Jakov Fak: Doma je vedno drugače

Biatlon: Pokljuka je nared za generalko pred svetovnim prvenstvom 2021. Na slovenskem prizorišču naj bi se h karavani vrnil Johannes Thingnes Bø.
Fotografija: Na Pokljuki bodo vse oči uprte v Jakova Faka. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Na Pokljuki bodo vse oči uprte v Jakova Faka. FOTO: Matej Družnik

Kar nenavaden je v teh dneh prihod na pokljuško biatlonsko predstavo, ko je novo leto že krepko zakorakalo v drugo januarsko polovico. Največkrat se je tu karavana svetovnega pokala ustavila v decembrskih dneh, takrat celo v debelejši snežni odeji od sedanje. Toda drugačne dolgoletne izkušnje prirediteljev niso zmedle, stadion je nared za novo poglavje, tukaj zadnje pred spektakularnim svetovnim prvenstvom, od 9. do 21. februarja v prihodnjem letu.

»Vedno so nastopi na Pokljuki za nas prav posebni. Doma je drugače, potrudimo se razveseliti tako občinstvo kot vse tiste, ki pripravljajo to tekmo,« je poudaril vodilni adut domače reprezentance Jakov Fak. Svoji najvidnejši uvrstitvi dosedanjega dela sezone, četrto mesto iz zasledovanja v Hochfilznu in peto s skupinskega starta v Oberhofu, bi tukaj rad izboljšal, a konkurenca seveda na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom ne bo stala križem rok. Če bi ocenjevali po zadnjih januarskih predstavah, na Pokljuko v vlogi favorita prihaja francoski as Martin Fourcade, precej vprašanj pa se zastavlja okrog vrnitve h karavani vodilnega norveškega biatlonca in hkrati lastnika kristalnega globusa za skupno zmagoslavje v prejšnji sezoni Johannesa Thingnesa Bøja.


Skandinavca včeraj še ni bilo na gorenjski planoti, viri iz njegove domovine so nam napovedali njegov prihod v današnjih zgodnjepopoldanskih urah na salzburško letališče in nato seveda hitro selitev na Pokljuko.
Med gledalci bo pod posebnim drobnogledom kajpak omenjeni domači adut, toda pozornost pripada tudi drugim članom izbrane vrste. Predvsem predvidoma vodilni slovenski biatlonki nove dobe Urški Poje, ki pa so ji zdravstvene težave uničile dosedanje načrte sezone, zato v tej sploh še ni nastopila. Tako je izpustila pet postaj, premiero bo vendarle zdaj dočakala na Pokljuki.

»Vedno znova se me je lotevala utrujenost, nato so zato sledile psihične težave, tako da me dolgo ni bilo med tekmovalno karavano,« je povedala na sklepni novinarski konferenci pred začetkom Pokljuke 2020, o pričakovanjih na domačem prizorišču pa še dejala: »Skrivnosti streljanja ne pozabiš kar tako, s tekom je drugače. Za menoj je komaj dober mesec vadbe za vrhunsko raven, v teh dneh bom videla, kaj to pomeni.« Tekme se veseli tudi Lea Einfalt, ki kot nekdanja tekačica v svoji drugi biatlonski sezoni prav na domačem prizorišču sanja o prvih točkah, več kot doslej v sezoni si želi Klemen Bauer. Rok Tršan bi rad nadgradil zadnje točke iz Ruhpoldinga.

Sicer pa sleherni udeleženec na pokljuškem soncu razmišlja o svojih željah, še posebno člani slovenske reprezentance. Zato je Pokljuka za njih vedno posebna. Tudi zdaj, ko gre za generalko svetovnega prvenstva 2021, drugega doslej v biatlonu na slovenskem snegu.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije