NOGOMET

Iraški srečko je Katanec

Na 17. nogometnem prvenstvu Azije tudi po slovenskih taktih. Ob bivšem slovenskem selektorju še Čeh, Pejković in Ihbeisheh.
Fotografija: Srečko Katanec je na azijskem prvenstvu pred leti že vodil gostitelja turnirja Združene arabske emirate. FOTO: Babagol.net
Odpri galerijo
Srečko Katanec je na azijskem prvenstvu pred leti že vodil gostitelja turnirja Združene arabske emirate. FOTO: Babagol.net

LJUBLJANA – Če ne gre v Evropi, gre v Aziji. To je vodilo četverice Slovencev na nogometnem prvenstvu najbolj obljudene celine na svetu Azije, ki se je začelo konec minulega tedna. Prvi zvezdnik prvenstva iz slovenskega zornega kota je selektor Iraka Srečko Katanec, toda slovenski dan na 17. prvenstvu v Združenih arabskih emiratih je že v nedeljo pripadel palestinskemu reprezentantu, Ljubljančanu Jaki Ihbeishehu.
Srečko Katanec je na azijskem prvenstvu pred leti že vodil gostitelja turnirja Združene arabske emirate. FOTO: Babagol.net
Srečko Katanec je na azijskem prvenstvu pred leti že vodil gostitelja turnirja Združene arabske emirate. FOTO: Babagol.net

Dvoboj reprezentanc z nemirnega Bližnjega vzhoda Palestine in Sirije se je razpletel brez golov, s tem izidom so bili bolj zadovoljni Palestinci, saj se je Siriji, denimo, uvrstitev na lansko SP v Rusiji izmuznila v dodatnih kvalifikacijah. V podaljšku jo je premagala Avstralija, branilka naslova celinskega prvaka. Ihbeisheh ni igral.

V uvodnih tekmah prvenstva z nagradnim skladom 12,9 milijona evrov (zmagovalec bo prejel 4,4 milijona €, poraženec 2,6 milijona, poražena polfinalista pa po 900 tisočakov), ki naj bi pred televizijske zaslone privabil prek 2,5 milijarde ljudi, je sicer največjo senzacijo pripravila Jordanija, ki je premagala branilko lovorike Avstralijo.
 

Iračani veliko pričakujejo od Katanca


Potem ko se je za Katanca po neuspešnih kvalifikacijah za SP v Rusiji drugič končalo poglavje na selektorskem stolčku Slovenije, je 55-letni Šiškar septembra lani prevzel Irak. Na azijskem prvenstvu je v strokovni štab povabil tudi sodelavca iz naše reprezentance Aleša Čeha in Nihada Pejkovića, tamkajšnji nogometni navijači pa so brez pretirane skromnosti Katančevim že ukazali boj za celinski naslov.

»Ne bom govoril o možnostih, vem pa, da imamo srčno in povezano moštvo. Toda imamo tudi eno od najmočnejših skupin. Zadnja tekma z Iranom ne bo najtežja, pač pa prvi z Vietnamom in Jemnom,« je pred odhodom na prvenstvo povedal Katanec. Iran je igral na SP v Rusiji.
 

Vietnam prvi Katančev izzivalec


Za Srečka in druge Iračane je danes prvi dan D, v Abu Dhabiju bo Iračane izzval Vietnam. »Zame sta tekmi z Vietnamom in Jemnom zahtevnejši kot z Iranom. Tudi tekmeci so prišli na prvenstvo, da bi tekmovali in bili najboljši. Lahko imajo igralci slab dan in vse, kar je bilo na papirju videti tako preprosto, gre lahko narobe,« je Katanec ohranil držo realnega strokovnjaka, ki ne obljublja veliko in se ne udinja nogometnim navdušencem, za katere velja, da nimajo veliko pomislekov o tem, kdo je največji favorit in kdo najboljši.


Irak je bil leta 2007 najboljše moštvo na svetu. Slovenskemu štabu na iraški klopi ne gre na roko niti zadnji dosežek Iračanov na azijskem prvenstvu. V Avstraliji so bili četrti, v polfinalu je bila boljša Južna Koreja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije