NOGOMET

Latvijci nekoč že pokvarili ljubljansko veselico

Objavljeno 11. julij 2019 07.58 | Posodobljeno 11. julij 2019 07.58 | Piše: Jernej Suhadolnik

Nogometaši Olimpije proti Rigi odpirajo sezono na stari celini. V kvalifikacijah za evropsko ligo Domžale in Mura gostujeta.

Branilec Olimpije Mario Jurčević in trener Safet Hadžić sta optimistična. FOTO: Roman Šipić
LJUBLJANA – Drugi julijski četrtek prinaša letošnji evropski krst ljubljanskim nogometašem. Prvi tekmec Olimpije se zdi pravšnji za uspešen začetek poletja pod dežnikom Uefe, latvijski RFS (Rigas Futbola Skola) Ljubljančanom omogoča pogled v 2. krog kvalifikacij za evropsko ligo.

»Gotovo ne bomo podcenili Latvijcev, saj nimajo tako naivne ekipe, kot bi si kdo mislil. Čakata nas strahovito velik izziv in izjemno zahteven večer, v katerem bomo poskušali iztržiti čim boljši izid pred povratno tekmo v Rigi,« opozarja Olimpijin trener Safet Hadžić, ki ve, da je možno najmočneje opozoriti nase prav v Evropi.

Da si Olimpija ne more privoščiti podcenjevanja kogar koli na stari celini, je znano že več let. Spomini na boleče izkušnje v prvih krogih evropskih pokalov so sveže. Ne nazadnje tudi prejšnja Olimpija ni imela najlepših trenutkov proti moštvom z obale Baltika. Zeleno-beli so namreč še opravili zgodovinski prvi izpit, leta 1992 z estonskim klubom Norma, leto pozneje pa jim je pokvaril načrte prav Skonto iz Rige.

Hadžić bo spoštoval nogometno logiko, gotovo bo drevi ob 20. uri poslal v ogenj večino udarnih sil iz (vrhunca) pretekle sezone, saj to okostje igralcev deluje najbolj trdno in uigrano. To pomeni, da bi lahko igral tisti, ki so začeli tudi generalko s Partizanom. Fantje lahko računajo na podporo približno 4000 navijačev, morda še več, če bi izkoristili paketni ogled tekme vsi, ki so bili navzoči na jugoslovanski klasiki.
 

V Izraelu 20 Prekmurcev


Prvi med slovenskimi klubi bodo sprejeli evropski izziv Domžalčani. Balzan, klub iz vasi s 3500 prebivalci, jih bo ob 18.30 gostil na stadionu v TaQaliju, na katerem domujeta malteška ženska reprezentanca in moška selekcija U-21. Objekt premore 3000 sedežev, torej se bodo gostje počutili podobno kot ob Kamniški Bistrici.

Domžalski trener Simon Rožman napoveduje napredovanje proti 6. ekipi malteškega prvenstva, ki si je zagotovila pot v Evropo prek pokalnega tekmovanja. Ob 19. uri bodo sprejeli misijo nemogoče tudi prekmurski nogometaši. Dobra novica zanje je podatek, da Maccabi iz Haife ni bavbav, v prejšnji sezoni izraelskega prvenstva je resda končal na visokem 2. mestu, toda velikih 31 točk (!) za hegemonom Maccabijem iz Tel Aviva.

Stadion, na katerem je marca – glede na dobro igro – dve točki zapravila slovenska reprezentanca, bo velik izziv za izbrance trenerja Anteja Šimundže. Obstaja tudi slaba novica. Mura bo krenila po aktiven rezultat brez štirih nosilcev igre: prvi strelec Rok Sirk in poveljnik obrambe Špiro Peričić sta zapustila Fazanerijo, glavni zvezni igralec Nik Lorbek in Nino Kouter sta poškodovana. Šimundža je sinoči – po štiriurnem poletu z Dunaja – opravil generalko na stadionu Sammy Ofer. Na njem naj bi se zbralo 20.000 navijačev, med njimi bo 20 prekmurskih.
 
Deli s prijatelji