VISOKA MOTIVACIJA

Ko misli, da se bo mučil, je hiter

Zmago na VN Nizozemske v motoGP brani Marc Marquez. Francoz Fabio Quartararo si želi (p)ostati najboljši novinec.
Fotografija: Marc Marquez drvi od zmage do zmage. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marc Marquez drvi od zmage do zmage. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Vzhajajoči francoski motociklistični zvezdnik Fabio Quartararo po najboljšem startnem položaju in sijajnem drugem mestu, s katerim se je pred dvanajstimi dnevi v Montmelu pri Barceloni sploh prvič zavihtel na zmagovalni oder v razredu motoGP, ostaja z obema nogama na trdnih tleh. Čeprav je na veliki nagradi Katalonije dokazal, da se lahko s svojo yamaho YZR-M1 že bolj ali manj enakovredno kosa z največjimi asi, se mu apetiti pred nedeljsko dirko v Assnu (s startom ob 14. uri) niso povečali.

»Po odličnem vikendu in dosežku iz Barcelone smo na Nizozemsko seveda pripotovali visoko motivirani, toda ostati moramo mirni in še naprej delati kot doslej,« je Quartararo poudaril pred preizkušnjo v Assnu, kjer naj bi bil še močnejši, kot je bil nazadnje v Kataloniji. Navsezadnje si je medtem dobro opomogel od nedavne operacije roke. Optimizem lahko črpa tudi iz uspešnih nastopov na progi TT, na kateri je že v krstni sezoni za svetovno prvenstvo leta 2015 v kategoriji moto3 zablestel z drugim mestom, ki ga je lani ponovil še v moto2. »Steza v Assnu mi je všeč, na njej sem si pridirkal že dve uvrstitvi med najboljšo trojico, zato se že veselim dirke,« je dejal 20-letni Francoz in v nadaljevanju razkril svoj glavni cilj za letošnje prvenstvo. »Želim si (p)ostati najboljši novinec leta,« je zaupal Quartararo, ki je na najboljši poti, da si uresniči veliko željo. Z 51 točkami namreč prepričljivo vodi v posebni razvrstitvi novincev, med katerimi je doslej pokazal bistveno več kot njegovi tekmeci Španec Joan Mir (Suzuki, 22 točk), Portugalec Miguel Oliveira (KTM, 12) ali Italijan Francesco Bagnaia (Ducati, 9). V skupnem seštevku je mladenič iz Nice sedmi in tako drugi najboljši Yamahin motorist za petouvrščenim italijanskim veteranom Valentinom Rossijem (72).

Marquez ima že 37 točk prednosti

Na vrhu kraljuje Hondin šampion Marc Marquez, ki ima že 37 točk naskoka pred Italijanom Andreo Doviziosom (Ducati). Čeprav španski zvezdnik v zadnjih devetih sezonah v Assnu ni bil slabši kot tretji – v tem obdobju je petkrat slavil zmago (enkrat do 125 ccm, dvakrat v moto2, leta 2014 in lani pa v motoGP) –, je pred nedeljsko veliko nagrado Nizozemske precej zadržan.
»Čaka nas težka preizkušnja, saj bosta Yamaha in Suzuki v Assnu zelo hitra. A nikoli se ne ve, kaj se bo zgodilo. Kadar mislimo, da bomo hitrejši, imamo težave, in obratno. Ko pričakujemo, da se bomo mučili, smo zraven. Zaradi tega v našem športu ničesar ni mogoče trditi z gotovostjo,« je previden Marquez, ki v letošnjem prvenstvu – če odštejemo dirko v Austinu, kjer je padel v vodstvu – ni bil slabši kot drugi. Povsem drugačno zgodbo pa pri Hondi piše njegov rojak Jorge Lorenzo, ki v tej sezoni še nobene preizkušnje ni končal višje od 11. mesta. »A volje in želje mu ne manjka. To je na koncu koncev pokazal tudi v Montmelu; napaka, ki jo je tam storil, je zgovoren dokaz, da je želel biti spredaj. Motivacije mu zagotovo ne primanjkuje, z močnim egom, ki ga ima, pa je verjetno že pozabil na tamkajšnji spodrsljaj,« je še dejal zmagovalec lanske velike nagrade Nizozemske. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije