SP 2018

Messi na mundialu ni mesija, ampak kar prava zmešnjava

Nogometno SP se po skupinskem delu nadaljuje s tekmami osmine finala. Že danes lepotica med Francozi in svetovnimi podprvaki Argentinci.
Fotografija: Antoine Griezmann na SP še ni pokazal svoje resnične vrednosti, proti gavčem jo bo bržkone že moral. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Antoine Griezmann na SP še ni pokazal svoje resnične vrednosti, proti gavčem jo bo bržkone že moral. FOTO: Reuters

MOSKVA – Se bo svetovno nogometno prvenstvo zdaj razpletlo ali zapletlo? Vse je odvisno od vašega filozofskega prepričanja, a pari osmine finala ruskega mundiala so naslednji: Francija – Argentina (danes ob 16.00 v Kazanu), Urugvaj – Portugalska (ob 20. uri v Sočiju), Španija – Rusija (jutri ob 16.00 v Moskvi, stadion Lužniki), Hrvaška – Danska (ob 20. uri v Nižnem Novgorodu), Brazilija – Mehika (v ponedeljek ob 16. uri v Samari), Belgija – Japonska (v ponedeljek, 20.00, v Rostovu na Donu), Švedska – Švica (v torek, ob 16. uri, Sankt Peterburg) in Kolumbija – Anglija (v torek ob 20. uri v moskovski Areni Otkritie).

Griezmann še ni zablestel

Šlager sobotnega dne festivala najpomembnejše postranske stvari na svetu bo zagotovo obračun med Francozi in svetovnimi podprvaki Argentinci. Gavči so se v osmino finala po zmagi ob koncu rednega dela igre proti Nigeriji prebili skozi šivankino uho, trmasti selektor Jorge Sampaoli in njegovi varovanci pa so na nasprotnih miselnih okopih, razdeljenost, tudi znotraj ekipe, je očitna. Katoliški Južnoameričani so tudi psihično videti tako, kot da niso odvisni od sebe, temveč od pomoči nekoga tam zgoraj. A tudi Francozi v Rusiji še niso, vsaj igralno, blesteli; to velja tudi za prvega zvezdnika galskih petelinov Antoina Griezmanna. A selektor Didier Deschamps je prepričan, da francoska nogometna vojska na ruski ravnici ne bo doživela usode, kot jo je Napoleonova. »Začenja se povsem novo tekmovanje, neposredno izločanje. Smo v položaju, kakršnega smo si tudi želeli. Pred nami je zdaj visoka gora, a za seboj že imamo takšno izkušnjo in razmišljamo le o tem, da se prebijemo v četrtfinale,« je na zunaj francoski selektor videti optimističen. Nekdanji reprezentant Marcel Desailly pa o na SP bledem Lionelu Messiju celo pravi: »Messi je na mundialu prava zmešnjava, sploh se ne more vklopiti v argentinski kolektiv.«

Danci psihično utrjeni

Hrvaški ognjeni so navdušili na letošnjem SP, a že dolgo vemo, da je nogometni vodnjak talentov pri naših južnih sosedih tako globok, da bodo kakovostno na visoki ravni na vsakem tekmovanju. Njihova največja težava je v selektorskem vodenju, trener mora biti za hrvaške zvezdnike pravšnje inteligenten, da jih uspešno vodi, pa tudi taktično je treba najbolje porazdeliti njihove igralne zmožnosti. Danski napadalec Martin Braithwaite celo dvomi o hrvaških psihičnih prvinah. »To, da smo se v osmino finala prebili na težji način, nas je psihično utrdilo,« se hvali temnopolti napadalec, spominjajoč se izidov Vikingov v skupinskem delu: zmage nad Perujem z 1:0 ter neodločenih izidov 1:1 z Avstralijo in 0:0 s Francijo. Je pa tudi kar malce napihnjeno dodal: »Ne verjamem, da so Hrvati kaj boljši od nas.« M. U.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije