SKOKI

Kolajno je začel kovati v Kranju

Killian Peier novi švicarski junak v smučarskih skokih. Peter Prevc na njegovo odličje stavil že v Willingenu.
Fotografija: Killian Peier je kar žarel od silne sreče po tretjem mestu v Innsbrucku. FOTO: Lisi Niesner Reuters
Odpri galerijo
Killian Peier je kar žarel od silne sreče po tretjem mestu v Innsbrucku. FOTO: Lisi Niesner Reuters

SEEFELD – Čeprav Švica ne slovi ravno kot skakalna velesila in težko sestavi konkurenčno četverico za moštvene tekme, pa je dala v vseh teh letih že kar nekaj izjemnih posameznikov.
Killian Peier je kar žarel od silne sreče po tretjem mestu v Innsbrucku. FOTO: Lisi Niesner Reuters
Killian Peier je kar žarel od silne sreče po tretjem mestu v Innsbrucku. FOTO: Lisi Niesner Reuters

Na v nedeljo končanem 52. nordijskem SP je navdušil Killian Peier, ki si je na veliki napravi v Innsbrucku priskakal bronasto kolajno. Kovati jo je začel že lani spomladi, pot do nje pa tlakovati na uvodni julijski prireditvi za celinski pokal na 110-metrski skakalnici pod Šmarjetno goro, na kateri je obakrat zmagal pred Rusom Jevgenijem Klimovom.

»Kranj je bil zagotovo tista točka, na kateri sem si dodobra okrepil samozavest. Tamkajšnji zmagi v celinskem pokalu sta mi pokazali, da sem postal psihično močnejši in da sem svojo tehniko skakanja dvignil na višjo raven. Tako sem dobil potrditev, da sem na pravi poti,« se je 23-letni Švicar spomnil svojega uspešnega starta v poletje.

Da se lahko na najpomembnejšem tekmovanju sezone zavihti na zmagovalni oder, se je prepričal s tretjim mestom v kvalifikacijah Bergisla. »Takrat mi je postalo jasno, da imam v nogah dovolj celo za odličje in da lahko veliko dosežem. Moj cilj je bil dobiti čisto glavo in napasti na vso moč, kar mi je odlično uspelo. Zelo sem ponosen, da je moj načrt deloval,« je bil presrečen Peier.
 

Ammann kričal od navdušenja


Ko smo mu omenili, da je Peter Prevc že teden dni prej v Willingenu stavil z Jernejem Damjanom, da bo osvojil kolajno, se je začudil. »Zares? Kaj naj rečem? Lepo je vedeti, da obstajajo ljudje, ki so še pred mano verjeli vame,« je bil prijetno presenečen skakalec iz La Sarraza v švicarskem kantonu Vaud ob meji s Francijo.

Na vprašanje, kaj mu je po največjem uspehu doslej rekel prvi zvezdnik švicarske reprezentance Simon Ammann, je razkril: »Simi je kričal od navdušenja: 'Noro, kolajno imaš, veš, kaj to pomeni?' Odvrnil sem mu, da bom verjetno potreboval nekaj časa, preden bom dojel, kaj mi je uspelo,« je zaupal Peier. Uspeh so še isti večer proslavili v hotelu. »Privoščili smo si okusno večerjo in nazdravili z dobrim rdečim vinom. Imeli smo tudi manjšo prho s šampanjcem, tako da smo morali naslednje jutro odnesti obleke v pralnico,« je v smehu dejal Killian, ki se že veseli prihajajoče norveške turneje in še zlasti finala v Planici.

»To je velik vrhunec v skokih oziroma poletih, ki ga doslej še nisem prav velikokrat doživel. Letos bom tja prišel bistveno bolje pripravljen, zato bom poskušal čim bolj uživati v čudovitem ozračju in si prizadeval sezono končati na najlepši možni način,« je poudaril švicarski as, ki se nadeja, da bo z zdajšnjo formo že v Vikersundu izboljšal osebni rekord (198 m) in prvič poletel prek magične meje 200 metrov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije