SERENA JE BILA PRETRD OREH

Kaja za zabavo bere Sokrata in Descartesa

Veliki up slovenskega tenisa Kaja Juvan ogromno obeta. Dvoboj s Sereno Williams je bil zanjo grenko-sladek.
Fotografija: Kaja Juvan (na fotografiji desno) se je zelo dober upirala ameriški zvezdnici Sereni Williams. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kaja Juvan (na fotografiji desno) se je zelo dober upirala ameriški zvezdnici Sereni Williams. FOTO: Reuters

LONDON – Da je Kaja Juvan veliki up slovenskega tenisa, je znano že dolgo. To je potrdila v Wimbledonu s tremi kvalifikacijskimi zmagami, uspehom v 1. krogu nad Čehinjo Kristyno Pliškovo in odličnim odporom proti ameriški zvezdnici Sereni Williams (6:2, 2:6 in 4:6).

Kariera 18-letne Ljubljančanke napreduje počasi. Zadnji trije turnirji – Roland-Garros, Mallorca, Wimbledon – so tudi njeni prvi najvišje ravni, na katerih je igrala v glavnih žrebih, napredek na njih pa je bil očiten. »Zdi se mi, da zelo lepo napredujem, gremo počasi, od manjših turnirjev proti večjim. Ko bo prišel moj čas, bom pripravljena za veliki trenutek,« Juvanova pove o tem, kako gleda na svoj razvoj. V dvoboju s Sereno, ki ga je označila za grenko-sladkega, je dobila dober vpogled na to, kam spada. Pred tem je bila najvišje uvrščena tekmica na svetovni lestvici, s katero se je merila – Tamara Zidanšek. Razlika je kar precejšnja. Partija s slovito Američanko ji je dala vedeti, da lahko poseže še zelo visoko.

»Takšen dvoboj z najboljšo igralko v zgodovini krepi samozavest. V bistvu glede na to, koliko treniram, je moje razmerje zmag in porazov na splošno zelo dobro,« je ugotavljala Ljubljančanka, ki ji je proti koncu dvoboja začelo zmanjkovati moči, kar je povezano z omejenimi treningi. »Še moram delati na tem, da bom v težkih trenutkih telesno zdržala. Zadnje čase nisem veliko vadila, saj sem končevala srednjo šolo, opraviti moram še maturo. V bistvu sem bila zadnji dve leti zelo utrujena, treningi niso bili tako dobri, po maturi bodo gotovo boljši, takrat bom telesno bolje pripravljena. Vsi se že zdaj trudijo okoli mene, tudi sama se, a je še veliko prostora za napredek. Vedno bolje igram na dvoboju kot na treningu, na katerem se je večkrat zgodilo, da sem prišla iz šole utrujena. Potem se počutim, da igram napol, zaradi tega se zgodi še kakšna manjša poškodba,« je pojasnjevala Juvanova, ki ima jasen pogled na pomembnost izobrazbe: »Šolo moram končati, menim, da je pomembna. V življenju je treba imeti tudi načrt B.«

Navdušuje tudi zunaj igrišča

Po opravljeni srednji šoli se bo popolnoma posvetila tenisu, v sklepnem delu sezone naj bi odigrala polni spored. Nato bodo sledile pomembne priprave za novo sezono, ki naj bi bila že v celoti tista prava. »Ko bom več igrala, bo tudi moja uvrstitev na lestvici bolj realna. Zdaj vidim, da lahko igram z vsemi članicami svetovne stoterice,« pravi Juvanova, ki je v Wimbledonu navdušila tudi ob igrišču. Je namreč zelo simpatična, komunikativna najstnica z veliko vsebine. Pozornost je vzbudila tudi s tem, ko je v pogovoru za WTA razkrila, da za zabavo bere Sokrata in Descartesa. »Vem, da se sliši nenavadno, a lani sem se v šoli veliko učila o njiju. Všeč mi je, da ljudje različno razmišljajo, da ima vsak neko svojo teorijo. Zabavno je razmišljati o življenju na drugačen način kot mi zdaj, ko vse gledamo skozi očala družabnih omrežij, ki na koncu nič ne pomenijo, vse je neka lažna realnost,« je prepričana netipična 18-letnica, ki tudi odlično riše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije