Mandarić podlegel svetovalcem

Nekdanji trener Olimpije Robert Pevnik o Milanu Mandariću. Zaupal je spornim osebam, ne pa športnim direktorjem.
Fotografija: Robert Pevnik je v štirih mesecih dodobra spoznal način delovanja Olimpije.
Foto: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Robert Pevnik je v štirih mesecih dodobra spoznal način delovanja Olimpije. Foto: Voranc Vogel

Nedvomno je Milan Mandarić (MM) v štirih letih in pol vtisnil svoj izjemno močni pečat slovenskemu nogometu. Medtem ko se z nemškimi vlagatelji dogovarja, da jim prepusti vodenje kluba za sedem milijonov evrov, je čas tudi za analizo njegovega delovanja. V tem obdobju je Olimpijo vodilo kar deset trenerjev, med njimi sta dva, Marijan Pušnik in sedanji strateg Safet Hadžić, dobila dva mandata na vročem stolčku.
 

Lahko bi dosegel več


Lani je zimske priprave na čelu zmajev začel Robert Pevnik, dotedanji trener Olimpijinih mladincev, ki je prevzel vajeti moštva po odhodu Avstrijca Zorana Barišića. Ta je danes športni direktor dunajskega Rapida. Pevnik je člansko zasedbo vodil le štiri mesece, na osmih tekmah, že od njegovega ustoličenja pa je bilo bolj ali manj jasno, da v igri različnih interesov ne bo dolgo ostal na klopi. Sredi aprila ga je zamenjal Hadžić.
»Moje izkušnje z Mandarićem so zelo pozitivne. Cenim ga kot poslovneža, predsednika kluba in človeka. V klub je vložil veliko denarja in energije, a je okrog sebe zbral preveč različnih svetovalcev, ki jim je slepo zaupal, pa čeprav tega niso bili vredni.

Vsekakor si je zaslužil, da bi z Olimpijo dosegel več. Tu mislim na rezultate na evropski sceni, prodajo igralcev in uveljavljanje mladih fantov. Menim, da bi lahko bila Olimpija še najmanj za 50 odstotkov uspešnejša. Tako pa je izgubil veliko denarja, časa in energije,« nam je zatrdil 50-letni Pevnik, ki danes službuje kot vodja nogometne šole v Rudarju iz Velenja.
 

V ekipi nezaželeni igralci


Kakšen predsednik je Mandarić? »Ko je bil z nami na pripravah na Čatežu in v Turčiji, se je prepričal, da dobro delamo in imamo odlično ozračje v ekipi. Zadovoljen je bil in nas spodbujal. Ob vrnitvi v Ljubljano, kjer je veliko zunanjih vplivov na klub, pa se je podvrgel mnenju ljudi zunaj kluba. V ekipo so prišli igralci, ki jih s takratnim športnim direktorjem Fabijanom Kolmjenovićem sploh nisva želela. To je bila stalna praksa v Olimpiji. Prepogoste menjave trenerjev, igralcev, na sestavo moštva je vplival cel kup ljudi, ki so imeli lastne interese. Tako se pač ne gradi ekipe, celotnemu klubu pa manjka miru in stabilnosti,« je bil jasen Pevnik, ki sicer Mandariću ničesar ne zameri, saj verjame, da se je odločal v prepričanju, da dela v dobro kluba.
 

Če bi imel Zahovića ...


Toda hkrati je jasno, da je ponavljal napake. »Pri njem trenerji in športni direktorji niso imeli dejanskih pooblastil, vpliva in moči. Mandarić bi ob sebi potreboval osebo, kot je Zlatko Zahović, ki ima polna pooblastila in je povsem odgovoren za športni del. Mimo njega v Maribor ne pride niti odide noben igralec. Vseeno je, ali je v Olimpiji športni direktor Rudonja, Ačimović ali Pavlin; imeti mora pooblastila in odločilen vpliv na sestavljanje ekipe. Žal je Mandarić s svojimi potezami rušil avtoriteto trenerjev in športnih direktorjev,« je še ocenil Robert Pevnik. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije