DEJAN GRABIČ

Ljubljana ima spet nogometni mestni derbi

Prvoligaško slast bo v novi sezoni okušal NK Bravo pod taktirko 38-letnega trenerja Dejana Grabiča.
Fotografija: V novem ljubljanskem prvoligašu želijo postati stabilen prvoligaš. FOTOGRAFIJE: NK BRAVO
Odpri galerijo
V novem ljubljanskem prvoligašu želijo postati stabilen prvoligaš. FOTOGRAFIJE: NK BRAVO

Nogometnih počitnic je hitro konec tudi v Sloveniji. V soboto se začenja državno prvenstvo. S svojimi računi ples med deseterico začenja tudi ljubljanski klub NK Bravo, ki prihaja med elito kot prvak 2. SNL.

"Rekel bi, da smo imeli v ekipi dobre mentorje, dodali smo nekaj novih imen, ustvarila se je izvrstna kombinacija energije. Vsi pa smo ostali zapisani in zvesti našim vrednotam. Vse se začne pri spoštovanju dela, spoštovanju soigralcev, spoštovanju opreme, nasprotnika. To je naša mantra. Si upam reči, da smo celo bolj s srcem kot pa kakovostjo prišli v prvo ligo," razmišlja 38-letni Dejan Grabič, Novomeščan na klopi Ljubljančanov. V klubu je devet let, tu je končal igralsko kariero, bil mentor, ob tem pa je tedanji trener Tomaž Petrovič zaslutil, da bi se Dejan lahko znašel v trenerskih vodah. Rečeno – storjeno. Začel je s selekcijo U10 in prišel vse do članov. Danes začenja tretjo sezono.



"Biti igralec ali trener je kot dan in noč. V prvi vrsti moraš kot nekdanji igralec, ki začenja trenersko pot, prenehati razmišljati kot igralec. Ko to preklopiš, se ti odpre in šele takrat lahko začneš delati," Dejan pove o tem, kako mu je uspelo prestopiti z igralske strani na trenersko. V aktivni karieri je igral doma (Ježica, Olimpija, Ljubljana, Domžale, Interblock, Krka Novo mesto, Bravo) in na tujem (Avstrija, Ciper, Albanija).

Prosinečki porscheja, Grabič twinga

Dejan se je v Novem mestu hitro zapisal nogometu, tudi njegov oče je bil igralec in trener. "Hvaležen sem staršem, ker so mi privzgojili spoznanje, da nogomet ni vse, da obstaja še kaj drugega," Dejan ne skriva hvaležnosti. Po osnovni šoli je odšel v Ljubljano na športno gimnazijo Šiška, uspešno je končal tudi študij.

Na generalki
Na generalki
Še danes je ponosen, da je ob selitvi z Ježice v Olimpijo (povabil ga je Zoran Matovič, ki mu še danes pomaga z nasveti) podpisal prvo profesionalno pogodbo in si sam začel plačevati bivanje v dijaškem domu. Še danes pride na trening peš ali s kolesom. "Ko sem igral v Olimpiji, bilo je v sezoni 2002/2003, je tedanji zvezdnik Robi Prosinečki parkiral porscheja, jaz pa twinga," se smeje spomni izjemnih časov pri Olimpiji, ki jih je doživel klub ob prihodu hrvaškega zvezdnika, ki se ga spominja kot preprostega človeka z izjemno karizmo.

V novem prvoligašu bi radi obstali med elito, v nadaljevanju pa postali stabilen prvoligaš. Z načinom igre bi se radi razlikovali od drugih. Želeli bi igrati hitreje, direktneje, evropsko, načrtuje Grabič, ki pa se zaveda, da bo treba biti sprva pragmatičen zavoljo zbiranja točk za obstanek. Klub ima tudi strateško usmeritev. "V prvi vrsti je to afirmacija mladih igralcev. Ki bo potekala lažje, če smo v prvi ligi. Do lanske zime prva liga sploh ni bila primarni cilj. A ker smo bili po rezultatih precej blizu, smo se odločili za korak naprej. V doglednem času pa bi radi imeli klub, ki bi se s prodajo mladih igralcev sam financiral. Ideja je morda res malce romantična," trener Grabič opiše klubsko usmeritev.

Zvesti vrednotam

Bravo je znan tudi po tem, da na svoje tribune vabi družine. "Tudi po tej plati smo malce drugačni. To poudarjamo že dve leti, taki želimo ostati. Predvsem želimo s tem pomagati širiti zavedanje, da je lahko nogomet sredstvo za dosego drugih pomembnejših ciljev in vrednot," poudarja Grabič in dodaja, da so morda s temi vrednotami v klubu malce staromodni. "Želimo si, da se igralci zavedajo, da se je moral nekdo potruditi, da jih čaka napitek, rekvizit na igrišču ali pa dobra žoga in kakovosten fizioterapevt. To ni samoumevno."

Dejan Grabič se veseli izkušnje v prvi ligi.
Dejan Grabič se veseli izkušnje v prvi ligi.
Grabič je vesel, da so tudi pred nastopom v prvi ligi naredili korak naprej na organizacijskem področju. "Smo skromni. Rastemo in se razvijamo, predvsem pa vse poteka organsko, naravno, ne prehitevamo stvari. Do rešitev želimo priti z znanjem, iznajdljivostjo, ne z denarjem. Predvsem si želimo ustvariti ekipo ljudi, ki tvorijo uspešno celoto. Zadovoljni smo z majhnimi, želimo pa si velikih stvari."

Grabič verjame, da so pred slovenskim prvoligaškim nogometom boljši časi. "Premika se, infrastruktura je vse boljša. Pogrešamo pa trening kampe, ki jih klubi potrebujejo – ko pogledaš malce čez mejo, kaj imajo vse na voljo," navrže Grabič, ki si želi, da bi bili klubi še bolj razvojno usmerjeni, za to pa morda celo nagrajeni. "Morda bi stimulirali klube, ki bi dosegli največ zadetkov in gojili napadalni nogomet, ali pa klube, ki bi imeli v prvi enajsterici največ mladih. Razmišljam na glas, a vse z jasno željo, da bi igrali atraktivno, hitro," poudari Dejan, čigar Bravo ima domicil na ljubljanskem Žaku, kjer si teren delijo z Olimpijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije