SKOKI

Koch bi Prevca pustil kar doma

Objavljeno 12. februar 2019 11.35 | Posodobljeno 12. februar 2019 11.35 | Piše: Miha Šimnovec

Slovenci brez Timija Zajca nekonkurenčni za svetovni vrh. Bližje ko je nordijski SP, boljši je poljski as Kamil Stoch.

Poljskemu zmagovalcu Kamilu Stochu sta v Lahtiju družbo na zmagovalnem odru delala Japonec Rjoju Kobajaši (levo) in Norvežan Robert Johansson (desno). FOTO: Reuters
LJUBLJANA – Smučarske igre v Lahtiju, kakor so tamkajšnji prireditelji že pred leti poimenovali svoje tradicionalno tekmovanje za svetovni pokal v smučarskih skokih, tekih in nordijski kombinaciji, so – če se osredotočimo zgolj na pri nas najbolj priljubljene skoke – potrdile, da je slovensko zastopstvo letos brez Timija Zajca zelo oslabljeno.
image
REUTERS Poljskemu zmagovalcu Kamilu Stochu sta v Lahtiju družbo na zmagovalnem odru delala Japonec Rjoju Kobajaši (levo) in Norvežan Robert Johansson (desno). FOTO: Reuters

Veliki up iz Hramš v krajevni skupnosti Galicija, ki si je po dogovoru z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem vzel teden dni prosto (od tekem), da je v miru treniral, preizkusil novo opremo in si v soboto ogledal žensko ekipno preizkušnjo na Ljubnem, je v tej sezoni pravzaprav naš edini skakalec, ki se lahko (redno) bolj ali manj enakovredno kosa z največjimi asi.
To je navsezadnje dokazal tudi z drugim mestom v Saporu in nato z odmevno zmago v Oberstdorfu, da je v tem športu zdaj z naskokom št. 1 na sončni strani Alp, kaže tudi skupna razvrstitev, v kateri je minuli konec tedna z odsotnostjo izgubil le eno mesto, tako da je kot naš najboljši skakalec zdaj deveti.
 

Ni še videti luči na koncu predora


Lahti je razkril tudi, da se Peter Prevc očitno še ni izkopal iz globoke krize, v katero so ga pahnile težave predvsem z gležnjem po lanski operaciji. Na veliki napravi Salpausselkä je še drugič letos izpadel v kvalifikacijah, potem ko je bil prekratek že v Garmisch-Partenkirchnu. Čeprav je – tudi zaradi slab(š)ih razmer – zmogel zgolj 54. dosežek med vsega 57 tekmovalci iz trinajstih držav, ga je Bertoncelj kljub vsemu prijavil za moštveno preizkušnjo, na kateri je nato 26-letni Gorenjec v malho naše četverice (v postavi so bili še Jernej Damjan, Žiga Jelar in Bor Pavlovčič) prispeval najmanj točk.

Čas bo pokazal svoje, toda ne bi bilo čudno, če bi se izkazalo, da mu je strokovno vodstvo s svojimi zadnjimi odločitvami bolj škodilo kot koristilo. Na koncu koncev si najstarejši od bratov Prevc, ki bo dobil priložnost tudi konec tedna v Willingenu, s svojimi nastopi na Finskem ni mogel pretirano okrepiti samozavesti. Odgovorni se vnovič niso proslavili niti z občutkom za svoje varovance, saj v moštvo za ekipno tekmo niso uvrstili nobenega Anžeta (ne Semeniča niti Laniška), ki sta bila nato na posamični preizkušnji najboljša Slovenca?! Nad tem so zmajevali z glavo tudi v tujih skakalnih krogih, nekdanji vrhunski avstrijski letalec na smučeh Martin Koch je šel še korak dlje, rekoč, da bi bilo Petra, ker ni konkurenčen za kolajno, pametneje pustiti doma ...

Kakor koli že; Lahti je pokazal še nekaj, in sicer, da bližje ko je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju (med 19. februarjem in 3. marcem), boljši je Kamil Stoch. Poljski šampion je namreč v nedeljo slavil še drugo zaporedno zmago in skupno 33. v svetovnem pokalu, s katero se je na petem mestu večne lestvice izenačil z Nemcem Jensom Weissflogom. »Po ekipni preizkušnji sem skupaj s trenerji analiziral svoje skoke, ker sem imel občutek, da jim nekaj manjka. Na srečo smo dokaj hitro našli rešitev, po kateri sem imel takoj boljši občutek,« je ključ do tokratnega uspeha razkril Stoch, zdaj eden od najbolj vročih favoritov za bližnji vrhunec zime v Seefeldu in Innsbrucku. 
Deli s prijatelji