Laniškov skok za dušo in stopničke

Na posamični tekmi v Zakopanah zmagal Poljak Kamil Stoch, Peter Prevc 10. Na ekipni preizkušnji zmagoslavje Nemcev in rekord Japonca Jukije Sata.
Fotografija:
Odpri galerijo

Slovenski smučarski skakalci so na šesti letošnji postaji dočakali prve stopničke v tem koledarskem letu, potem ko so na ekipni preizkušnji v Zakopanah navdušili s 3. mestom. Anže Lanišek, Timi Zajc ter brata Domen in Peter Prevc, ki so zaostali le za nemškimi zmagovalci in drugouvrščenimi Norvežani, na zmagovalnem odru kajpak niso skrivali širokih nasmehov.

Slovenci so tako poskrbeli za 26. moštvene stopničke v svetovnem pokalu, četrte pod vodstvom trenerja Gorazda Bertonclja. »S tem 3. mestom moramo biti zadovoljni. Fantje so prikazali štiri zelo dobre oziroma odlične skoke, trije so bili malo slabši, eden pa je bil zelo slab (Domnov prvi, 122 m). A je bilo dovolj za stopničke, saj so tekmeci, ki so ostali za nami, naredili več napak kot mi,« je pojasnil Bertoncelj.

Najboljši v naši vrsti je bil Lanišek, ki je s 140,5 metra v finalu za pol metra preskočil točko HS, ki označuje velikost naprave Wielka Krokiew. »Lepo je bilo odjadrati tako daleč. To je bil skok za dušo,« je svoj izjemni nastop pospremil 23-letni Domžalčan, ki je očaral celo Martina Kocha, nekdanjega vrhunskega letalca na smučeh in po končani športni poti izvrstnega strokovnega komentatorja pri avstrijski nacionalni postaji ORF.

»Anže je tokrat zelo dobro ujel odskok, po katerem mu je uspel lep prehod v letenje. Ko se je enkrat ulegel med smuči, je pohodil stopalko za plin in marširal proti dnu skakalnice. To je bil senzacionalen nastop,« je 38-letni Beljačan pohvalil Laniška, ki je v slovensko bero prispeval 287,3 točke. Le 1,2 točke manj je dodal Zajc, ki je boljši skok prikazal v uvodni seriji, v kateri je pristal pri 137 metrih. Peter Prevc je zbral 281,3 točke, njegov najmlajši brat Domen pa 270,3.

»Moj prvi nastop zaradi napake še ni bil najboljši. V drugo sem se izboljšal, šlo je na tesno, zato je bilo do konca napeto,« je razburljivo bitko za stopničke (»Vedno je lepo stati na njih.«) opisal najstarejši od bratov Prevc, ki je s 132 metri v finalu za pičle 2,5 točke rešil prednost pred četrtouvrščenimi Japonci, pri katerih je bil ob glavnem zvezdniku Rjojuju Kobajašiju še posebno razpoložen Jukija Sato, ki je v drugi seriji z neverjetnimi 147 metri kar za 3,5 metre izboljšal lanski rekord skakalnice Dawida Kubackega.

Poljski as je bil sicer drugi najboljši posameznik moštvene tekme za presenetljivo sijajnim Nemcem Stephanom Leyhejem, a domače ekipe na razočaranje 25.000 gledalcev na tribunah skakalnega stadiona v Zakopanah (in še enkrat toliko za ograjo) ni mogel popeljati višje od 5. mesta. V (dvo)boju za zmago so Nemci na koncu za zajetnih 40 točk premagali Norvežane.
 

Maren prekinila izjemen niz Avstrijk


Avstrijske skakalke so niz neporaženosti v soboto podaljšale že na šest tekem. Na prvi preizkušnji v Rasnovu je s konkurenco opravila Chiara Hölzl, uspeh naših severnih sosed pa je s 3. mestom za Nemko Katharino Althaus dopolnila Eva Pinkelnig. Najbolje razpoložena Slovenka je bila Nika Križnar, ki je bila deveta. Točke so osvojile tudi preostale tri naše tekmovalke na startu, Ema Klinec (15.), Špela Rogelj (17.) in Katra Komar (29.).


Glavni trener Zoran Zupančič je priznal, da je od varovank po spodbudnih nastopih na treningu in v kvalifikacijah pričakoval več, kot so iztržile. Zgodba se je, kar zadeva naši najboljši skakalki, ponovila včeraj; boljše nastope sta znova prikazali v kvalifikacijah. Na koncu je bila Križnarjeva enajsta, Klinčeva in Rogljeva sta zasedli 16. oziroma 18. mesto, Komarjeva pa je ponovila sobotno uvrstitev. Zmagala je Norvežanka Maren Lundby in tako prekinila izjemen niz Avstrijk. Naslednji preizkušnji bosta konec tedna v Oberstdorfu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije