KAJAK

Kolajne ne bodo odpihnile dvomov

Danes se na Soči začenja evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Po bogati žetvi na lanskem SP slovenski asi vnovič optimisti.
Fotografija: Simon Oven bo prvi slovenski adut ob začetku EP. FOTO: KZS/Nina Jelenc
Odpri galerijo
Simon Oven bo prvi slovenski adut ob začetku EP. FOTO: KZS/Nina Jelenc

LJUBLJANA – Tekmovalci v spustu na divjih vodah že dolgo živijo v senci slalomistov, ki so trdno zasidrani na sporedu olimpijskih iger in imajo proge v središčih velikih mest. Veslanje v idilični naravi ima sicer tudi prednosti, a na koncu ostajajo pogosto nevidni tako v medijih kot pri iskanju zaposlitve. Svoj trenutek dočakajo šele na velikih tekmovanjih, kakršno je evropsko prvenstvo, ki se bo danes s klasičnim spustom začelo v Trnovem ob Soči.
Simon Oven bo prvi slovenski adut ob začetku EP. FOTO: KZS/Nina Jelenc
Simon Oven bo prvi slovenski adut ob začetku EP. FOTO: KZS/Nina Jelenc

»Blaž Cof in Simon Oven sta svetovna prvaka, nimata pa možnosti za službo v javni upravi, ker je pred njima po rangu kar več športnikov z dobrimi rezultati z zadnjih zimskih OI. Cof si je zato našel redno službo, ob delu pa izvaja celoten športni program, kar je težko zdržati,« je pred začetkom sezone opozoril direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc, ki je bil nekoč izjemno uspešen kanuist in je v spustu osvajal kolajne kot po tekočem traku.

Zato dobro ve, kako trd je kruh njegovih naslednikov, pa čeprav so najboljši na svetu. Na lanskem SP v Muotathalu v Švici je kajakaš Simon Oven osvojil zlato kolajno v klasičnem spustu, v sprintu je bil najhitrejši kanuist Blaž Cof, Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Anže Urankar pa so si po vrsti razdelili vsa odličja med kajakaši in si prilastili tudi zlato v moštveni tekmi. In če si najboljši na zemeljski obli, ni vrag, da ne bi bil tudi v Evropi; in to na domačih brzicah, ki jih poznajo kot svoj žep.

»Po lanski sezoni sem nemudoma pozabil na vse minule dosežke, da bi se lažje pripravil na letošnje izzive s prvim vrhuncem na Soči. Ker gre za domačo tekmo, vsi čutimo, da moramo doseči še več kot običajno, zato sem v zelo dobri formi. Osredotočil se bom na posamični sprint in si poskusil priveslati zlato kolajno, saj je na EP še nisem osvojil,« razmišlja Cof, ki je bil tretji že na EP 2011 in dolgo vztrajal pri dveh disciplinah, saj je uspešno nastopal tudi v slalomu.
 

Oven ne ve, kaj bo po EP


Led na domačem prvenstvu bodo poskusili prebiti tekmovalci v klasičnem spustu. Pod posebnim drobnogledom bo Oven, saj je lani kot prvi Slovenec osvojil naslov svetovnega prvaka v tej disciplini v razredu K-1, kar mu je pozneje prineslo še lovoriko za kajakaša leta. Za njim je zaostal tudi evropski prvak v slalomu Peter Kauzer.


V nasprotju s sprinterji, ki se bodo lahko dokazovali tudi na septembrskem svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu, bo letošnji dan D zanj napočil že danes. »Nedavno sem bil bolan, kar mi je vzelo nekaj moči, a sem še vedno zelo dobro pripravljen in na želeni ravni. Prepričan sem, da lahko napadem na vso moč na progi, ki jo zelo dobro poznamo. Na žalost v zadnjem mesecu nimamo ravno sreče z vremenom. Zadovoljen bom le s posamično zmago v klasičnem spustu, menim pa tudi, da lahko osvojimo zlato tudi v moštveni tekmi.

Kako naprej? Bomo videli. Že ta sezona je bila vprašljiva, po EP pa se bom moral znova odločiti. Od kolajn namreč v našem športu ne moreš živeti, pri meni pa se kljub obljubam vedno zalomi …« priznava Oven. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije