BOKS

Le idiot bi podcenjeval ruskega viteza

September prinaša več boksarskih spektaklov za šampionske pasove in milijone evrov.
Fotografija: Britanski boksarski as Anthony Joshua (levo) bo 22. septembra na Wembleyju prekrižal pesti z ruskim izzivalcem Aleksandrom Povjetkinom. FOTO: AP
Odpri galerijo
Britanski boksarski as Anthony Joshua (levo) bo 22. septembra na Wembleyju prekrižal pesti z ruskim izzivalcem Aleksandrom Povjetkinom. FOTO: AP

LJUBLJANA – Ljubitelji (profesionalnega) boksa bodo septembra zagotovo prišli na svoj račun. Mesec vrhunskih obračunov bo odprl spektakel v naši soseščini – v zagrebški Areni, v kateri bo poskušal domači vzhajajoči zvezdnik Filip Hrgović (5 zmag, 4 s k. o., brez poraza) čez poldrugi mesec (8. 9.) narediti naslednji korak k dvoboju za eno od lovorik v težki kategoriji.

Da bo imela tamkajšnja prireditev tudi slovenski pridih, bo – mimogrede – poskrbela prav tako še neporažena Ema Kozin (14 zmag, 8 s k. o.), ki se bo v največji športni dvorani na Hrvaškem borila za tako imenovani srebrni šampionski pas v supersrednji kategoriji uglednega združenja WBC. Le en teden pozneje pa bodo gledalci v razprodani lasvegaški areni T-Mobile vendarle dočakali povratni obračun med Kazahstancem Genadijem Golovkinom (38 zmag, 34 s k. o., 1 neodločen izid, brez poraza) in Mehičanom Saulom Alvarezom (49 zmag, 34 s k. o., 2 neodločena izida, 1 poraz).
 

Vztraja, da je nedolžen


Njun prvi medsebojni dvoboj se je pred slabim letom razpletel brez zmagovalca, vendar jih ni bilo malo, ki so menili, da bi moral po točkah zmagati Golovkin. O tem so bili še toliko bolj prepričani, potem ko je prišlo na dan, da je Alvarez pozneje pogrnil na nenapovedani dopinški kontroli; v njegovem urinu so namreč našli sledi prepovedanega sredstva clenbuterol. Zaradi tega je padel v vodo tudi prvi poskus povratnega dvoboja, ki bi moral biti na sporedu že 5. maja.
Britanski boksarski as Anthony Joshua (levo) bo 22. septembra na Wembleyju prekrižal pesti z ruskim izzivalcem Aleksandrom Povjetkinom. FOTO: AP
Britanski boksarski as Anthony Joshua (levo) bo 22. septembra na Wembleyju prekrižal pesti z ruskim izzivalcem Aleksandrom Povjetkinom. FOTO: AP

Nad tem, da ni mogel poravnati računov s tekmecem, je bil še posebno razočaran kazahstanski šampion, ki si lasti naslova svetovnega prvaka v srednji kategoriji po različicah WBA in WBC. Canela, kakor pravzaprav vsi kličejo Alvareza, je naravnost obtožil, da je navaden goljuf, ker se je ta izgovarjal, da je prepovedano snov zaužil s prehrano (mehiško govedino). Šokirani zvezdnik iz Guadalajare se je večkrat opravičil za to, kar se (mu) je zgodilo, vendar še vedno vztraja, da je nedolžen.
 

V igri 50 milijonov evrov


»Vsem, ki dvomijo o meni, bi rad povedal, da sem bil zmeraj in vedno tudi bom čist borec. Šport namreč spoštujem,« je večkrat ponovil 28-letni Mehičan. Da bi dokazal svojo čistost in nedolžnost, je sklenil sodelovanje z neodvisno ameriško protidopinško agencijo USADA, po katerem ga bo ta štiri leta redno testirala. Na Golovkinove obtožbe pa se kljub vsemu ne ozira pretirano. »Če sem iskren, mi je popolnoma vseeno, kaj pravijo Genadij in ljudje iz njegove ekipe, na koncu koncev niso zdravniki ali kakšni strokovnjaki,« je Alvarez izkoristil priložnost in odgovoril na napade iz kazahstanskega tabora.

Že zaradi medsebojnega besednega obračunavanja je 15. septembra v Las Vegasu od št. 1 in št. 2 v srednji kategoriji pričakovati nadvse razburljiv dvoboj, po katerem bo Alvarez bogatejši za več kot 30 milijonov evrov, Golovkin pa za okrog 20 milijonov. Zagotovo pa bo vroče tudi teden pozneje (22. 9.) na stadionu Wembley, na katerem bo neporaženi britanski as Anthony Joshua (21 zmag, 20 s k. o.) svoje šampionske pasove združenj IBF, WBA in WBO v težki kategoriji branil proti ruskemu vitezu Aleksandru Povjetkinu (34 zmag, 24 s k. o., 1 poraz), ki je grenkobo neuspeha edinkrat doživel leta 2013 proti zdaj že športno upokojenemu ukrajinskemu šampionu Vladimirju Kličku.
 

Zadnja Povjetkinova priložnost


»Komaj že čakam, da znova stopim v ring. Aleksander je tekmec, ki ga je treba vzeti nadvse resno. Le idiot bi ga podcenjeval!« se Joshua še kako dobro zaveda, da bo Povjetkin eden težjih preizkusov na njegovi športni poti. Da ruski veteran, ki bo 2. septembra dopolnil že 39 let, še zdaleč ni za staro šaro, je vnovič dokazal konec letošnjega marca, ko je v peti rundi nokavtiral Angleža Davida Pricea. To bo prejkone Aleksandrova zadnja priložnost, da spet zasede prestol v kraljevski kategoriji. Med letoma 2011 in 2013 si je namreč že lastil naziv najboljšega po različici WBA, še prej je kraljeval v amaterskem ringu, v katerem si je priboksal naslove evropskega (v Permu 2002 in Pulju 2004), svetovnega (Bangkok 2003) in olimpijskega prvaka (Atene 2004).

Z olimpijsko lovoriko se lahko pohvali tudi Joshua (London 2012), ki bi v primeru (pričakovane) zmage nad Povjetkinom po vsej verjetnosti že prihodnjo pomlad prekrižal pesti z Američanom Deontayjem Wilderjem (40 zmag, 39 s k. o., brez poraza), šampionom po različici WBC. Zmagovalec tega obračuna bi se v zgodovino vpisal kot prvi, ki bi združil pasove vseh štirih največjih organizacij v težki kategoriji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije