Klopp bi jim dal tudi otroke

Anglija po 30 letih pričakuje novega nogometnega prvaka. Bolj verjeten se zdi preklic Brexita kot polom Liverpoola.
Fotografija: Angleško nogometno prvenstvo.
Odpri galerijo
Angleško nogometno prvenstvo.

Nekoč sta bíla bitko za angleški nogometni vrh Manchester United in Arsenal, v zadnjih letih Manchester City in Liverpool. V tej sezoni bi vendarle težko uporabili besedo dvoboj, saj Liverpool ne premore enakovrednega tekmeca. Zdi se, da je verjetnejši preklic Brexita kot polom rdečih v premier league.

Zadnja zmaga Liverpoola v Londonu je bila rutinska, rdeči so zmleli West Ham s povprečno igro, kar je priznal tudi njihov trener Jürgen Klopp. »Fantje so v tej sezoni odigrali več izjemnih tekem, tokrat so bili le normalna ekipa. Lahko bi se branili bolje, žoga bi lahko bolje krožila. Seveda pa drži: tri točke so zelo pomembne,« je ocenil Klopp, ki je v 24 krogih osvojil neverjetnih 70 točk. Ali drugače: nanizal je 23 zmag in 1 neodločen izid!

»Ali me zanima tovrstna statistika? Rekord ostaja rekord, dokler ga kdo ne zruši. V Nemčiji sem na klopi Borussie osvojil rekordnih 81 točk, leto pozneje pa jih je Bayern osvojil 90. Vse je relativno,« je zatrdil Klopp, ki bi se lahko v nekdanjem delavskem mestu ob reki Mersey zavihtel med nesmrtne.
 

Namibija, Margaret Thatcher in Liverpool


Liverpool je osvojil zadnji naslov angleškega prvaka v davni sezoni 1989/90. Istega leta sta se združili Zahodna in Vzhodna Nemčija, Namibija se je odcepila od Južne Afrike, po 11 letih trde vladavine pa je odstopila britanska premierka Margaret Thatcher. Potem ko naj bi Britanci po 47 letih zapustili prijatelje v Evropski uniji, bodo leta 2020 zrušili še eno tradicijo – nekoč paradni angleški klub Liverpool bo vnovič osvojil vrh tamkajšnjega nogometnega prvenstva.

Ob prehodu v februar se zdi ta trditev morda prenagljena, če ni že nešportna, a številke so neizprosne in govorijo o strahoviti prevladi Kloppove zasedbe. Ta beži najbližjemu zasledovalcu za 19 točk, in čeprav je njegovo ime Manchester City in ga vodi morda najboljši trener na svetu Pep Guardiola, je letošnji polom rdečih v premier league res manj verjeten kot preklic Brexita. Tudi lani mu je v enakem obdobju kazalo obetavno (glej tabelo), a ManCity je na koncu izničil zaostanek in ubranil lovoriko. Ob letu osorej je drugače. Manchester City je v sredo postal šele tretji klub v zgodovini s tremi zaporednimi uvrstitvami v finale ligaškega pokala, a na isti večer mu je Liverpool dodatno pobegnil v državnem prvenstvu in prvič v zgodovini najmanj po enkrat premagal prav vse tekmece v isti sezoni!
Angleško nogometno prvenstvo.
Angleško nogometno prvenstvo.

»Tudi v težavah me ne bi zajela panika. Igralcem zaupam tako močno, da bi jim dal v najzahtevnejših situacijah čuvati svoje otroke. Seveda delajo med igro napake. A ne gre za pomanjkanje motiva. Preprosto je težko ohranjati zbranost, če nenehno vodiš za gol, dva,« je zatrdil Klopp. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije