FORMULA 1

Le še Schumi je nebo nad njim

Lewis Hamilton slavi peti naslov svetovnega prvaka v F1. Svojega dirkalnika ne hvali, ampak lastno vozniško znanje.
Fotografija: Lewis Hamilton je po novem naslovu v petih nebesih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je po novem naslovu v petih nebesih. FOTO: Reuters

Resda je Nizozemec Max Verstappen za krmilom Red Bulla zmagal na dirki formule 1 za veliko nagrado Mehike, a glavna vest je seveda bila, da je Britanec Lewis Hamilton dve dirki pred koncem sezone potrdil osvojitev še svojega petega naslova (2008, 2014, 2015, 2017, 2018) svetovnega prvaka v prestižnem bencinskem športu.
Lewis Hamilton je po novem naslovu v petih nebesih. FOTO: Reuters
Lewis Hamilton je po novem naslovu v petih nebesih. FOTO: Reuters

Na dirkališču v glavnem mestu Mehike si je privozil četrto mesto, Verstappnu pa sta družbo na stopničkah delala ferrarijevca, Nemec Sebastian Vettel na drugem in Finec Kimi Räikkönen na tretjem mestu. Hamilton se je sicer s kvintetom kron prebil na drugo mesto večne lestvice svetovnih prvakov. Triintridesetletni dirkač Mercedesa je zdaj za eno krono boljši od Francoza Alaina Prosta (1985, 1986, 1989, 1993) in Vettla (2010–2013), se je pa na drugem mestu pridružil legendarnemu Argentincu Juanu Manuelu Fangiu (1951, 1954–57).

Na prvem mestu ostaja Nemec Michael Schumacher s sedmimi naslovi (1994, 1995, 2000–2004). »To je zame poseben trenutek. Peti naslov prvaka je med tistimi najbolj sladkimi in najtežje osvojenimi. Na večini dirk nisem imel najhitrejšega dirkalnika, a sem na njih vseeno zmagoval. Celo menim, da sem nekaj dobljenih preizkušenj odvozil najbolje na športni poti. Vettel pa je bil letos žilav tekmec, ki je na svojih ramenih nosil tudi breme velike odgovornosti,« je na koncu odleglo Lewisu Hamiltonu.

»Grozen občutek je to. Vložiš veliko truda, pa na koncu kot že nekajkrat v karieri razočaran obstaneš na drugem mestu. Preprosto letos na nekaterih dirkah nismo imeli dirkalnika, ki bi lahko sledil Mercedesovemu ritmu,« razočaranja ni skrival Sebastian Vettel, ki mu je sezono zagrenil niz osebnih vozniških in ekipnih spodrsljajev.


»Hamilton je vse leto izvrstno dirkal, bil je boljši. Pet naslovov prvaka pa je nekaj neverjetnega. Lewisu sem povedal, naj nadaljuje v takšnem slogu, potrebujem ga takšnega na vrhuncu, da bi se z njim spet udaril za krono,« je malce ponosa že kljuvalo iz Vettla. Ferrari posamičnega naslova svetovnega prvaka ni osvojil že vse od leta 2007, Nemec pa si je vse štiri naslove privozil z bolidom Red Bulla. ​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije