DESKANJE NA SNEGU

Mastnak našel čarovnijo v skrivnostnem vrtu

Celjan na prizorišču OI leta 2022 dosegel tretjo zmago v deskarskem svetovnem pokalu. Smučarski krosist Filip Flisar v Solnečnaji dolini z drugim mestom dosegel izid sezone.
Fotografija: Zmagovalnemu Timu Mastnaku je v deskarskem pomenu na Kitajskem všeč. FOTO: facebook
Odpri galerijo
Zmagovalnemu Timu Mastnaku je v deskarskem pomenu na Kitajskem všeč. FOTO: facebook

LJUBLJANA – Deskar Tim Mastnak je spet udaril! Celjan je namreč zmagal v paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v Secret Gardnu na Kitajskem, na prizorišču, kjer bodo deskarska tekmovanja na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2022. V finalu je premagal Rusa Andreja Soboljeva. Za 28-letnega Mastnaka, veleslalomskega svetovnega podprvaka, je to tretja zmaga v svetovnem pokalu. «Ta niz zmag zdaj želim nadaljevati. Lepo je, da sem edini zmagovalec dveh tekem letos, in občutek v veleslalomu je zelo dober. Že ob prihodu sem bil pozitivno presenečen, saj so proge res fantastične. Prelomnici me spominjata na progo v olimpijskem Pjongčangu, le naklonina je malce drugačna. Kitajci se res intenzivno pripravljajo na OI in verjamem, da bo do takrat prizorišče povsem nared,« je povedal. V kvalifikacijah je dosegel četrti čas, Žan Košir pa petega. Košir je nato izpadel v osmini finala, kjer ga je za las ugnal Kanadčan Jasey Jay Anderson, osvojil je končno deseto mesto. Mastnak je premagal Bolgara Radoslava Jankova, v četrtfinalu Andersona, v polfinalu Nemca Stefana Baumeisterja, zmagovalca kvalifikacij, v finalu pa drugouvrščenega iz kvalifikacij, Soboljeva. Mastnak je večino voženj odpeljal na modri progi, ki naj bi bila počasnejša. »Z očetom, mojim trenerjem, sva nekoliko tvegala. Kar težko se je bilo odločiti, ker sem bil v prvem paru in nisem vedel, kakšne so razmere. Zato sem rekel, grem na modro, zdela se mi je boljša. Vedel pa sem, da vozim dobro in da je mogoče na obeh zmagati. Nato se je tako poklopilo, da sem lahko ves čas vozil na modri. Progo sem tako dobro spoznal in sem vesel, da sem dosegel to zmago,« je povedal Mastnak. Pri ženskah je zmagala Nemka Ramona Theresia Hofmeister, ki je bila v finalu hitrejša od Čehinje Ester Ledecke. Gloria Kotnik je bila v kvalifikacijah prepočasna in se ji ni uspelo prebiti v izločilne boje, zasedla je 22. mesto. Žan Košir se je naslednji dan v paralelnem slalomu kot edini izmed Slovencev uvrstil v izločilne boje. Tam je izpadel že v osmini finala in osvojil 15. mesto. Zmagala sta Italijan Daniele Bagozza in Kitajka Naijing Gong. Tim Mastnak je kvalifikacije končal na 17. mestu, na tej stopnji je nastop končala tudi Kotnikova, ki je bila 23. Žan Košir je bil v kvalifikacijah 16., najhitrejši je bil Rus Dimitrij Loginov, ta je Koširja tudi izločil v osmini finala. Loginov se je nato prebil vse do velikega finala, kjer pa je bil v boju proti Bagozzi diskvalificiran.

Prebil zid

Filip Flisar je na prvi tekmi v smučarskem krosu za svetovni pokal v ruskem Sunny Valleyju oziroma Solnečnaji dolini zasedel
Filip Flisar je spet našel svoj tekmovalni jaz in krik. FOTO: facebook
Filip Flisar je spet našel svoj tekmovalni jaz in krik. FOTO: facebook
drugo mesto in tako prišel do najboljše uvrstitve sezone. Zmagal je zmagovalec četrtkovih kvalifikacij Francoz Bastien Midol. V četrtkovih kvalifikacijah je Flisar dosegel šesti čas, tokrat pa je bil najhitrejši tako v osmini finala kot četrtfinalu in polfinalu. »Nekako je bil že čas! Sicer ni bilo lahko, saj je težko, če imaš za seboj slabo sezono. Lahko se ves čas spodbujaš in si praviš, da dobro smučaš, vendar imaš na startu potem vedno neki pomislek. Zato je ta rezultat še toliko bolj pomemben, da sem prebil zid, tako da super! Tudi vožnje so bile zelo dobre,« je po tekmi povedal Flisar in se ozrl na finale. »Startati povsem z leve je bilo zelo težko, tako da sem lahko zelo srečen, da sem prišel na drugo mesto. V vožnji sem bil ves čas povsem na repih Midola, ker sem ga hotel prehiteti. Bilo je zelo kritično, da bi celo padel, a sem se nekako rešil, in zdaj imam neko samozaupanje,« je še povedal Flisar. Na drugi preizkušnji v južnem Uralu je nastope končal že v četrtfinalu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije