ROKOMET

Krištopans silak celo za Porzingisa

Rokometaši danes v kvalifikacijah za EP v Latviji. Miha Zarabec na prizorišče prispel kar iz Kiela.
Fotografija: Rok Ovniček (desno Dainis Krištopans) je oktobra lani prav proti Latviji debitiral za slovensko reprezentanco. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Rok Ovniček (desno Dainis Krištopans) je oktobra lani prav proti Latviji debitiral za slovensko reprezentanco. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Ko so slovenski rokometaši nazadnje gostovali v Latviji, 1. novembra 2014, je reprezentanca tedanjega selektorja Borisa Deniča zmagala z 39:28. Latvija je odtlej naredila kakovostni premik navzgor, zato se obeta zanimiv derbi najboljših v skupini 4 kvalifikacij za EP 2020, ko se bosta reprezentanci danes ob 18.40 srečali v mestecu Valmiera 100 km iz Rige.

Slovenci so si s štirimi zmagami že zagotovili nastop na euru treh dežel (Avstrija, Norveška, Švedska). Ker so na prvi tekmi oktobra lani v Mariboru s 27:21 premagali Latvijo, bi jim za zagotovitev prvega mesta praktično zadoščal že poraz z manj kot šestimi goli, saj bodo v nedeljo za konec v Kopru gostili nekonkurenčno Estonijo.
Rok Ovniček (desno Dainis Krištopans) je oktobra lani prav proti Latviji debitiral za slovensko reprezentanco. FOTO: Tadej Regent
Rok Ovniček (desno Dainis Krištopans) je oktobra lani prav proti Latviji debitiral za slovensko reprezentanco. FOTO: Tadej Regent

Stanje na lestvici je namreč takšno: Slovenija 8 točk, Latvija 6, Nizozemska 2 in Estonija 0. Rezultatsko bodo sicer bolj motivirani Latvijci, ki si obetajo prvi nastop na velikem tekmovanju, a Slovenci imajo poseben izziv – kvalifikacije prvič končati z maksimalnim izkupičkom. Samo Nemčija in Slovenija imata po štiri zmage, tudi Francija, Hrvaška in Danska so doživele spodrsljaje.

Latvijce vodi Armands Uščins, ki se zanaša na izkušnje vratarja Grosswallstadta Artursa Kugisa in Aivisa Jurdžsa iz Leipziga ter predvsem moč Dainisa Krištopansa, zmagovalca lige prvakov z Vardarjem. Levoroki orjak bo glavna nevarnost za slovenska vrata. Pred petimi leti ga je zelo dobro že na 12 metrih zaustavljal sveže upokojeni Luka Žvižej, tokrat naj bi bil zanj zadolžen Darko Cingesar. »Srečanje z Latvijo pričakujemo polni optimizma in hkrati spoštovanja do nasprotnika,« pravi slovenski selektor Veselin Vujović, ki je izbral 17 reprezentantov.

Med tistimi, ki so v soboto na testni tekmi v Cerkljah visoko premagali oslabljeno Avstrijo, so se na počitnice že odpravili Jaka Malus, Gašper Marguč, Aljaž Panjtar, Tilen Kodrin in lažje poškodovani Vid Kavtičnik. Miha Zarabec pa se je ekipi pridružil kar v Latviji iz Kiela.
 

Vujović zgrešil Keka


Jure Dolenec dobro pozna Krištopansa, saj se je z njim v dresu Barcelone v tej sezoni srečal trikrat, nazadnje v polfinalu LP v Kölnu. Zanimivo, Krištopans (215 cm, 135 kg) je le šest centimetrov nižji in kar 26 kg težji od košarkarskega rojaka Kristapsa Porzingisa, ki bo v Dallasu združil moči z našim Lukom Dončićem.

»Krištopans igra v odlični formi, a mislim da bi bila napaka, če bi se osredotočili le na njega, navsezadnje ni niti najboljši strelec Latvije v kvalifikacijah (to je Maris Veršakovs iz nemške 3. lige; op. p.),« je razmišljal Dolenec, v Kavtičnikovi odsotnosti kapetan Slovenije. Sezona je bila dolga in naporna, a Vujović opaža dobro klimo med fanti. »Zelo zadovoljen sem s formo igralcev in pristopom. V tem pogledu so me igralci celo malce presenetili,« je dobre volje Črnogorec, ki je v Latviji ravno zgrešil kolega na klopi slovenskih nogometašev Matjaža Keka.

Slednji je Litvo odpravil s 5:0, za približno enak dosežek bi Vujovićevi borci morali danes zmagati za kakšnih 15 golov, česar pa ni mogoče pričakovati. Že eden bi bil povsem dovolj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije