Jan Oblak bo postavil nov prestižen mejnik

V četrtek odpira vrata tudi špansko prvenstvo v nogometu. Atletico Madrid čaka srdita bitka za Uefino ligo prvakov.
Fotografija: Špansko prvenstvo. Jan Oblak. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Špansko prvenstvo. Jan Oblak. FOTO: Delo

Atletico Madrid čaka v prihodnjih tednih srdita bitka za vrnitev v območje Uefine lige prvakov, tako zelo si je namreč zapletel položaj na lestvici španskega prvenstva v nogometu. Že prvi izziv rdeče-belih v Bilbau sodi med najtežje v Španiji, sledili bodo še drugi. Ob tem bije prestižno individualno bitko Atleticov vratar Jan Oblak. Le vprašanje časa je, kdaj bo postavil nov mejnik v zgodovini vratarjev v primeri division.


Barcelona 58 točk, Real Madrid 56, Sevilla 47, Real Sociedad 46, Getafe 46, Atletico 45, Valencia 42. To je izhodiščni položaj klubov pred četrtkovim nadaljevanjem španskega prvenstva, v katerem bomo spremljali dvoboj za naslov prvaka in peteroboj za dve dodatni vstopnici v Uefino ligo prvakov.
 

Na voljo ima kar 42 tekem


Težko je oceniti formo kandidatov za najvišja mesta, tega po trimesečnem odmoru ni možno storiti. Tudi boj za posamično priznanje zamora (nagrada za vratarja, ki prejme najmanj golov v sezoni) je odprt, kandidata za zmago pa madridska vratarja Thibaut Courtois (Real) in Jan Oblak (Atletico). Škofjeločan je osvojil zadnje štiri lovorike (2016-2019), Courtois – tedaj prav tako v majici Atletica – v letih 2013 in 2014, vmes je prekinil prevlado rdeče-belih odlični Barcelonin vratar Claudio Bravo.

Sezona 2019/20? Oblak je prejel 21 golov v 27 tekmah, Courtois 16 golov v 24 tekmah, Unai Simon (Bilbao) 20 golov prav tako v 24 tekmah. Do konca sezone bodo vsi zbrali najmanj 28 tekem (to je pogoj za kandidaturo), zato se obeta napet finiš te bitke, v kateri gre v resnici za dvoboj Oblak vs Courtois.
...
...

»Verjemite mi, da ne razmišljam o boju za zamoro. Ne kandidirava za lovoriko le Courtois in jaz, saj v tej sezoni deluje odlično še en vratar,« je dejal Oblak, ki je imel v mislih Unaija Simona, in dodal: »To resda ni moj prednostni cilj. Želim se prebiti le v ligo prvakov, torej moramo končati sezono med prvimi štirimi klubi.«

Gotovo bo razkrila trenutno vrednost delnic Atletica že nedeljska (14.00) preizkušnja v osrčju Baskije, kjer še nikomur ni bilo lahko. Toda nekaj drži že danes: Oblak bo že v tej sezoni zanesljivo zrušil še enega od rekordov. Postal bo vratar, ki je potreboval najmanj tekem do svoje 100. tekme brez prejetega gola.

Slovenska št. 1 ima na voljo kar 42 tekem za izboljšavo rekorda, ki je v rokah danes 74-letnega Miguela Reine, nekoč vratarja Barcelone (1966–1973) in tudi Atletica (1973–1980). Reina je namreč potreboval 222 tekem za svojo 100. tekmo brez prejetega gola. Koliko so jih do tega mejnika potrebovali drugi? Victor Valdes 227, Andoni Zubizarreta 248, Santiago Canizares 256, Iker Casillas 307 …
 

Odličen večer v Liverpoolu


Oblak je zbral 99 tekem z nedotaknjeno mrežo v pičlih 180 nastopih! To je spodoben dosežek za vratarja, ki mu v začetnem obdobju na tedanjem stadionu Vicente Calderon ni bilo postlano z rožicami. Od poškodbe, ki jo je unovčil Miguel Angel Moya, do treh prejetih golov na krstni evropski tekmi z Olympiakosom …
Špansko prvenstvo. Jan Oblak. FOTO: Delo
Špansko prvenstvo. Jan Oblak. FOTO: Delo

Prav v ligi prvakov je pustil najmočnejši pečat v tej Atleticovi sezoni. Z veličastno predstavo na Anfieldu so izbranci trenerja Diega Simeoneja prav po Oblakovi zaslugi ostali med živimi in nato v izdihljajih tekme prek Marcosa Llorenteja zapečatili usodo aktualnih evropskih prvakov.
»Na Anfieldu sem dobro opravil svoje delo, toda ne bi rekel, da je bila to ena od mojih najboljših predstav v majici Atletica. Morda je šlo le za eno od pomembnejših tekem … Bomo videli. Ta sezona bo gotovo čudna, nikdar ne bo enako igrati na praznem stadionu brez navijačev, ki ti pomenijo ogromno,« je pred nadaljevanjem prvenstva zatrdil Oblak.
Do konca španskega nogometnega prvenstva 2019/20 je še deset krogov, Atletico pa bo sprejel le tri izzive najvišje ravni: na stadion Wanda Metropolitano bodo prišli Valladolid, Alaves, Mallorca, Betis in Sociedad – prav derbi s slednjim utegne odločiti o potniku v ligo prvakov –, rdeče-beli pa bodo gostovali v Bilbau, Pamploni, Valencii (Levante), Barceloni (Barça) in Vigu.

Oblak potrebuje le eno tekmo brez prejetega gola za zrušitev še enega prestižnega rekorda. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije