NBA

Med zvezdami je užival, še bolj bo v Cancunu

Objavljeno 18. februar 2019 08.22 | Posodobljeno 18. februar 2019 08.22 | Piše: Eduardo Brozovič

Luka Dončić prestal ognjeni krst na All-Star NBA. Zdaj odhaja na zaslužen oddih v Mehiko.

V spretnostnem poligonu je Luko Dončića ugnal Trae Young, za katerega ga je Atlanta odstopila Dallasu. FOTO: Reuters
DALLAS – Pred tekmovanjem v košarkarskih veščinah na letošnjem vikendu All-Star NBA v Charlottu je Luka Dončić zaupal, da ima zgolj en cilj: premagati Srba Nikolo Jokića in Črnogorca Nikola Vučevića. Ne spodobi se namreč, da bi branilec v spretnostni preizkušnji zaostal za dvema centroma. Po sporedu je Jokić v prvem krogu res izločil Vučevića, mladi Dallasov zvezdnik pa krilni center LA Lakers Kyla Kuzmo, toda pot se je zanj končala v polfinalu proti Atlantinemu dirigentu Traeju Youngu, ki je v finalu zaostal za Bostonovim krilom Jaysonom Tatumom.

Dončić je dan prej nastopil tudi na tekmi vzhajajočih zvezd, po kateri so se dodatno povečale vrste tistih, ki v takšnih ekshibicijah ne vidijo skoraj nikakršne povezave s pravo košarko. V selekciji ameriških novincev in košarkarjev s poldrugo sezono staža v ligi NBA so po zmagi z rezultatom 166:144 (123:117, 83:71, 40:30) resda poudarjali, da so se silno želeli oddolžiti moštvu Sveta za dva zaporedna poraza v zadnjih letih. Predvsem za lanski polom s 124:155. A niso bili povsem prepričljivi. Dvoboj je imel namreč zelo lahkoten ekshibicijski scenarij in nastopajoči so bolj pazili, kako bi se tekmecem umaknili s poti, kot se trudili v obrambi. Skeptikom je pritrjeval že končni rezultat predstave, ki je v nasprotju z dvoboji v elitni ligi trajala le 40 minut.

Srb podal kar tekmecu

Bogdan Bogdanović je celo podal žogo članu nasprotnega moštva Marvinu Bagleyju, ki je bil osamljen na nasprotni strani igrišča, da je lahko atraktivno zabil v koš. »Ne pozabite, da sva klubska soigralca pri Sacramentu. In to je pomembnejše od te tekme,« je pojasnil Srb. Takšna igra očitno ni najbolj dišala Dončiću, saj se ni pretirano trudil priti v ospredje. Med strelce se je vpisal kot zadnji med vsemi v obeh moštvih in s trojko zmanjšal zaostanek Sveta na 61:68, na koncu pa si ni belil glave, ker je bil s 13 točkami (met za dve 2:3, za tri 3:9) šele šesti najboljši strelec poraženega moštva; dodal je še 5 skokov in 9 asistenc. Tudi med dajanjem izjav se je nenehno smehljal, tako kot se je med tekmo – na parketu in na klopi.

»Vsaj pri meni zmaga ni bila v ospredju. Takšne prireditve so namenjene navijačem, da bi videli nekaj, česar ne morejo vsak dan. Menim, da se je vse skupaj dobro razpletlo, lepo sem se zabaval,« je dejal Ljubljančan, ki je tokrat ostal v senci najboljšega košarkarja tekme Kyla Kuzme (35 točk), pri ZDA pa so izstopali še krilo Jason Tatum (30) ter branilca Trae Young (25 točk in 10 asistenc) in Donovan Mitchell (20). Pri poražencih so bili najučinkovitejši Avstralec Ben Simmons (28), Finec Lauri Markkanen (21), Bogdan Bogdanović, Bahamec Deandre Ayton in Kanadčan Shai Gilgeous-Alexander (vsi po 15).

Z dekletom v Mehiko

»Morda je razplet posledica nasvetov našega priložnostnega trenerja Dirka Nowitzkega,« je navihano ocenil Dončić. Nemška legenda je namreč pred tekmo v slačilnici Sveta poudaril, da si morajo košarkarji podajati žogo in je ne smejo mučiti v nedogled, kot počne njegov klubski soigralec Luka pri Dallasu. Slovenskemu asu se je pri teh besedah zaletel požirek pijače v grlu, nato pa se je še enkrat zakrohotal. Razpoloženja ni spremenil niti ob potrditvi, da Anthonyju Davisu poškodba rame ni zmanjšala želje po nastopu v glavnem spektaklu vseh zvezd, s čimer je padla v vodo možnost, da bi Dončić vskočil kot rezerva. Kot je pojasnil, je z dekletom Anamario Goltes že za nedeljo načrtoval pot iz Charlotta v Cancun na krajši oddih na plaži.

Deset dni pred 20. rojstnim dnevom ima očitno zgolj sladke skrbi. Tudi Američani so prepričani, da se mu letos ne more izmuzniti lovorika za najboljšega novinca v prvenstvu NBA, ki jo bodo podelili šele konec junija, da je ena od spletnih stavnic že zaprla stave na Dončićevo ime in vsem, ki so to storili dotlej, izplačala 150.000 dolarjev. Ljubitelji presenečenj pa lahko še vedno vložijo kakšen dolar na zmago drugih kandidatov ob podvojenih kvotah. Eduardo Brozovič
Deli s prijatelji