SMUČANJE

Lindsey Vonn bo ostala največja tudi za Mikaelo

Shiffrinova velika junakinja tekem na Mariborskem Pohorju. Slovensko čast na 55. Zlati lisici reševala Meta Hrovat.
Fotografija: Meta Hrovat je bila tokrat najboljša slovenska lisička. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Meta Hrovat je bila tokrat najboljša slovenska lisička. FOTO: Tomi Lombar

MARIBOR – Zlato lisico, že 55. po vrsti, je poleg uspeha prirediteljev, ki so vendarle prelisičili naravo in izpeljali začrtano, zaznamovala izjemna Mikaela Shiffrin. Ameriška smučarska zvezdnica se je od Pohorja poslovila z dvema zmagama, skupaj jih je v sezoni dosegla že 13 – v tej statistiki jo loči le ena od rekorderke Vreni Schneider. Legendarno Švicarko pa je prehitela na večni lestvici po številu vseh zmag v svetovnem pokalu (56).

Shiffrinova v tej zimi iz tekme v tekmo premika mejnike. Občudujejo jo tudi največja imena tega športa in se sprašujejo, kako daleč bo še posegla v prihodnosti, saj ima šele 23 let. Pri vseh teh podvigih mlada smučarka ohranja mirnost. »V tej sezoni se veliko pogovarjamo o statistiki, številkah, rekordih. Na vsaki tekmi se pojavi neki novi mejnik. Po eni strani je to čudovito in postaja nekaj običajnega, po drugi pa se mi zdi, da ti rekordi razčlovečijo to, kar počnemo. Enega dneva ne moreš stlačiti v številko,« je razmišljala Američanka in dodala, da je hvaležna za vse dosežke. Mnogi so jo podrezali, češ dolgočasno je gledati tekme, če zmaguje samo ena smučarka. »Nam, ki tekmujemo, je zanimivo. Vsaka zmaga pomeni boj z nekom ali nečim, tokrat sem se v Mariboru borila z razmerami, v katerih je bilo težko najti pravi občutek. Podlaga je bila mehka, vreme toplo,« je pripovedovala Shiffrinova, ki je četrtič prejela nagrado za najboljšo lisičko. Na Zlati lisici je šestkrat zmagala, več zmag imata le Schneiderjeva (8) in Švedinja Anja Pärson (7). Po sobotnem slalomu se je z Ilko Štuhec, Federico Brignone in Wendy Holdener iz Maribora z letalom odpravila v Åre na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo. Njen prvi nastop bo v torek na superveleslalomu. »Urnik je tesen in včasih je težko uskladiti vse. Prvenstvo je umeščeno sredi sezone, zato je treba pametno razporediti energijo, ni se lahko povsem regenerirati, vendar smo zgoščenega urnika vajene. Veselim se Åreja,« se je ozrla k dogajanju v prihodnjih dveh tednih, kjer se bo poslovila njena rojakinja Lindsey Vonn. »Na družabnih omrežjih je sporočila, naj vsi vemo, da njena odločitev o koncu kariere ne pomeni, da se je vdala. Jasno nam je, da se ni. Morda je čas za slovo, vendar bo ostala največja,« je povedala o starejši tekmici in spoštljivo dodala, da nikoli ne bo obula njenih čevljev. Tudi zato, ker ima svojo pot.

Najboljši slalom Mete Hrovat

Po svoji lepo stopa tudi Meta Hrovat, z osmim mestom na veleslalomu in 11. v slalomu (rezultat kariere v tej disciplini) letos najboljša slovenska lisička. Že pred sobotno tekmo (točke je za 24. mesto osvojila tudi Ana Bucik) je napovedala, da se na slalomskih smučeh tačas počuti odločno in suvereno, kar je potrdila tudi s tem, da je v finalu napredovala za osem mest. »V tej sezoni v slalomih nastopam sproščeno in si ne nalagam bremen. Tudi na Pohorju je bilo tako. Pred finalom sem vse do vrha slišala napovedovalca. Malce me je stisnilo, ampak premagala sem to. Ocenjujem, da sem opravila izpit iz sproščenosti,« je 20-letna Gorenjka pripovedovala, kako pridobiva izkušnje. Napaka v finišu ji je vzela še precej višjo uvrstitev. »Jezna sem bila,« se dobro zaveda, da je njen rezultatski doseg še višji. Zdaj jo čaka nov izziv, svetovno prvenstvo na Švedskem. Na tem tekmovanju bo prestala ognjeni krst. Čeprav so članska prvenstva velik korak naprej, ima dobro popotnico z mladinskih svetovnih prvenstev, s katerih ima tri kolajne, ena je zlata – tista, ki jo je najmanj pričakovala (v slalomu). Lani je prvič nastopila na olimpijskih igrah. »Svetovno prvenstvo je samo ena tekma, na kateri bomo skušali staviti vse in presenetiti. Meta je tista, ki ima največ možnosti v tehničnih disciplinah. Sicer pa bi bil vsak rezultat med deseterico za nas uspeh,« je pričakovanja razgrnil glavni trener slovenske reprezentance Denis Šteharnik. Na prejšnjem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu so takšne rezultate dosegle tri njegove tekmovalke – Bucikova v slalomu, Ana Drev v veleslalomu in Maruša Ferk v kombinaciji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije