BOKS

Ko-ko, ko-ko-dak, kje si Joshua?

Deontay Wilder ubranil šampionski pas združenja WBC Tyson Fury natančnejši, vendar tudi dvakrat v nokdavnu.
Fotografija: Ameriški šampion Deontay Wilder (desno) je takole položil na tla britanskega izzivalca Tysona Furyja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriški šampion Deontay Wilder (desno) je takole položil na tla britanskega izzivalca Tysona Furyja. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Boksarska asa, Američan Deontay Wilder in Britanec Tyson Fury, ostajata tudi po spektakularnem medsebojnem obračunu neporažena. Sodniki so namreč spopad orjakov, ki je včeraj dvignil na noge večino od 17.698 gledalcev v losangeleškem Staples Centru, videli povsem različno (za Mehičana Alejandra Rochina je bil s 115:111 boljši Deontay, Kanadčan Robert Tapper je imel s 114:112 v prednosti Tysona, medtem ko je Britanec Phil Edwards točkoval neodločeno 113:113), tako da se je razburljiv dvoboj razpletel brez zmagovalca. Wilder je s tem ostal svetovni prvak težke kategorije po različici WBC.

Fury dvakrat na tleh

Seveda sta imela tudi boksarja, ki sta se po končanih dvanajstih rundah prisrčno objela in si nato še večkrat tudi z besedami izkazala medsebojno spoštovanje, različna pogleda na prikazano v ringu. Oba sta menila, da bi si zaslužila zmago: 33-letni Američan je tako razmišljal predvsem zaradi dveh nokdavnov, v katera je tri leta mlajšega izzivalca iz Manchestra spravil v deveti in dvanajsti rundi, ta pa zaradi več zadetih udarcev. "Začel resda nisem najbolje, ker sem bil sprva nekoliko preveč neodločen. Toda iz runde v rundo sem postajal boljši, zato sem verjel, da mi zmaga ne more uiti. Navsezadnje sem Tysona dvakrat položil na tla," je Wilder (40 zmag, 39 s k. o., 1 neodločen izid, brez poraza) pojasnil, zakaj je bil po dvoboju prepričan, da bo sodnik v ringu roko v znak uspeha dvignil zgolj njemu.

Ciganski kralj se je vrnil

Tudi Fury (27 zmag, 19 s k. o., 1 neodločen izid, brez poraza), ki je v enem letu izgubil debelih 60 kilogramov, se ni strinjal s sodniško odločitvijo. "Čeprav sem bil dvakrat v nokdavnu, se vseeno počutim kot zmagovalec. Bog blagoslovi Ameriko! Gypsy King (Ciganski kralj) se je vrnil!" je večkrat ponovil 30-letni Britanec, ki je ameriškemu šampionu zadal več udarcev, kot jih je prejel od njega. Za nameček je bil tudi opazno natančnejši, kar dokazujejo številke; 205 centimetrov visoki in (na uradnem tehtanju) 116,6 kilograma težki Tyson, ki je navdušil s svojo gibljivostjo in spretnim izmikanjem, je zadel v polno s 84 sproženimi udarci od 327 (26 odstotkov), Deontay (201 cm/96,6 kg) pa le 71 od kar 430 (17 odstotkov). Čeprav nista bila zadovoljna s točkovanjem, sta ga na koncu sprejela športno. Fury, ki se je v minulih letih spopadal tudi z depresijo in odvisnostjo od mamil, je začel na novinarski konferenci peti pesem American Pie (Ameriška pita) in kmalu so se mu pri petju uspešnice Dona McLeana pridružili številni predstavniki sedme sile.

Najboljša na tem planetu

Glede na to, da sta z izjemno predstavo navdušila tudi zahtevnejše ljubitelje boksa, se je kar samo od sebe ponujalo vprašanje, ali se bosta udarila še enkrat in razblinila vse dvome o tem, kdo od njiju je boljši. Oba sta brez premisleka prikimala. "Dokazala sva, da sva prava bojevnika, da sva najboljša na svetu! Seveda se želim še enkrat pomeriti s Tysonom, le zakaj ne? Prikazala sva izvrsten dvoboj, zato dajmo navijačem, kar si želijo videti!" je poudaril Wilder, medtem ko je Fury pribil: "Odšel sem v Nemčijo in premagal Vladimirja Klička, prišel sem v ZDA in mislim, da sem ugnal tudi Wilderja. Kakor koli že; tokratno sodniško odločitev bom sprejel profesionalno. Stoodstotno bo revanša. Midva sva velika šampiona, midva sva najboljša težkokategornika na tem planetu!" je v mikrofon zavpil Ciganski kralj in z naslednjimi besedami: "Ko-ko, ko-ko, ko-ko-dak, kje si AJ?" vnovič izzval tudi neporaženega angleškega zvezdnika z nigerijskimi koreninami Anthonyja Joshuo (22 zmag, 21 s k. o.), ki mu očita, da je bojazljivec, ker se ga izogiba v velikem loku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije