Kemija med njimi je trdnost, ki jih drži

Slovenski odbojkarji bodo v Berlinu lovili olimpijske sanje. Kvalifikacijski turnir z nestrpnostjo pričakuje tudi Dejan Vinčić.
Fotografija: Dejan Vinčić in kapetan Tine Urnaut bosta s skupnimi močmi lovila olimpijski vizum. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Dejan Vinčić in kapetan Tine Urnaut bosta s skupnimi močmi lovila olimpijski vizum. FOTO: Uroš Hočevar

Slovenski odbojkarji bodo od nedelje do naslednjega petka v Berlinu želeli izpisati novo sijoče poglavje v zgodovini tega športa v domovini. V nemški prestolnici bo namreč kvalifikacijski turnir osmih izbranih vrst za še edino vozovnico, ki je stari celini ostala pri udeležbi na olimpijskih igrah v Tokiu.

Po dvakrat evropskem srebru in premiernem nastopu na svetovnem prvenstvu pa bi bilo olimpijsko igranje v deželi vzhajajočega sonca nov podvig slovenske reprezentance. Varovanci selektorja Alberta Giulianija se bodo v berlinski skupini A soočili z Belgijo (nedelja, 16.30), Nemčijo (torek ob 20.10), in v sredo ob 17.30 s Češko.

V drugi skupini so Srbija, Francija, Bolgarija in Nizozemska, dve najboljši ekipi iz vsake napredujeta v polfinale, v finalnem obračunu pa se bo tudi podelila vstopnica za tokijski olimpijski raj. Podajalec Dejan Vinčić je s 33 leti med najbolj izkušenimi v slovenski reprezentančni vrsti, pred turnirjem v Berlinu pa tudi nabrušen za lovljenje olimpijske priložnosti zdajšnjega slovenskega rodu.

»To je zadnji vlak, zadnja priložnost, da pridemo tja, kamor si vsi želimo. Če se nam uspe uvrstiti na olimpijske igre, bi bil to naš največji uspeh. Pot do tja pa je zelo trnova, težko, težko bo, vemo, da nas čaka močan turnir. A pomembno je, da smo fantje zdravi, brez poškodb, razen Alena Šketa, ki ga tokrat ni poleg. Tudi pripravljeni in motivirani smo. Osebno sem zelo vesel, da so te olimpijske kvalifikacije med sezono, da se reprezentančno zberemo, naredimo premor od klubskih tekmovanj. Sem zelo pozitiven in z veliko nestrpnostjo pričakujem ta turnir. Dejansko gre za mini evropsko prvenstvo, kjer so vse ekipe močne,« je pojasnil Dejan Vinčić.
 

Vse odvisno od njih


A s kemijo z junaške žlahtne poti na eurovolleyju 2019 se da uresničiti tudi olimpijske sanje. »Ne bojimo se nobenega nasprotnika, nikoli se nismo nikogar bali. Vsi se zavedamo, da imajo nekatere reprezentance, kot sta Srbija in Francija, določene kakovosti, a to je spoštovanje do njih. A tudi oni nas spoštujejo, to smo si seveda zaslužili. Nihče nas ne bo podcenjeval, tudi sami pa ne smemo podceniti ekip, ki so na jakostni lestvici nižje od nas. Ta pravi pristop mora biti vsakodneven, časa za ta turnir ni bilo dosti. Kemija je bila v naši reprezentanci vedno na zelo visoki ravni, to je stvar, k nikoli ne bo zapustila te izbrane vrste. Lahko pridejo slabša obdobja, slabši rezultati, a kemija med nami je ta trdnost, ki nas drži,« je dodal član poljskega Czarnija iz Radoma.

Na Poljskem v dveh vodečih klubih igrata tudi njegova podajalska kolega iz francoske reprezentance Benjamin Toniutti in Antoine Brizard, sicer pa bodo galski petelini zaradi poškodb in sporov v Berlinu ošibljeni. »Oba podajalca imata klubsko za seboj zelo dober prvi del sezone. A kot sem že rekel, v Berlinu je vse odvisno od nas,« je sklenil Vinčić. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije