HOKEJ

Jana zanimajo risi, ne pa nasprotniki

Pred slovenskimi hokejisti zanimiv mednarodni turnir na Bledu. HZS se bo uradno poslovil od Marcela Rodmana in Roberta Kristana.
Fotografija: Na današnji uvodni tekmi na blejskem tunirju proti Madžarski bo v slovenskih vratih začel Gašper Krošelj. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Na današnji uvodni tekmi na blejskem tunirju proti Madžarski bo v slovenskih vratih začel Gašper Krošelj. FOTO: Roman Šipić

BLED – Natanko eno leto je naokrog, odkar je slovenska hokejska reprezentanca drugič zapored nastopila na prestižnem olimpijskem turnirju. Nato so aprila 2018 risi grizli na svetovnem prvenstvu skupine B, to tekmovanje jih čaka tudi letos spomladi. Z jedrom svojega moštva se bodo predstavili od danes do sobote na Bledu proti Madžarom, Italijanom in Belorusom.
Vsekakor gre vsaj delno že za spodobno raven tekmovanja kakovosti skupine B, četudi moštva tu še nimajo vseh adutov iz svojih udarnih postav. Beloruski hokejski bazen je krepko širši kot slovenski, zato bo pri nas razgrnil predvsem nekatere igralce prihodnosti, s sedanjo udarno postavo pa bo igral v Bratislavi, kjer bodo gostitelji v družbi beloruske selekcije in mlajše ruske pripravili generalko majskega svetovnega prvenstva v najvišjem razredu. A glede na cenjeno šolo hokeja v postsovjetskem prostoru, ki jo je vedno posebej spoštoval tudi sedanji slovenski selektor Ivo Jan, gre vsekakor pričakovati v soboto zvečer zelo spodobno preizkušnjo za domačo reprezentanco, ki bo svoje nastope na turnirju drevi odprla proti Madžarski in nato zgodbo nadaljevala jutri z Italijo. Kot je že v navadi na tridnevnih turnirjih med sezono, bo selektor slehernemu od treh reprezentančnih čuvajev mreže – Gašperju Krošlju (Mlada Boleslav), Matiji Pintariču (Rouen) in zdaj tudi Žanu Usu (SŽ Olimpija), ki je zamenjal lažje poškodovanega Luko Gračnarja (Innsbruck) – ponudil priložnost. Drevi bo v vratih začel Krošelj.
Od sedanjih blejskih tekmecev bodo na letošnjem SP skupine B, od 29. aprila do 5. maja v Astani, tudi Madžari in Belorusi, azzurri pa so se vrnili v najvišji razred, tako da bodo nastopili maja na šampionatu elite v Bratislavi in Košicah.

Slavnostno že pred tekmo

»Drži, gre vsekakor za spodobne tekmece, a na turnirju se res z njimi ne bom kaj prida obremenjeval, saj me tukaj zanima predvsem podoba našega moštva,« pravi Jan. Nekaj izkušenj si je pri delu z reprezentanco že nabral, saj je pred tremi leti v strokovnem štabu pomagal tedanjemu selektorju Niku Zupančiču, zdaj si je začrtal nov izziv. Seveda se ga bo lažje lotil v primeru dobrega odziva risov tako v slačilnici kot na ledu. Prav ta enotnost igralcev je bila odlika igralcev pri vseh uspehih v zadnjih letih, tako je tudi novega glavnega selektorja razveselil odziv kandidatov: vsi, ki le nimajo kakšnih zdravstvenih težav, so pravočasno prišli v blejski bazni tabor. Poleg vratarjev bodo tu dolgoletni stalni člani izbrane vrste Žiga Jeglič, Jan Urbas, Sabahudin Kovačević, Rok Tičar, Miha Verlič, Robert Sabolič itn. Slavnostno bo danes že pred tekmo, ko se bodo pri HZS uradno poslovili od dveh izjemnih reprezentantov, ki sta pred kratkim sklenila športno pot: Marcel Rodman je bil nekoč kapetan risov, Robert Kristan pa je čaral v vratih in prispeval izjemen delež k marsikateremu presežku slovenskega hokeja.
Spored turnirja; danes: Italija – Belorusija (16.00), Slovenija – Madžarska (19.30); jutri: Belorusija – Madžarska (16.00), Slovenija – Italija (19.30); sobota: Italija – Madžarska (16.00), Slovenija – Belorusija (19.30).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije