Josip Iličić v karanteni, iz katere je viden Rim

Eden najboljših igralcev v serie A naj bi poleti zamenjal delodajalca. Atalanta v ligi prvakov, toda večno mesto ponuja večji izziv.
Fotografija: Josip Iličić je podaril bolnišnici v Atalanti žogo, s katero je marca zabil štiri gole na tekmi v Valencii. FOTO: Atalanta
Odpri galerijo
Josip Iličić je podaril bolnišnici v Atalanti žogo, s katero je marca zabil štiri gole na tekmi v Valencii. FOTO: Atalanta

Ni skrivnost, da bi bilo lahko letošnje poletje prelomno za marsikateri šport in marsikaterega športnika. Tako bo tudi z nogometom in nogometaši. Med slednjimi bi lahko zaznamoval poletne mesece tudi slovenski zvezdnik Josip Iličić, ki v zadnjih dneh buri domišljijo nogometne družine na italijanskem škornju.

Iličića številni italijanski mediji selijo iz Bergama, kjer je v majici Atalante pustil neizbrisen pečat v tej sezoni serie A in lige prvakov. Kranjčan, ki je konec januarja dopolnil 32 let, sodi med najboljše na Apeninskem polotoku. Skupaj je zbral neverjetnih 15 golov in 8 podaj za gol, v resnici je v pičlih 21 tekmah te ligaške sezone (od 38!) že zrušil svoje dosedanje rekorde, ki jih je dosegal od leta 2010, ko se je iz Maribora preselil v sicilijansko metropolo Palermo.
 

Od Interja do Rome


Ni čudno, da so njegovo znanje in učinkovitost zaznali radarji še uglednejših klubov, kot je črno-modra Atalanta. Na njegov naslov so prispele številne ponudbe, med njim tudi donosne iz Anglije in z vzhoda, toda Jojo je želel ostati v naši zahodni soseščini, saj mu ustreza tamkajšnji slog življenja.


Med januarskim prestopnim rokom je postal tarča Interja in kazalo je, da bi lahko prestopil v klub nekdanjega slovenskega reprezentanta Samirja Handanovića. Milano bi mu seveda močno ustrezal kot mesto, ne nazadnje med Milanom in Bergamom ni večje razlike v oddaljenosti od Slovenije. Oglasila sta se tudi Napoli in Roma, ki vztrajno iščeta pot proti naslovu prvaka, ki sta ga nazadnje slavila pred dvajsetimi oziroma tridesetimi leti, ko sta v njunih majicah blestela Diego Maradona in Francesco Totti. Rimljani so (p)ostali vztrajnejši, Iličić se je vnovič znašel v resnih kombinacijah, po katerih bi se poleti preselil iz Bergama prav na rimski olimpijski stadion in si nadel rumeno-rdečo opravo tam priljubljene Rome.
 

»Je med najboljšimi na svetu«


Čeprav je Iličić tako rekoč družinski član Atalante in ena ključnih figur v njeni zgodbi o uspehu, ki jo je v Bergamu spisal trener Gianpiero Gasperini (preostali so Gomez, Zapata, Muriel, De Roon, Hateboer, Pašalić …), se tudi vodilni možje kluba zavedajo, da Kranjčan ni več med najmlajšimi in je prav letos napočil idealen trenutek za prodajo 32-letnega Slovenca, ki mu je novi koronavirus resnično prekinil najboljšo sezono v karieri.

»Iličić? Ko igra zbrano in sproščeno, je med najboljšimi na svetu, o tem sploh ni dvoma,« je po eni od visokih zmag zatrdil Gasperini. Logično, Atalanta je zabila deset golov več kot vodilni Juventus in dvajset več od drugouvrščenega Lazia! Zanimivo, prav Roma bo najhujši tekmec črno-modrih v boju za ligo prvakov 2020/21, če bodo Italijani junija resnično oživeli serie A: Juventus 63, Lazio 62, Inter (–1) 54, Atalanta (–1) 48, Roma 45, Napoli 39, Milan 36 … Atalanta naj bi torej igrala v ligi prvakov, toda Roma in večno mesto vendarle ponujata večji izziv.
 

Boljši le Immobile, Lukaku in Ronaldo


Scenarij, po katerem bi se uresničil prestop Iličića iz Atalante v Romo? Prva zahteva za Kranjčana 15 milijonov evrov odškodnine plus enega od igralcev, druga je zainteresirana tako za posel kot blagovno menjavo. V menjalnici Rome sta najmanj dva mlada napadalca – turški reprezentant Čengiz Ünder (22), ki ga Roma ceni na 30 milijonov evrov, in njegov nizozemski kolega Justin Kluivert (21), ki se v Rimu prav tako ni povsem uveljavil in ga želi Roma vključiti v prestopni posel.

Kluba sta začela v minulih sezonah zgledno sodelovati (Cristante, Mancini, Ibanez), naslednji posel naj bi predstavljal prav Jojo, ki bo poleti – to je nedavno potrdil tudi sam – skoraj zanesljivo zamenjal klub in si zagotovil približno tri milijone evrov letne neto plače še za nekaj naslednjih sezon. V tej so bili na igrišču učinkovitejši kot Kranjčan le Ciro Immobile (Lazio), Romelu Lukaku (Inter) in Cristiano Ronaldo (Juventus). Drži le eno: Iličić bo še najmanj 14 dni ostal v Bergamu, kamor je prispel pred dnevi iz Slovenije in kjer mora prestati obvezno karanteno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije