Lani še na vroči klopi risov, zdaj z izzivom med zmaji

Dolgoletni reprezentant Ivo Jan novi trener hokejistov Olimpije. Na Jesenicah že vidne strateške poteze Marcela Rodmana.
Fotografija: Ivo Jan se bo resno lotil svojega novega ljubljanskega poglavja. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Ivo Jan se bo resno lotil svojega novega ljubljanskega poglavja. FOTO: Roman Šipić

Čeprav se je v teh dneh led v slovenskih dvoranah stopil, sezona pa ustavila zaradi ukrepov proti širitvi koronavirusa, je pri obeh naših udeležencih alpske lige, Olimpiji in Jesenicah, zelo pestro. Ljubljanski klub je izbral novega trenerja Iva Jana, lani reprezentančnega selektorja. Na klopi železarjev ostaja Mitja Šivic.

Pisali smo o tem, da se je v Tivoliju zadnje dni zakuhalo. Najprej se je za odhod s položaja prvega ustvarjalca strokovne usmeritve odločil Tomaž Vnuk in hitro dobil zamenjavo v Jožetu Kovaču, prav tako nekdanjem reprezentantu in eni od legend zeleno-belih, toda sočasno se je zataknilo s trenerjem prvega moštva. Četudi je bil dolgo, kajpak še pod Vnukovim vodstvom, jasen načrt o tem, da bo Gregor Polončič tudi v novo sezono vstopil kot trener udarnega moštva, so se pri klubu začeli ozirati k njegovemu nasledniku.

Zdaj so izbrali izkušenejšega Iva Jana, nekoč že trenerja zmajev, v zadnjih mesecih pa vodjo stroke vseh starostnih selekcij. Kako bo v prihodnje z dosedanjim strategom ljubljanske klopi, po zadnjem zapletu okrog nastopa pred kamero ni jasno, bi pa bila izjemna škoda za Olimpijine mlajše selekcije, če Polončič pri teh ne bi uveljavljal svojega izjemnega pristopa pri delu z mlajšimi.

Ivo Jan? Vrsto let je igral za reprezentanco, zbiral izkušnje v tujini. Nazadnje tudi kot trener. V sezoni 2018/19 je vodil rise, a z njimi na SP skupine B v Kazahstanu ni uresničil cilja vrnitve v najvišji razred. Pred tem se je dodobra spoznal z alpsko ligo na trenerski klopi Vipitena, zdaj bi morda v Ljubljano lahko povabil vratarja iz tistih dni, občasnega italijanskega reprezentanta Gianluco Vallinija.

»Ko sem se hitro z vodilnimi pri klubu dogovoril o svoji novi vlogi, torej da bom še naprej vodil stroko vseh selekcij, a hkrati tudi postal trener prvega moštva, sem seveda v hipu pomislil na vratarja, ker se je Žan Us odločil za odhod na Jesenice. Najprej so mi misli ušle k Roku Stojanoviču, a se je že dogovoril za novo pogodbo v Franciji. Zagotovo za uresničevanje visokih ciljev potrebujemo zanesljivost v vratih, obstoječi seznam vratarjev bomo tako očitno morali okrepiti v tujini,« je poudaril Olimpijin novi trener.
 

Šivic uresničil pričakovanja


Na jeseniški klopi ne bo sprememb. Mitja Šivic je uresničil pričakovanja vodilnih in navijačev, z železarji je bil po imenitnem nizu zmag tik pred končnico na poti navzgor. A optimizem zdaj med privrženci železarjev vzbuja predvsem viden delež športnega direktorja Marcela Rodmana. V nasprotju s prejšnjimi sezonami, ko preobremenjeni predsednik kluba Anže Pogačar preprosto ni mogel takoj po sezoni zavihati rokavov in že sestavljati strategije nove zime, je zdaj drugače.

Nekdanji reprezentančni kapetan te dni pomaga tudi pri zunanji podobi glede trženja in stikov z javnostjo, predvsem pa se je lotil uresničevanja strokovnih smernic. Za začetek se je na Jesenice vrnil vratar Žan Us, iz Tivolija si v Podmežakli želijo še koga od tistih, ki so nekoč že igrali v rdečem dresu. Hkrati bi seveda radi obdržali obetavno jedro zadnje sezone. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije