PLEZANJE

Kljub premoru si ni pustila dihati

Za Janjo Garnbret se po balvanski lovoriki začenja sezona v težavnosti. Selektor reprezentance Gorazd Hren je njene rezultate pričakoval.
Fotografija: Janja Garnbret bo danes lovila novo zmago na uvodu sezone v težavnostnem plezanju. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Janja Garnbret bo danes lovila novo zmago na uvodu sezone v težavnostnem plezanju. FOTO: Voranc Vogel

LJUBLJANA – Mesec dni je minil, odkar je kraljica športnega plezanja Janja Garnbret osvojila balvanski seštevek za svetovni pokal in odkljukala prvo lovoriko sezone. In to z zgodovinskim dosežkom: z zmagami na vseh letošnjih tekmah v tej disciplini. Včeraj je na kvalifikacijah v Švici vstopila v sezono težavnosti, v kateri je v zadnjih treh letih razred zase. »Če bi se odvijalo enako kot na balvanih, bi bilo popolno!« ne skriva ambicij.

Sezona v težavnosti bo postregla s šestimi tekmami, ena bo tudi na slovenskih tleh, konec septembra v Kranju. Danes Garnbretovo na uvodu v Villarsu čakata polfinale in finale. V Švico je odpotovalo dvanajst slovenskih plezalcev, med katerimi ni poškodovane Mine Markovič (najverjetneje bo izpustila tudi Chamonix) in Katje Kadić, ki je zaradi poškodbe rame predčasno končala sezono. Enomesečni premor v svetovnem pokalu so slovenski reprezentanti izkoristili za priprave v Innsbrucku in Augsburgu ter državno prvenstvo v kombinaciji v Celju, na katerem sta slavila Garnbretova in Jernej Kruder. V tem času so vodilni pri Mednarodnem olimpijskem komiteju v Lozani razpravljali, ali bo po olimpijski premieri v Tokiu 2020 športno plezanje v programu tudi v Parizu 2024, kjer naj bi se za kolajne po novem formatu borili v dveh disciplinah – hitrostnem plezanju ter kombinaciji težavnosti in balvanov. Končna odločitev bo znana decembra.

Prenatrpan urnik

Je bilo časa za oddih po koncu balvanske sezone za plezalce dovolj? »Za Janjo – pa tudi Jerneja – bo leto dodatno natrpano, drugi so načrtno prej končali balvanski del in se začeli pripravljati za težavnost. A verjamem, da si je Janja v tem mesecu tudi oddahnila. Res pa je, da si, kot jo poznamo, ni pustila veliko dihati. Njeni cilji so ostajajo visoki,« se je selektor reprezentance Gorazd Hren ozrl k avgustovskemu svetovnemu prvenstvu v kombinaciji, na katerem bodo podelili prvi sveženj olimpijskih vozovnic. »Sezona je prenatrpana, v koledarju so še evropska prvenstva, letos so nekoliko odveč,« je ocenil zgoščen urnik, v katerem sta tudi septembrsko prvenstvo stare celine na balvanih na Poljskem ter oktobrsko v težavnosti in hitrosti na Škotskem. Konec leta plezalce čaka še kvalifikacijska tekma v Toulousu, na kateri bodo podelili naslednji sveženj vozovnic za Tokio 2020.
Še lani je Hren treniral Garnbretovo, ta pa se je v pripravljalnem obdobju odločila, da bo pot nadaljevala brez trenerja. Letošnja neporaženost Korošice na balvanih ga ni presenetila. »Janjini rezultati so zame pričakovani, vem, kako je pripravljena in kam spada,« je zaploskal prvi plezalki sveta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije