ALPSKO SMUČANJE

Kranjec edini ustavil Hirscherja

Pristojni pri FIS odvzeli veleslalomsko zmago Luitzu. Smučar iz Bukovice pri Vodicah si želi nove stopničke.
Fotografija: Žan Kranjec bo v Adelbodnu izkusil, kako je tekmovati po krstni zmagi med elito. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Žan Kranjec bo v Adelbodnu izkusil, kako je tekmovati po krstni zmagi med elito. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Žan Kranjec je po krstni zmagi v svetovnem pokalu dobil največ samozavesti v karieri. Tri tedne po slavju v Saalbachu ga jutri čaka nova izkušnja – na veleslalomu v Adelbodnu bo občutil, kako je, ko se podaš na start, potem ko si porazil vso konkurenco. »Seveda si spet želim stopničke. A najprej je treba smučati v takšnem slogu, potem pa upajmo, da bodo tudi prišle – stopničke in zmage,« je razmišljal.
Žan Kranjec bo v Adelbodnu izkusil, kako je tekmovati po krstni zmagi med elito. FOTO: Tadej Regent
Žan Kranjec bo v Adelbodnu izkusil, kako je tekmovati po krstni zmagi med elito. FOTO: Tadej Regent

Konkurenca v veleslalomu je izjemna, na najizkušenejše, ki letvico na vsaki tekmi premaknejo še višje, močno pritiska novi rod. Kranjec je v četrtem poskusu sezone le pokazal in unovčil svoje smučarsko znanje ter telesno moč, potrdil je tudi, da zna ohraniti 100-odstotno zbranost, ko sta telo in glava na najvišjih obratih. Pot do zmage si je utiral skozi 25. mesto v Beaver Creeku in dve deveti v Val d'Iseru ter Alta Badii. Vseskozi se je zavedal svoje kakovosti, izkoriščena priložnost, ki je prinesla najvišjo stopničko v Saalbachu, pa je poglobila samozaupanje. Odtlej se je posvečal treningom, tekmoval je na dveh slalomih za svetovni pokal, zdaj je spet čas za dokazovanje v paradni disciplini.

»Po novem letu sem zaradi trebušne viroze izpustil dan treninga, sicer pa je šlo vse po načrtih. Vem in verjamem, da je forma še prisotna,« je dejal Kranjec, ki je z ekipo po sljemenskem slalomu ostal na Hrvaškem in vadil na hribu nad Zagrebom, preden so se preselili še na trening v Kranjsko Goro. Včeraj so fantje prispeli v Adelboden, kjer je v preteklih dneh snežilo, a vremenska napoved za konec tedna ne obeta težav.
 

Prekinil Hirscherjev niz


Kranjec je na veleslalomu v Adelbodnu v preteklosti dosegel 15. in 5. mesto. »Veselim se te tekme, še posebno ker se nanjo odpravljam po uspehu. Samozavesten sem, vem, kaj moram narediti. Vse bom storil za to, da bom smučal, kot znam. Nadejam se čim boljše uvrstitve,« je poudaril četrti veleslalomist sveta.

Potem ko je vodstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS) včeraj odvzelo zmago Stefanu Luitzu z uvodnega veleslaloma sezone – zaradi uporabe kisikove maske pred finalnim nastopom; vrniti mora tudi denarno nagrado in pokal –, je Kranjec tisti, ki je prekinil niz osmih zaporednih veleslalomskih zmag Marcela Hirscherja. Smučar iz Bukovice pri Vodicah je tako edini, ki je v tej sezoni avstrijskega šampiona premagal v veleslalomu.

Na startu jutrišnje tekme (10.30 in 13.30) bo tudi Štefan Hadalin. »V veleslalomu smuča dobro, pri slalomu pa ima še nekaj vprašanj pri opremi,« je razkril trener tehničnih disciplin Klemen Bergant, ki se je po dveh ničlah v slalomu pogovoril z Vrhničanom. Na nedeljskem se bo dvojici pridružil še Jakob Špik. Od Adelbodna imajo v reprezentanci namreč tri slalomska startna mesta. Priložnost za nastop so tako dobili tisti z uvrstitvami med deseterico v evropskem pokalu.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije