JUDO

Med Tino in Andrejo se obeta še hud boj za Tokio

Objavljeno 18. april 2019 07.21 | Posodobljeno 18. april 2019 07.21 | Piše: Miha Šimnovec

Šesterici slovenskih judoistov odlično kaže v kvalifikacijah za OI 2020. Na olimpijski kvalifikacijski lestvici Trstenjakova druga, Leškijeva četrta.

Tina Trstenjak je olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira 2016. FOTO: Mavric Pivk
LJUBLJANA – Če bi včeraj potegnili črto pod kvalifikacije za OI 2020, bi imela slovenska reprezentanca prihodnje leto na olimpijskem turnirju v Tokiu šest judoistov. V naši paradni kategoriji do 63 kg, v kateri je Urško Žolnir, zlato šampionko iz Londona 2012, štiri leta pozneje v Riu de Janeiru na vrhu Olimpa nasledila Tina Trstenjak, imata za zdaj dovolj točk celo dve mojstrici tatamija, ob branilki lovorike tudi Andreja Leški.

Na žalost bo v japonsko prestolnico odpotovala le ena od njiju. Na največji športni prireditvi na svetu lahko namreč v vsaki kategoriji iz posamezne države tekmuje le po en judoist oziroma judoistka. Na olimpijski kvalifikacijski lestvici je v polsrednji kategoriji zdaj v boljšem položaju Trstenjakova, ki za vodilno Francozinjo Clarisse Agbegnenou (2400 točk) že dlje drži odlično drugo mesto. Judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku ima na svojem računu 1975 točk, torej natanko 366 več kot Leškijeva, ki za tretjeuvrščeno Japonko Miku Taširo (1650) zaseda visoko četrto mesto.

Upoštevali bodo lestvico

Čeprav ni nujno, da na OI odpotuje boljša z lestvice, so se v slovenski zvezi odločili, da bodo pri imenovanju potnice v Tokio upoštevali točkovanje. »Na igre bo odpotovala tista, ki bo po končanih kvalifikacijah prihodnje leto uvrščena višje na olimpijski lestvici. To smo sprejeli po mojem predlogu,« je razkril Marjan Fabjan, strokovni direktor Judo zveze Slovenije (JZS) in trener pri klubu Z'dežele Sankaku, katerega članica je Trstenjakova. Njena velika tekmica Leškijeva prihaja iz Kopra, s tem japonskim borilnim športom se je začela ukvarjati v klubu 15. maj Marezige, pri 15 letih pa se je preselila v Ljubljano in začela braniti barve JK Bežigrad. Če bi se osredotočili zgolj na letošnje leto, ima za zdaj Andreja boljše dosežke, navsezadnje je v tej sezoni osvojila že tri kolajne. Bronastima odličjema na turnirjih za grand slam v Parizu in Düsseldorfu je namreč dodala še zlato lovoriko z velike nagrade v Marakešu. Tina je bila sicer v francoski metropoli, kjer je bila druga, uvrščena pred 22-letno Primorko, na nemškem grand slamu pa se je morala sprijazniti z devetim mestom.

Na državnem prvenstvu, ki je bilo pred slabim mesecem v Lendavi, sta se pričakovano pomerili v finalu kategorije do 63 kilogramov, po hudem boju pa je na zlato točko v podaljšku nekoliko presenetljivo zmago slavila Leškijeva. »Če sem iskren, sem pričakoval, da bo Tina dvoboj odločila v svojo korist, toda pretehtala je Andrejina moč. Bila je hitrejša, bolj eksplozivna, imela je tudi večjo željo,« je pojasnil Fabjan in pristavil, da Trstenjakove ni posebej pripravljal za začetek letošnje sezone, vrhunec njene forme načrtuje šele za konec avgusta, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo v Tokiu. Kar zadeva Tinin in Andrejin obračun za olimpijsko vstopnico – od slovenskih judoistov jo imajo za zdaj v žepu tudi Maruša Štangar (8. mesto do 48 kg), Klara Apotekar (9. do 78 kg), Adrian Gomboc (12. do 66 kg), Kaja Kajzer (16. do 57 kg) in Ana Velenšek (19. nad 78 kg) – pa se nadeja, da si bo ena najpozneje do januarja ali februarja priborila občutnejšo razliko. »Če ju bomo namreč do zadnjega ubijali in se bosta morali za OI boriti do konca kvalifikacij, bo katera od njiju težko dosegla vidnejši rezultat v Tokiu,« je sklenil 60-letni Celjan. 
Deli s prijatelji