NOGOMET

Luis Enrique ne žaluje več

Španijo je na euro popeljal Roberto Moreno, ki je bil Enriquejev pomočnik.
Fotografija:
Odpri galerijo

»Če se bo odločil za vrnitev, bom srečen,« je Roberto Moreno že septembra namignil, da bi lahko njegov rok trajanja v vlogi selektorja Španije potekel ob koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu. Včeraj je bilo ugibanj konec. Na euru 2020 bo furio kot selektor vodil Luis Enrique, ki je začel kvalifikacije.

Nekdanji odlični nogometaš obeh največjih španskih klubov Reala in Barcelone ter španske reprezentance je 19. junija uradno prepustil selektorski stolček svojemu pomočniku Morenu zaradi hude bolezni hčerke Xane, v resnici pa se je že po marčevskih prvih dveh tekmah umaknil v družinski krog. Tedaj se je ugibalo o razlogih za njegov nenadni odstop, le med najožjimi prijatelji in znanci se je vedelo, zakaj se je Luis umaknil. Enrique je 30. avgusta javnost obvestil o najbolj žalostnem trenutku v življenju, Xana je, stara komaj devet let, izgubila boj s kostnim rakom.

Španija je pod njegovo taktirko začela kvalifikacije in pot proti evropskemu prvenstvu z dvema zmagama, domačo nad Norveško z 2:1 in gostujočo proti Malti z 2:0. Junijski dvojni paket tekem, na Ferskih otokih (zmaga s 4:1) in v Oslu (2:2), je še v vlogi pomočnika selektorja vodil Moreno, ki je v ponedeljek proti Romuniji zadnjič vodil Španijo v kvalifikacijah in najboljše prihranil prav za konec: spektakularna furia je tekmecem nasula pet golov, Moreno pa je svoje obdobje zaokrožil s šestimi zmagami in dvema neodločenima izidoma.
 

Potihem je upal, da bo ostal


Nekaj neugodnosti ob odločitvi Nogometne zveze Španije, da vrne Enriqueja, je bilo vendarle čutiti. Moreno je potihem upal, da bo ostal, četudi je jasno povedal, da je 49-letni Enrique njegov prijatelj in da so prijatelji nad vsem. Za odločitev krovne organizacije je izvedel pred tekmo z Romunijo, po njej se je čustveno poslovil od igralcev. V slačilnici so tekle tudi solze, so razkrili španski mediji, dodatne neprijetnosti pa je povzročil Moreno, ker se je odločil, da bo izpustil novinarsko konferenco po tekmi.

»Zelo spoštujemo Robertovo delo, a vodja projekta, v katerega verjamemo in se bo končal na SP v Katarju, je Enrique,« je povedal predsednik Nogometne zveze Španije Luis Rubiales, ki je moral s športnim direktorjem pri krovni organizaciji Franciscom Molinom razlagati dogajanje v zadnjih tednih v zvezi Morenovim statusom. Poudaril, da je bil Roberto seznanjen z vsakim pogovorom, ki ga je opravil z Enriquejem. »Prvi, ki je vedel, da se želi Luis vrniti, je bil on,« je zatrdil.

Enrique je na selektorski stolček sedel po za Španijo klavrnem lanskem SP v Rusiji, kjer jo je v osmini finala po enajstmetrovkah izločila prav gostiteljica. V Rusijo je odšla s selektorjem Julenom Lopeteguijem, prvo tekmo pa je že vodil Fernando Hierro, saj je bil tik pred njo razkrit dogovor o Lopeteguijevem prestopu k Realu po koncu SP. Hierro je po porazu odstopil in zavrnil možnost, da bi se vrnil kot športni direktor. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije