SMUČANJE

Kranjca posneli iz vseh kotov

Trener Klemen Bergant je vseskozi verjel v svoja smučarja. Na treningu tujih ekip sta Žan in Štefan vse manj dobrodošla.
Fotografija: Klemen Bergant FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Klemen Bergant FOTO: Matej Družnik

KRANJSKA GORA – Ob Ilki Štuhec sta v pravkar končani smučarski sezoni največ pokazala Žan Kranjec in Štefan Hadalin. V vrhunska tekmovalca sta se razvila pod vodstvom trenerja Klemna Berganta. Vseskozi jima je vcepljal, da zmoreta med najboljše.
Klemen Bergant FOTO: Matej Družnik
Klemen Bergant FOTO: Matej Družnik

Ne zmaga vedno tisti, ki ima na voljo več, ste dejali. V kakšnih razmerah delate?
Finančno dobimo zadosti, hkrati pa je treba marsikaj postoriti, da pridemo skozi s tem proračunom. Še vedno na pripravah bivamo v apartmajih in si kuhamo sami. Tega ne govorim zato, da bi se komu smilili, navadili smo se. V Švici denimo jemo bolje, kot bi v hotelu, zato to ni problem. Razmere za trening so enake, kot so bile: to zimo smo naredili več dni v Kranjski Gori, a ne na tekmovalni podlagi. Kar je razumljivo, ker za nami, ko ob 9. uri končamo trening, pridejo turisti. Pri nas si žičničar ne more privoščiti, da bi zaprl progo in jo obdelal kot za tekmo. Veliko so nam pomagali Italijani in Francozi, vadili smo tudi z Avstrijci s skupino Janeza Slivnika. Blokirali pa so nas Norvežani, Švicarji in drugi del avstrijske ekipe. Po tekmi v Schladmingu nam niso pustili trenirati v Reiteralmu. Rešil nas je Slivnik, šli smo v Kirchberg.

Zakaj tekmeci zapirajo vrata?
Predobrega tekmovalca nočeš na treningu, ker mu omogočiš dobro vadbo in te nato na tekmi premaga. Žana imajo posnetega iz vseh kotov, zato ga na treningu ne potrebujejo.

Ste imeli priložnost treninga z Marcelom Hirscherjem?
On ne trenira z nikomer, morda kdaj z Marcom Schwarzem ali Manuelom Fellerjem, in še to zaradi istega opremljevalca. Rezerviranega ima polovico Reiteralma, omenjene ekipe drugo polovico, mi pa se lahko slikamo! Tam so razmere dobre na dnevni ravni. Četudi pade pol metra snega, bodo žičničarji pripravili progo. Tam smo vadili le tedaj, ko so bile te ekipe drugje.

Vseskozi ste verjeli v Žana in Štefana. Vse lažje je postajalo, ko sta tudi onadva začela verjeti. Kaj je bil njun glavni pomislek?
Eni dozorijo prej, drugi pozneje. Če pogledamo Žanov razvoj pred tremi sezonami in zdajšnji Štefanov, ugotovimo, da je v isti starosti Štefan boljši, kot je bil Žan. Prej je začel dosegati vidnejše rezultate. Sta popolna individuuma z drugačnimi predispozicijami, vsak ima svojo pot. Iz njiju poskušam izvleči najboljše. Zame je Žan, če ne prvi, pa drugi veleslalomist sveta.

Štefan je bolj impulziven?
Stvari ima bolj programirane kot Žan. Ni pa impulziven. Kariera, ki jo gradi, je zelo premišljena. Manj si dopušča, da bi ga zmotile stvari, ki se mu znajdejo na poti.

Pa ga je treba kdaj umiriti?
Zelo rad snema filmčke. Ko smo šli na priprave v Argentino, je vso pot snemal. V hotelu sem mu dejal, da tega nočem videti do konca priprav. Seveda z Žanom kdaj posnameta kakšno neumnost, a včasih je tega preveč. Na visoki ravni je telesno in mentalno težko zdržati dolgo obdobje. Zato ni pametno delati stvari, ki jemljejo energijo.

Trenersko ste se večkrat dokazali. Z rodom, ki je žel uspehe konec 90 let, bili ste trener Tine Maze, ko je prvič zmagala v smuku, zdaj delate z dvema talentoma. Ste zelo strogi?
Pred 20 leti sem prišel v ekipo izoblikovanih tekmovalcev, enajst jih je bilo v ekipi A, imeli so že stopničke, zmage. Zdaj je zgodba povsem drugačna, fanta nista bila izoblikovana, imata pa talent. Najprej se je bilo treba prebiti do točk v svetovnem pokalu, nato med 15, med 10, na stopničke       ... Hočem se imeti dobro. Ko delamo, pa delamo. Koncept smo naredili že pred tremi leti, držimo se ga. Iz leta v leto se kažejo sadovi dela. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije