ALPSKO SMUČANJE

Kot da bi plesala med količki

Mikaela Shiffrin pogleda stare posnetke, da prikliče občutke za hitrost. Cilji na SP in v svetovnem pokalu so za Američanko enako pomembni.
Fotografija: Mikaela Shiffrin pravi, da je sljemenska krona zanjo ena od najlepših lovorik v svetovnem pokalu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin pravi, da je sljemenska krona zanjo ena od najlepših lovorik v svetovnem pokalu. FOTO: AFP

ZAGREB – Tekoč in hiter slalom Mikaele Shiffrin v Zagrebu je bil za slehernega ljubitelja belih strmin pravi užitek. Sljemenski nastop je uvrstila v vrh svojih najboljših tekmovalnih prikazov. Američanka je daleč pred vso konkurenco, njene predstave med količki so skorajda popolne. »Na vrhu vsekakor nisem sama. Za mano stoji ogromno ljudi, ki mi pomagajo, da vse to uresničujem,« je poudarila.
Mikaela Shiffrin pravi, da je sljemenska krona zanjo ena od najlepših lovorik v svetovnem pokalu. FOTO: AFP
Mikaela Shiffrin pravi, da je sljemenska krona zanjo ena od najlepših lovorik v svetovnem pokalu. FOTO: AFP

Na današnji nočni slalom v Flachauu (ob 18. uri in 20.45), na katerem bodo od Slovenk nastopile Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Andreja Slokar, se odpravlja s 100-odstotno popotnico, tekmice je v tej disciplini porazila na vseh preizkušnjah v sezoni. Vodilna v ženskem alpskem smučanju, ki je v svetovnem pokalu debitirala v sezoni 2010/11, je v osmih zimah nanizala 52 zmag. Kako bi primerjala svoje predstave v začetnem obdobju zmagovanja z zdajšnjimi?

»Moje smučanje je zdaj boljše, bolj je atletsko in razvito. A sem še vedno hitra iz istega razloga kot tedaj in trudim se, da tega ne bi pozabila. Če kdaj čutim, da v slalomu ne morem najti hitrosti, si ogledam posnetke iz tistega obdobja in razmišljam, kaj sem tedaj počela. Poskušam priklicati občutek, saj je vseskozi pravzaprav isti, pa četudi je moje smučanje zdaj boljše, jaz pa tudi močnejša in psihološko pametnejša,« je povedala.
 

Maribor? Super prizorišče!


Ko uprizori najboljši slalom, čuti, kot bi plesala. O podobnih občutkih je nekoč govorila tudi nekdanja slovenska smučarka Tina Maze. »Ta plesni ritem mi pomaga biti hitrejša, v vsakem zavoju boljša,« je razkrila 23-letnica, ki je osvojila četrto krono sljemenske snežne kraljice. Kljub lovorikam je na hribu nad hrvaškim glavnim mestom doživela tudi razočaranje, priokus sta pustila odstopa v sezonah 2011/12 in 2016/17.

»Obakrat sem presmučala količek. Na tem prizorišču sem občutila že vsa čustva, nastopala sem pod pritiskom, pa tudi neobremenjeno. Vedno je poseben občutek, ko se vračaš na tekmovališče s takšnimi raznovrstnimi vtisi. Na startu si samozavestno rečem: 'Vem, kako je treba k tej progi pristopiti, kako razporediti energijo in smučati, da bom hitra.' Ni pa to vedno zagotovilo za zmago,« je opozorila. Kljub veliki samozavesti se na vsaki tekmi zaveda, da je meja med osvajanjem vrha in porazom tanka: »Lahko zmagam ali pa odstopim. Zato moram biti vseskozi osredotočena in ničesar ne smem jemati kot samoumevno.«

Minuli konec tedna je izenačila lastni rekord sedmih zaporednih slalomskih zmag. »Seveda je zahtevno držati takšno formo ali celo biti še boljši, a vsi v ekipi mi pomagajo, da ohranjam osredotočenost in sem še bolj motivirana.« Od svetovnega prvenstva v Åreju jo loči mesec dni. Potrdila je, da bo tekmovala v Mariboru, na zadnji postaji pred SP – dva dni po slalomu na Pohorju bo na Švedskem že smukaški trening, logistika bo zato zahteven zalogaj: »V Maribor vsekakor pridem! To je super prizorišče,« je poudarila, da ima resda določene cilje na SP, a so hkrati zanjo enako pomembni tudi tisti v svetovnem pokalu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije