BOKS

Kličejo ga mašina in beli Tyson

Haris Aksalič pred prvim profesionalnim dvobojem v boksu.
Fotografija: Slovenski težkokategornik Haris Aksalič že nestrpno pričakuje svoj ognjeni krst v boksarskem poklicnem ringu. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Slovenski težkokategornik Haris Aksalič že nestrpno pričakuje svoj ognjeni krst v boksarskem poklicnem ringu. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Najboljši slovenski boksar v (super)težki kategoriji Haris Aksalič že nestrpno odšteva dneve do sobotnega odhoda v Cape Town, kjer bo 28. septembra prestal ognjeni krst v poklicnem ringu.

Potem ko se je 26-letni Ljubljančan že julija dogovoril o vseh podrobnostih za prestop v profesionalni tabor znanega južnoafriškega promotorja Steva Kalakode, pri katerem bo vadil pod vodstvom Jamesa Alija Bashirja, nekdanjega člana trenerskega štaba ukrajinskega šampiona Vladimirja Klička, je konec prejšnjega meseca sodelovanje z ekipo iz Južne Afrike zapečatil še s podpisom pogodbe.

»Po njej mi zagotavljajo priprave, stanovanje in prehrano v Cape Townu ter deset dvobojev, prvega že čez dobra dva tedna s Kameruncem Nicom Yamdjiejem,« je razkril Aksalič, ki mu je Zlatko Mahić, organizator borilnih spektaklov WFC (ta ga je tudi povezal s Kalakodo), nadel vzdevek white Tyson (beli Tyson). Haris je svojega tekmeca že proučil, kakor ga je lahko iz podatkov in posnetkov njegovih obračunov, ki jih je dobil na medmrežju.
 

Višji in lažji od tekmeca


»Visok je 182 centimetrov in težak 120 kilogramov, izhaja pa iz mešanih borilnih športov (MMA). Kot sem opazil, svojih rok ne uporablja najbolje, zato ocenjujem, da sem tehnično bistveno bolje podkovan kot on,« je presodil 192 centimetrov visoki in 113 kilogramov težki Ljubljančan, ki verjame vase in v svoj uspeh.

Slovenski težkokategornik Haris Aksalič že nestrpno pričakuje svoj ognjeni krst v boksarskem poklicnem ringu. FOTO: Mavric Pivk
Slovenski težkokategornik Haris Aksalič že nestrpno pričakuje svoj ognjeni krst v boksarskem poklicnem ringu. FOTO: Mavric Pivk

»Običajno prvo rundo izkoristim za spoznavanje tekmečevega sloga, v uvodnih treh minutah poskušam čim bolj prebrati nasprotnika, tokrat pa po mojem ne bom imel prav veliko časa za to. Borci iz MMA slovijo kot zaletavi, zato računam, da se bo tudi Yamdjie, ki ima v kletki eno zmago in pet porazov, takoj zaletel vame. Poskušal ga bom čim prej ustaviti, nadejam se, da se bo dvoboj hitro končal z mojo zmago. V prvem profesionalnem obračunu si želim pač zapustiti dober vtis,« je poudaril večkratni slovenski prvak.

Ker noče ničesar prepustiti naključju, zavzeto trenira dvakrat na dan, v zadnjem obdobju nad njegovimi treningi v prostorih Boksarskega kluba Tivoli bedi predvsem nekdanji vrhunski boksar Midhat Muminović, ob strani mu stoji tudi trenerski strokovnjak Slobodan Anđelić, pri katerem sicer Haris tehniko udarcev pili že od svojega dvanajstega leta.


Kaj vse se je naučil doslej, si bo seveda prizadeval pokazati tudi v Cape Townu, kjer ga bosta ob najboljših prijateljih, ki ga kličejo mašina, ob ringu najverjetneje spodbujala tudi starejša brata Elvis in Denis, s katerima občasno tudi sparira. V Sloveniji pač drugih partnerjev za sparing nima. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije