HOKEJ NA LEDU

Matjaž Kopitar spet pred brlogom risov

Slovenska hokejska reprezentanca z novim selektorjem. Na SP skupine B v Kazahstanu bi lahko dosegli več.
Fotografija: Matjaž Kopitar je uspešno vodil rise na OI 2014 v Sočijiu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Matjaž Kopitar je uspešno vodil rise na OI 2014 v Sočijiu. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Tekmovalni hokejski sezoni na Slovenskem je odzvonilo v zadnjih dneh aprila, a uradno jo bodo sklenili na današnjem letnem zasedanju skupščine HZS. Tam bodo seveda zarisali tudi smernice naslednje zime z domačim vrhom v Stožicah, svetovnim prvenstvom skupine B. Risi pa bodo imeli novega selektorja, najverjetneje starega znanca Matjaža Kopitarja.

Vrnitev nekdanjega prvega moža slovenske hokejske klopi uradno še ni potrjena, o odločitvi nihče noče govoriti, dokler zares ne bo podpisane pogodbe, a že po tem, ko smo se ob odhodu iz Kazahstana, kjer v prvem majskem tednu Slovenija ni uresničila cilja vrnitve med najboljše na svetu, pogovarjali z menedžerjem reprezentance Dejanom Kontrecem, smo hitro zaznali, da se zaupanje tedanjemu selektorju Ivu Janu izteka. O tem, da sta bili izbrani vrsti Kazahstana in Belorusije na prvenstvu v Nursultanu zasluženo na prvih dveh mestih, ni nikakršnih dvomov, a ne glede na odsotnost nekaterih zelo pomembnih slovenskih reprezentantov, je ostal vtis, da je bila dosegljiva višja uvrstitev od končnega četrtega mesta. Predvsem si risi ne bi smeli privoščiti poraza z Južno Korejo, na želeni ravni so bili šele v četrtem dvoboju na prvenstvu z Madžarsko, kot zamujena priložnost pa bo ostala v spominu tudi tekma z Belorusijo, ki še nikdar v zadnjem desetletju na velikem tekmovanju ni imela tako mladega moštva kot prav na tem prvenstvu.

Menjava selektorja ne preseneča

Sicer sezona 2018/19 ne bo ostala Janu v lepem spominu: z reprezentanco ni dosegel želenega izida, s svojim klubom pa prav tako ne – v zadnjih treh krogih rednega dela je Vipiteno zapravil načrtovano izhodišče prednosti domače dvorane v kvalifikacijah za končnico, nato pa v teh gladko izgubil proti Jesenicam. Menjava selektorja torej ne preseneča. Pričakovana pa bi bila tudi uresničitev želje Matjaža Rakovca in Kontreca, da bi se na vrh piramide pri reprezentančni vrsti vrnil Kopitar. Pravzaprav je bil udarni kandidat že pred enim letom, takrat je prikimal ponudbi iz HZS, a zelene luči ni bilo iz Los Angelesa, kjer je kot prvi Slovenec doslej v NHL naš stari-novi selektor opravljal vlogo poklicnega oglednika Kraljev za evropski prostor.
Šola lanskega poletja je bila za HZS dovolj poučna. Tokrat se namreč ne kaže zaleteti s podpisovanjem nove pogodbe, če seveda ni vse urejeno tudi v Kaliforniji. A vendarle je med strateško predstavitvijo novih ciljev pričakovati, da bo na današnjem zasedanju skupščine Rakovec spregovoril o Kopitarju. Razšla sta se maja 2015, ko je selektor odstopil po neuspehu na svetovnem prvenstvu na Češkem – takrat so imeli risi močno zasedbo z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom, na tribunah pa podporo 3000 privržencev iz domovine, a vseeno ni bilo želenega obstanka. Toda doba od novembra 2010 do maja 2015, ko je vodil izbrano vrsto, je ponudila več pozitivnih kot negativnih premikov – risi so se takrat prvič uvrstili na OI, tam zablesteli z zmagama za nastop v četrtfinalu, predvsem pa sta bila pod Kopitarjem red in pripadnost moštvu na najvišji ravni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije