evropske gigante po merilih plačilne sposobnosti, kakovosti stadiona in splošne organizacije, a Škofjeločan ima najslabši niz, odkar je leta 2014 zamenjal Lizbono za Madrid.

Zadnji derbi španskega prvenstva je nazorno razkril težave Atletica v tej sezoni. Dvoboj rdeče-belih z Barcelono je bil resda izenačen do izdihljajev tekme, a nato je odpovedala Atleticova obramba, ki sta jo izigrala velemojstra Luis Suarez in Lionel Messi, ta je z močnim strelom matiral še Oblaka za končnih 0:1. To je bila že 14. tekma Oblaka proti Barceloni, njegova skupna bilanca zmag, remijev in porazov pa je klavrnih 1-3-10. Barça bo resda vselej Barça, a tudi Real Madrid bo vselej Real Madrid.

Oblakova bilanca z mestnim rivalom je spodobnih 4-8-5. Številka 1 slovenske reprezentance tačas preživlja pravo (statistično) kalvarijo. Odkar je poleti 2014 kupil enosmerno vozovnico za Madrid, še ni doživel tako dolgega niza prejemanja golov kot v zadnjih tednih. Ni čudno, da Atletico zaostaja šest točk za Barcelono in Realom. V ligi prvakov bo lovil nujno zmago z moskovskim Lokomotivom, v nasprotnem primeru najbrž ne bo prezimil med Uefino klubsko elito.
 

Oblak vidno razočaran


Oblak je odšel po žogo v svojo mrežo na sedmih zaporednih tekmah – v španskem prvenstvu so ga najmanj enkrat položili na tla Alaves, Sevilla, Espanyol, Granada in nazadnje Barcelona, v ligi prvakov Leverkusen in Juventus. Messi in Barcelona (p)ostajata nočna mora za vratarja, ki bo 7. januarja dopolnil 27 let. Messi mu je zabil gol na spoznavni večer, 21. januarja 2015 v španskem pokalu, enako se je zgodilo ob njuni premieri v španskem prvenstvu 17. maja istega leta – Katalonci so obakrat zmagali z 1:0. Prav Messi (8) kotira na vrhu Barçinih strelcev, ki so premagali čuvaja mreže Atletica. Ob njem so strli odpor Oblaka tudi Suarez (5), Neymar (3), Rafinha, Dembele in Rakitić (po 1). Atletico je z Oblakom med vratnicama le enkrat ugnal Barcelono – v četrtfinalu lige prvakov 2015/16 (2:0, 1:2), ko je ustavil rdeče-bele Cristiano Ronaldo v zadnji seriji izvajanja enajstmetrovk v finalu na milanskem San Siru.

Oblak je bil v nedeljo zvečer vidno razočaran, a ostati bo moral potrpežljiv, saj so težave Atletica delno pričakovane. Trener Diego Simeone je pred sezono drastično posegel v udarno enajsterico – omenjeni skalp Barcelone izpred treh let so prinesli v Madrid branilci Juanfran, Savić, Godin in Luis, v nedeljo zvečer so pred Oblakom igrali Saul, Hermoso, Felipe in Trippier – čez noč ni možno zgraditi čvrste obrambe. Dolgoletnega ostrostrelca Antoina Griezmanna je zamenjal nadarjeni Joao Felix, a daleč je še do trenutka, ko bo Portugalec igral na ravni izkušenega Francoza. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije