Kateri Slovenci bodo leteli na SP?

Najboljši smučarski skakalci zarezali v surov zrak na Holmenkollnu. Na Norveškem tudi slovenska bitka za Planico.
Fotografija: Timi Zajc ima vstopnico za svetovno prvenstvo v Planici tako rekoč že v žepu. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Timi Zajc ima vstopnico za svetovno prvenstvo v Planici tako rekoč že v žepu. FOTO: Roman Šipić

Na 4. norveški turneji Raw Air (surov zrak), ki se je s kvalifikacijami pred praznimi tribunami (iz preventivnih razlogov zaradi nevarnosti epidemije koronavirusa) sinoči začela na znamenitem Holmenkollnu nad Oslom, se bodo najboljši slovenski smučarski skakalci v prihodnjih dneh udarili med seboj tudi za mesta v ekipi na bližnjem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici.

Kot je zatrdil glavni trener naše izbrane vrste Gorazd Bertoncelj, četverica, ki se bo 19. marca v kvalifikacijah za posamično tekmo pod slovensko zastavo spustila po zaletišču letalnice bratov Gorišek, še ni znana.
 

Po Vikersundu znana ekipa za SP


Strokovno vodstvo reprezentance bo skakalce, ki bodo branili naše barve na domačem SP, določilo po generalki za Planico – sklepnem izdihu surovega zraka in obenem finalu svetovnega pokala na letalnici v Vikersundu (od 13. do 15. t. m.). Imenovali jih bodo na podlagi kriterijev, ki jih je potrdil tudi odbor za smučarske skoke pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

»Najpomembnejši kriterij je točkovanje poletov oziroma skupna uvrstitev po dveh tekmah na Kulmu in eni v Vikersundu (do 12. mesta), sledi skupni seštevek za svetovni pokal (do 15. mesta),« je kriterija št. 1 in 2 izpostavil Bertoncelj. Kot je nadaljeval, bo tretje merilo uvrstitev do 15. mesta na posamični tekmi in do tretjega na ekipni preizkušnji v Vikersundu, četrti kriterij pa bo izpolnil reprezentant, ki bo imel pet uvrstitev med šesterico na posamičnih tekmah v svetovnem pokalu.


»Zadnji kriterij je odločitev trenerja,« je glede meril za uvrstitev v ekipo za SP še poudaril 43-letni Kranjčan in pripomnil, da bodo odgovorni po spektaklu na norveški pošasti, kakor tudi pravijo največji letalnici na svetu, staknili glave in pogledali, kateri tekmovalci so izpolnili kriterije.
 

Vnaprej bodo določili nosilce


Glede na dosedanje dosežke v tej sezoni ima po Bertoncljevih besedah vstopnico za Planico tako rekoč že v žepu Timi Zajc, ki v posebnem točkovanju poletov po dveh tekmah na letalnici v Tauplitzu oziroma Bad Mitterndorfu drži odlično drugo mesto za Avstrijcem Stefanom Kraftom in pravzaprav ne more več izpasti iz dvanajsterice, zanesljivi kandidat pa je tudi Peter Prevc, ki je v skupnem seštevku za svetovni pokal tačas na devetem mestu in bo skoraj zagotovo ostal med petnajsterico.

»Imamo pa tudi druge močne adute. Po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS), ki sem jih pozorno prebral, lahko prijavimo šest skakalcev za uradni trening, kar bomo tudi storili, po njem pa štiri za kvalifikacije. Seveda bomo vnaprej določili nosilce, da se bodo lahko neobremenjeno pripravili za svoje nastope,« je še dejal Bertoncelj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije