FORMULA 1

Leclerc: Tako se ne prehiteva!

Max Verstappen z ostrim manevrom do zmage na VN Avstrije. Spielberg postregel z eno od najrazburljivejših dirk v formuli 1.
Fotografija: Max Verstappen se je veselil zmage v Spielbergu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Max Verstappen se je veselil zmage v Spielbergu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ravno v dneh, ko se je vnela vroča debata o tem, kaj bi bilo treba storiti, da bi bile dirke v formuli 1 spet zanimivejše, je velika nagrada Avstrije postregla z eno od najrazburljivejših preizkušenj v zadnjih letih. In za to niti dež ni bil potreben, le peklenska vročina, ki je v Spielbergu očitno dala krila rdečemu biku Maxu Verstappnu.

Najbolj pa ga je najverjetneje podžgal ponesrečen start, po katerem je z drugega položaja nazadoval na sedmo mesto, zaradi česar so tudi mnogi njegovi nizozemski rojaki na tribunah že izgubili upanje, da lahko še seže po kateri od vidnejših uvrstitev.

Glede na prejšnje dirke, na katerih v boju za najvišja mesta praviloma nismo videli prehitevalnih manevrov, pač ni bilo mogoče pričakovati, da se bo Verstappen s svojim red bullom RB15 v nadaljevanju prebil mimo obeh Mercedesovih srebrnih puščic Valtterija Bottasa in Lewisa Hamiltona ter Ferrarijevega vzhajajočega zvezdnika Charlesa Leclerca, ki je vodil pravzaprav vso dirko na avstrijskem Štajerskem.

Toda 21-letni Nizozemec ni obupal; v slogu svojega vzdevka pobesneli Max je z rdečim bikom vozil na skrajni meji mogočega, kot po tekočem traku prehiteval tekmece in v zadnjih krogih uprizoril še neverjeten lov za 16 dni mlajšim Monačanom, s katerim sta bila velika tekmeca že v kartingu.

V predpredzadnjem krogu ga je z ostrim manevrom na koncu dolge ravnine navkreber v desnem zavoju zrinil s proge, švignil mimo njega ter se odpeljal do prve letošnje in skupno šeste zmage v
najhitrejšem cirkusu.
 

Trepetal več kot tri ure


A zanjo je moral trepetati še debele tri ure, ko so komisarji pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA), ki so vzeli pod drobnogled njegovo prehitevanje, po zaslišanju vpletenih sklenili, da Verstappna vendarle ne bodo kaznovali.
Max Verstappen se je veselil zmage v Spielbergu. FOTO: Reuters
Max Verstappen se je veselil zmage v Spielbergu. FOTO: Reuters

»Če bi za tole prejel kazen, ne bi imelo več smisla vztrajati v formuli 1,« si je oddahnil Red Bullov zvezdnik, medtem ko je Leclerc tekmeca ošvrknil, da se tako že ne prehiteva. Da odločitev pristojnih ni bila pravilna, je poudaril tudi Ferrarijev vodja Mattia Binotto, ki se je spomnil kazni, ki jo je za svoj manever pred tremi tedni v Montrealu prejel Sebastian Vettel.

»Menimo, da so se komisarji odločili narobe. Ker pa pozdravljamo neposredne dvoboje na stezi, ki so dobri za naš šport, se ne bomo pritožili,« je omenil 49-letni Italijan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije