NOGOMET

Isti cilj, različna prihodnost

V pokalnem finalu vijolični po dvojno krono, zmaji po tolažbo. Rudi Požeg Vancaš okrepil Maribor, Mandarić se poslavlja.
Fotografija: Lani so se pokalne lovorike veselili nogometaši Olimpije. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Lani so se pokalne lovorike veselili nogometaši Olimpije. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Pred natanko letom dni so nogometaši Olimpije osvojili pokalno lovoriko, potem ko so na domačem stadionu premagali Aluminij iz Kidričevega (6:1) in v veličastnem slogu oplemenitili šampionsko sezono v državnem prvenstvu. Danes (20.45) bodo v dvoboju z državnim prvakom Mariborom poskušali ubraniti vsaj pokalni naslov. A 365 dni pozneje je ljubljanska zasedba v povsem drugačnem položaju. Vse je v znamenju dolgo napovedovanega odhoda predsednika ter hkrati glavnega sponzorja, mecena in posojilodajalca Milana Mandarića. Ekipa s trenerjem Safetom Hadžićem (četrtim na klopi Ljubljančanov v tej sezoni!) po osvojenem drugem mestu v DP željno pričakuje pokalni finale, da bi z lovoriko druge kategorije vsaj nekoliko sprala grenak okus po turbulentnem dogajanju med sezono.

Po Mandariću Rus?

Simbolika gor ali dol, na tribunah Arene Z'dežele ne bo šefa Olimpije, saj mora po lažjem zdravniškem posegu počivati doma. Mandarića ni bilo niti na zadnjem prvenstvenem derbiju med vijoličnimi in zmaji v Ljudskem vrtu, kjer so njegovi varovanci zmagali s kar 3:0. A to je bila slaba uteha zanj, potem ko je v prejšnjih treh sezonah z Olimpijo osvojil dva naslova državnega prvaka in lani tudi pokalno lovoriko. Mandarić se v zadnjih mesecih v glavnem ukvarja s tem, kako bi čim manj boleče za klub zapustil slovensko nogometno sceno in hkrati naše poslovno okolje. Negativnih izkušenj ima dovolj, jasno je, da ni storil tako želenega preboja niti na nogometni niti na podjetniški ravni. Res je, da je srbski poslovnež z ameriškim potnim listom ohranil Olimpijo pri življenju na visoki nogi in šampionskih kotah, v tem projektu pa je ostal tako rekoč sam. Ker ni dobil dovolj močnega vetra v jadra niti od Mestne občine Ljubljana niti od lokalnega gospodarstva, ne vidi več pravega smisla v prizadevanju za razvoj in nadgradnjo kluba v vseh pogledih. V takšnih okoliščinah Olimpija pomeni veliko finančno izgubo, sanje o izgradnji kluba z močnim ljubljanskim pečatom in resnimi evropskimi ambicijami so se razblinile že pred časom. Zato bo morebitno današnje slavje Olimpije zgolj dostojanstven zaključek nekega obdobja, ki je sprva navrglo velike upe, končalo pa se bo – z novim začetkom. Ali bo to z ruskim vlagateljem na čelu kluba, je za zdaj še skrivnost. Pogajanja so v teku.

Vijolični še lačni zmag

Na drugi strani Mariborčani prihajajo v Celje nabrušeni, da postavijo piko na i, se poveselijo še z drugo lovoriko in odločno krenejo v novo evropsko sezono. Rudi Požeg Vancaš (Celje) je od včerajšnje predstavitve novi član vijoličnih, Rok Kronaveter (Olimpija; danes ni v moštvu) pa pred vrati Ljudskega vrta. Pred koncem sezone je trener Darko Milanič brez skrbi glede sestave moštva, njegovi bojevniki so lačni nove zmage, sploh prvi golgeter zadnjih dveh sezon Luka Zahović. »Veselimo se finala in verjamem, da bo dvojna krona naša. Po kratkem premoru bomo že začeli nove priprave, hitro spet na polno, z novimi pričakovanji, željami po evropskih dosežkih in uspešnih kvalifikacijah. A gremo po vrsti, v naših mislih je zdaj le četrtek,« Zahović mlajši počasi prevzema vlogo vodje od dolgoletnega kapetana Marcosa Tavaresa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije