Kranjec vesel zgodnjega božičnega darila

Najboljši slovenski smučar znova tretji na veleslalomu v Alta Badii. Nalogo zelo dobro opravil predvsem na strmem delu proge Gran Risa.
Fotografija: Henrik Kristoffersen in Žan Kranjec sta na razglasitvi škropila s šampanjcem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Henrik Kristoffersen in Žan Kranjec sta na razglasitvi škropila s šampanjcem. FOTO: Reuters

Žan Kranjec je po dveh letih znova stopil na oder za zmagovalce v Alta Badii. Veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev, ki je potekal v težkih razmerah, na skrajšani progi, a še vedno zelo zahtevni podlagi, je končal na tretjem mestu. Na Gran Risi je bil tretji tudi pred dvema letoma. Sedemindvajsetletnik je osvojil svoje šeste stopničke v svetovnem pokalu.

»Tekma je bila zelo težka, a se je dobro izšlo. Predvsem na strmem delu sem nalogo izjemno dobro opravil. Za zdaj mi gre res super, zelo sem zadovoljen tudi s tem zgodnjim božičnim darilom,« je bil po že drugem tretjem mestu na tem prizorišču v italijanskih Dolomitih zadovoljen slovenski veleslalomski junak zime.


Tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah se je ozrl tudi na današnjo paralelno preizkušnjo: »Gre za posebno tekmo, kjer vsaka malenkost šteje. Vsekakor se bom maksimalno potrudil in upam na še en dober rezultat.« Tudi slovenski trenerski tabor je bil zelo zadovoljen z doseženim. »Super rezultat. Tretje mesto. Stopničke! V igri pa je bilo še kaj več, saj je Žan v spodnjem delu v obeh vožnjah pustil kar nekaj stotink,« je bil zadovoljen Klemen Bergant.

Trener trenutno najboljšega slovenskega alpskega smučarja je seveda prepričan, da lahko Vodičan seže še višje, še zlasti ker Kranjec velja za najbolje telesno pripravljenega tekmovalca v karavani. »Ko bo Žanova zbranost ob maksimalnem tveganju na še višji ravni, vse od starta do cilja, pa se bomo lahko veselili še višjih uvrstitev,« je dodal slovenski trener moške ekipe v hitrih disciplinah. Razmere na progi so bili težke, podlaga je bila neravna in že načeta: »A Žan je močan in dobro pripravljen. Na vseh podlagah in terenih je in bo konkurenčen,« je prepričan Bergant.


Kranjec in Štefan Hadalin, ki bosta slovenska aduta na današnjem paralelnem veleslalomu pod žarometi v Alta Badii, sta v zadnjem času opravila tudi nekaj zelo kakovostnih treningov starta. Dober start je namreč na paralelnih tekmah še kako pomemben. Za alpskimi smučarji so trije veleslalomi in skupno deset tekem.
 

Francoska senzacija


Žan Kranjec po treh veleslalomih, dvakrat je bil tretji, enkrat četrti, zaseda odlično drugo mesto v posebnem seštevku discipline. Tako visoko še ni bil. Pred prvim slovenskim smučarjem zime je samo zmagovalec preizkušnje v Alta Badii Norvežan Henrik Kristoffersen, ki ima zgolj 23 točk več od Slovenca. Kristoffersen je bil šesti po prvi vožnji, naslov senzacije dneva pa je pobral Francoz Cyprien Sarrazin, ki je kot 22. po prvi vožnji poskrbel za najhitrejši čas druge vožnje in drugo mesto.

Zaostanek Sarrazina je znašal 31 stotink sekunde za zmagovalcem, Kranjec pa je za prvim mestom zaostal 39 stotink sekunde. Vodilni po prvi vožnji, Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen, je v finalu padel na 11. mesto. Henrik Kristoffersen je z zmago na Gran Risi prevzel vodstvo tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev. Najboljši Slovenec je Kranjec na 12. mestu.

Naslednji moški veleslalom bo 11. januarja v Adelbodnu. V Val Gardeni je sicer zaradi neugodnih vremenskih razmer odpadel moški smuk, alpske smučarke pa sploh niso oddelale ničesar iz svojega programa v Val d'Isèru. Organizatorji so bili prisiljeni zaradi zelo slabega vremena odpovedati ženski smuk.

Po prvotnem sporedu je bil načrtovan za soboto, a so ga prestavili na nedeljo, vendar se je vreme še poslabšalo. Smuka in alpske kombinacije, ki je bila po prvotnem urniku predvidena za nedeljo, tako ni bilo mogoče izpeljati. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije