NA TUJE

Madžari najemajo slovensko stroko

Po Gašperju Okornu in Gašperju Potočniku k sosedom tudi Aleš Pipan. Nekdanji slovenski selektor bo reševal klub iz madžarske metropole.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

LJUBLJANA – Vse oči slovenske (športne) javnosti so uprte v Luko Dončića, ki iz noči v noč postavlja nove mejnike v ligi NBA. Luka v nasprotju z Goranom Dragićem nikoli ni treniral košarke pod taktirko Aleša Pipana, nekdanjega selektorja Slovenije, ki pa je imel pogosto v ekipi Lukovega očeta Sašo Dončića – tudi v dresu Krke, Slovana in Pivovarne Laško. Saša danes vodi Ilirijo, Luka si podreja Ameriko, Aleš pa je na pragu jubileja, maja bo dopolnil 60 let, odšel na Madžarsko.

Klic v Celje, kjer biva Pipan, je prejel od kluba TF Budapest. Ekipa je po 15 krogih na dnu lestvice z eno samcato zmago, v Pipanu pa vidijo trenerja, ki bi lahko rešil zasedbo. Če mu bo to uspelo, bo tudi nagrajen. Madžari ne štedijo evrov in tudi plače trenerjev so evropske. Takšnega honorarja Pipan v regionalni ligi ABA, v kateri je uvodoma v tej sezoni vodil Zadar (začel je s štirimi porazi in hitro zapustil klub), ne bi mogel dobiti.

Pipan ni prvič na tujem – lovorike je osvajal že na Poljskem in v Makedoniji, Zadar pa je leta 2012 po izpadu iz lige ABA vrnil v regionalno elito. Vsi ti atributi so bili dovolj, da tudi v Budimpešti, roko nad klubom ima župan, vidijo odrešitelja v Pipanu.
 

Blizu doma in brez pritiskov


Madžarska je že nekaj časa obljubljena dežela predvsem za slovenske trenerje. Tam je deloval Miloš Šporar, ki danes dela v Avstriji. Do lani je bil tam trener 38-letni Gašper Potočnik, svojčas trener Krke in Olimpije. Na klopu Kormenda se je v evropskem tekmovanju pomeril tudi z izraelskim klubom Bnei Herzliya in ga tudi porazil. Tega Izraelci niso pozabili. Ko so lani spomladi iskali trenerja za novo sezono, so poklicali Potočnika.

Še danes vodi Bnei Herzliya, ki zaseda 10. mesto v dvanajstčlanski izraelski ligi. Na Madžarskem je dobro (plačano) službo dobil tudi 45-letni Gašper Okorn, ki je v sezoni 2016/17 z igralci, sodelavci in upravo od mrtvih obudil Olimpijo, jo popeljal do dvojne lovorike, nato pa pred letom dni dobil nogo. Med njim in direktorjem Romanom Liscem ni bilo kemije, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo Okorn bivši.


Danes deluje v klubu Falco, ki je minuli vikend prizadejal sploh prvi poraz Szolnokiju Olaju, 78:77 je bilo v polni dvorani v Szombathelyju. Okorn je cenjen, spoštovan, pretiranih pritiskov ni, pa še blizu doma je – naj si bo to Ljubljana, kjer ima domicil, ali pa Dunaj, kjer uraduje njegova žena. V tamkajšnji drugoligaški druščini deluje tudi ​​Sebastjan Krašovec, ki sedi na klopi kluba OSE Lions. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije