Le glede Anamarije ni skrbi

Roman Beznik, novi predsednik smučarskega teka pri SZS, pred posebnim izzivom. Po vrnitvi sijajnega norveškega trenerja v domovino ne bo okrepitve iz tujine.
Fotografija: Anamarija Lampič je februarja letos prejela Bloudkovo priznanje. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je februarja letos prejela Bloudkovo priznanje. FOTO: Jože Suhadolnik

Majske dneve junaki zimskih aren po navadi namenjajo uvodnemu pripravljalnemu obdobju. In tako je tudi v slovenskem smučarskem teku, v katerem ne skrivajo ponosa ob zadnji imenitni zimi Anamarije Lampič. Toda hkrati so zaskrbljeni, saj se je finančni dolg v panogi zvišal, umaknil se je dosedanji predsednik Simon Jan, na domačo Norveško je odšel odličen trener Ola Vigen Hattestad, njegova partnerica Katja Višnar je prenehala tekmovati. Novi predsednik zbora za tek pri SZS je Roman Beznik.

»Tek mi je znan, res pa je, da se za prvo kandidaturo pred leti nisem dovolj resno pripravil,« nam je dejal zdaj, ko je bil edini kandidat. Regionalno razlike ni, tudi njegov predhodnik Jan prihaja z Bleda. Sicer pa je Bezniku kandidaturo za vodilno mesto v tekaški srenji pri SZS predlagal Vinko Poklukar, že dolgo alfa in omega strokovnega in logističnega utripa pri blejskem klubu, obenem novega predsednika ni strah izziva spopadanja z dolgovi, saj že dolgo deluje na področju ekonomije.

S stanjem pri reprezentanci se je sicer komaj dobro začel spoznavati, že tako se, kot nam je dejal, v stroko ne misli vpletati, okrog dolga, ki naj bi po nekaterih govoricah znašal skoraj 300.000 evrov, pa tudi ne more še ničesar komentirati, dokler z računovodstvom zares natančno ne pregleda stanja. Prikima sicer ob dveh namigih: da je slovenskemu smučarskemu teku izjemno reklamo v zadnji sezoni s sijajnimi predstavami in sploh pozitivnim pristopom ustvarila pogosto nasmejana in zato prav simpatična Lampičeva ter da je pred tekom pri nas sploh največji izziv doslej, svetovno prvenstvo na domačem snegu leta 2023.
 

Fabjanova še neznanka


In četudi na Slovenskem, podobno denimo kot na Poljskem in v Avstriji, pri nordijskih panogah največjo prepoznavnost v širši javnosti uživajo smučarski skoki, je rdeča nit slehernega prvenstva domala dnevno dogajanje na tekaškem stadionu. Še tri leta tako ločijo slovensko izbrano vrsto do nestrpno pričakovanega planiškega spektakla, pred tem bo v prihajajoči zimi še prvenstvo v Oberstdorfu na Bavarskem. Kakšna bo tam tekmovalna zasedba, in tudi trenerska, pa v teh dneh še ni znano. Ob odhodu Hattestada k domači norveški reprezentanci seveda zija vrzel. »O tem seveda ni dvoma, da bomo našega Norvežana pogrešali, verjamem pa, da bomo z njim ohranili dobre odnose ter nam bo tako lahko še kdaj priskočil na pomoč. Prihoda kakšnega novega strokovnjaka iz tujine ne načrtujem, saj zelo zaupam domačemu trenerskemu kadru z Nejcem Brodarjem, Matijo Rimahazijem, Markom Gracerjem in drugimi,« je še podčrtal novi predsednik.

Hkrati je na dlani, da se bo posrečeno delo Lampičeve z italijanskim trenerjem Stefanom Saraccom nadaljevalo, hkrati dvakratna zmagovalka pretekle sezone (Lenzerheide in Val di Fiemme) tudi po strokovni plati sodeluje, zlasti v teh dneh poletnih priprav, s svojim fantom Boštjanom Klavžarjem. Po slovesu Višnarjeve pa še ni jasno, kako bo z nadaljevanjem športne poti naše bronaste olimpijke, 35-letne Vesne Fabjan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije