Letos se Dončić ne bo zbudil sredi noči

Dallasov as na tekmi All-Star NBA v začetni peterki. Po glasovih drugi, podprli so ga tudi igralci in mediji.
Fotografija: Luka Dončić bo 16. februarja vnovič dvignil na noge Slovenijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić bo 16. februarja vnovič dvignil na noge Slovenijo. FOTO: Reuters

Prave športne veličine so kos vsem izzivom, spretno se znajo ogniti celo krivicam. Luka Dončić je svojo kvoto izpolnil ob lanskem glasovanju za tekmo All-Star NBA, letos ga ni mogla izločiti iz košarkarske elite niti teorija. Ljubitelji košarke po vsem svetu so mu namenili kar 6,111.735 glasov, več jih je med vsemi asi prejel le LeBron James (6,275.459). Ker so Dallasovega čarodeja podprli tudi igralci in mediji, si je zagotovil mesto v eni od začetnih peterk spektakla, ki bo 16. februarja v Chicagu, moštvi pa bosta sestavila njuna kapetana – tako kot lani James in Giannis Antetokounmpo, prvi na razpredelnici vzhodne konference.

»Kot otrok sem se zbujal ob 3., 4. uri ponoči, da sem gledal tekme All-Star. Zdaj bom dobil priložnost igrati na njej. To je pravi blagoslov. Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj prišel tako daleč, a sanje so se mi vendarle uresničile,« je po razglasitvi rezultatov poudaril Dončić, ki je razplet pričakal v Portlandu, kjer je Dallas nekaj ur pozneje odpravil domače moštvo s 133:125. S 27 točkami, 6 skoki in 9 asistencami je bil vnovič v glavni vlogi, čeprav je Portlandov branilec Damian Lillard zbral kar 47 točk, 6 skokov in 8 asistenc. Televizijska mreža TNT ga je že pred tekmo zaprosila za izjavo ob uvrstitvi na tekmo All-Star, kar je vzelo nekoliko mika čakanju na razglasitev uradnih rezultatov.

»Malo pa res. Vseeno je bilo vznemirljivo videti moje ime na zaslonu ob vseh velikanih sodobne košarke,« je priznal Dončić, drugi Slovenec, ki bo nastopil na dvoboju vseh zvezd. Goran Dragić se je leta 2018 uvrstil nanj skozi stranska vrata, kot zamenjava za poškodovanega Kevina Lova, njegov naslednik pa bo vkorakal v Chicago skozi glavni vhod. Tako aktivni košarkarji kot mediji, ki so prispevali po 25 odstotkov skupnega rezultata, so ga pri ločenem glasovanju uvrstili na prvo mesto med branilci iz zahodne konference pred Jamesom Hardnom iz Houstona, medtem ko so se pri visokih košarkarjih prebili v nabor desetih košarkarjev, iz katerega bodo sestavili udarni peterki, James, njegov moštveni soigralec pri LA Lakers Anthony Davis in MVP lanskega finala Kawhi Leonard (LA Clippers).

V Chicagu tudi Dragićev trener?

Vzhodni del lige NBA bodo zastopali branilca Kemba Walker (Boston) in Trae Young (Atlanta) ter visoki igralci Antetokounmpo (Milwaukee), Joel Embiid (Philadelphia) in Pascal Siakam (Toronto). Preostale košarkarje bodo trenerji vseh 30 klubov predstavili 30. t. m., 6. februarja pa bosta kapetana obeh selekcij James in Antetokounmpo izmenično izbirala soigralce.

Jamesovo zasedbo bo vodil njegov losangeleški trener Frank Vogel, na ime njegovega tekmeca pa bo treba še malo počakati. Po pravilih ta čast pripada strategoma ekip z najboljšima izkupičkoma v svojih konferencah 2. februarja, ta Mike Budenholzer iz Milwaukeeja je že lani sodeloval v prireditvi in letos ne pride v poštev, zato bi lahko priložnost dobil Erik Spoelstra iz Dragićevega Miamija. V igralski čakalnici je ostalo še veliko vrhunskih asov: na zahodu med drugimi Lillard, Russell Westbrook, Nikola Jokić in Paul George, na vzhodu Kyrie Irving, Kyle Lowry, Jimmy Butler, Jayson Tatum ... Eduardo Brozovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije