NOGOMET

Majhen korak naprej, a brez gledalcev

Analiza minule prvoligaške nogometne sezone brez presežkov. Maribor in Domžale imata kontinuiteto, Olimpija nemir, Mura je še hit.
Fotografija: Vezist Domžal Adam Gnezda Čerin (levo) je veliki up slovenskega nogometa, Jan Mlakar pa si je v dresu Maribora že priigral donosen prestop v angleškega premierligaša Brighton. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Vezist Domžal Adam Gnezda Čerin (levo) je veliki up slovenskega nogometa, Jan Mlakar pa si je v dresu Maribora že priigral donosen prestop v angleškega premierligaša Brighton. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Večina igralcev slovenskih nogometnih prvoligašev dopustuje, včeraj sta se za vstop v elitno tekmovanje v drugi kvalifikacijski tekmi potegovala Gorica in Tabor iz Sežane, analize 28. državnega prvenstva pa ponujajo različne ugotovitve. Kot vselej se krešejo mnenja o tem, ali smo spremljali boljši nogomet kot v prejšnjih sezonah. Ne moremo zanikati, da je bilo tekmovanje zanimivo, do zadnjega kroga, čeprav sta bila prvak in neposredni potnik v drugo ligo znana že več tednov pred koncem. Vsi klubi razen novega drugoligaša Krškega so napredovali v organizacijskem in logističnem pogledu, kar je botrovalo boljšemu kadrovanju ekip, temeljitim pripravam in boljši taktični kulturi. Spektakularnih iger za nogometne sladokusce je bilo malo. Ko najboljši Maribor vztraja pri pragmatični, nevšečni in šablonski igri praktično brez tveganja in zgolj odmerkom drznosti, tudi drugi težko krenejo v drugo smer. Posledično obisk na tekmah razen v Mariboru in Murski Soboti ni blesteč.

Želijo si biti uspešni tudi v Evropi

Pri tem vendarle odstopajo Domžale, ki imajo tako kot Maribor kontinuiteto vodenja, uveljavljanja nogometne filozofije in jasno začrtane cilje. Ker je 36-letni trener Simon Rožman eden tistih, ki stavi na napadalno igro visokega ritma tudi za ceno slabšega rezultata, lahko ob Kamniški Bistrici vsako sezono ponudijo svežega igralca z evropsko perspektivo. Tokrat ima za sabo sezono uveljavitve 19-letni vezist Adam Gnezda Čerin, ki bo v prihodnje eden glavnih asov Prve lige Telekom Slovenije, ob normalnem spletu okoliščin ga čakata donosen prestop v tujino in igranje za reprezentanco. V rumeni družini so veseli, ker so podaljšali sodelovanje z Rožmanom kar za nedoločen čas. »Veseli me dejstvo, da smo opazno dvignili naše igre v spomladanskem delu sezone, v katerem smo bili še drugo leto zapored najboljša ekipa lige. Ujeli smo želeno kontinuiteto iger, kar bo za nastope v Evropi ključnega pomena. Zelo sem zadovoljen s prizadevnostjo in delavnostjo celotne ekipe, fantje so garali vso sezono in si priborili cilj, ki smo si ga zadali pred začetkom sezone. Imamo dobro razdelan program dela za poletno pripravljalno obdobje, v katerem bomo seveda lovili čim boljšo formo za evropske nastope. Upam, da bomo zadržali vsaj jedro ekipe in da bomo z aktivnostmi v prestopnem roku poskrbeli še za večjo konkurenčnost. Vsi skupaj si želimo, da bi bili spet uspešni na evropskih preizkušnjah, ki so vsako leto zahtevnejše, a se z njimi pogumno kosamo,« je povedal Rožman, ki bo svoje varovance zbral že 10. junija. Podoben urnik imajo drugi predstavniki v evropskem tekmovanju, Maribor, Olimpija in Mura.

Vodstvo murašev se hitro uči

Mura, novopečeni prvoligaš, je poskrbela za pravi podvig s četrtim mestom. Črno-beli niso osvežitev prvoligaške karavane le na igrišču, njihovi navijači prispevajo tudi neprecenljivo ozračje in kuliso na tribunah Fazanerije in drugih stadionih po državi. Nogometni ponos z ravnice je na dobri poti, da doseže stabilnost v vseh pogledih. Neljube izkušnje v zadnjih letih so bile močno opozorilo, da se k vodenju kluba ne sme pristopiti lahkomiselno, sploh pa ne s pohlepom. Vodstvo murašev se hitro uči, nabira izkušnje in vliva zaupanje, trener Ante Šimundža pa je v Mursko Soboto prinesel prvinski nogometni know how, ki temelji na jasni viziji, disciplini, skromnosti (razen ko gre za zdrave športne ambicije) in vztrajnem delu. Mura s Šimundžo postaja nepogrešljiva blagovna znamke prve slovenske lige, s svojimi navijači je ob Mariboru zgled drugim, kako se živi za svoj klub.
Pri Olimpiji so žal stalnica spremembe in pretresi, tudi v takšnem okolju pa so zmaji zasluženo pokalni prvaki in drugi v prvenstvu. A to še zdaleč ne prinaša miru v zmajevo gnezdo, predsednik Milan Mandarić je na izhodnih vratih, v prihodnjih tednih bo morda vendarle oznanil novega upravitelja kluba, bati pa se je, da bodo po evropskih preizkušnjah odšli nosilci igre. Največje vprašanje pred novo sezono PLTS je, kako bo videti Olimpija in ali bo obdržala primat v glavnem mestu, saj se je eliti pridružil drugoligaški prvak Bravo, ki ne namerava plesati le ene prvoligaške sezone.

S sezono so zadovoljni pri Aluminiju, ki iščejo novega trenerja po odhodu Oliverja Bogatinova v mladinski pogon Maribora, in Triglavu, ki je bil odličen spomladi. Celjani so razočarali in niso izpolnili pričakovanj po uvrstitvi v evropsko tekmovanje, ob tem pa so Mariboru prodali najboljšega igralca lige Rudija Požega Vancaša. Pod pričakovanji so bili tudi rezultati velenjskega Rudarja, ki se je rešil v finišu sezone; knapi se že pripravljajo na manj stresno sezono s trenerjem Almirjem Sulejmanovićem in športnim direktorjem Marijanom Pušnikom, ki je spomladi prvemu prepustil trenerski stolček, dna pa se je dotaknila Gorica. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije