Ilka Štuhec zaradi koronavirusa že končala sezono

Zaključek sezone v Cortini odpovedan.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik

Italijanski športni medij Gazzetta dello Sport je danes poročal, da je zaključek sezone v alpskem smučanju v italijanski Cortini d'Ampezzo v celoti odpovedan. Pozno zvečer je odločitev potrdila tudi Mednarodna smučarska zveza (Fis).

Fis in Italijanska smučarska zveza (Fisi) sta sprejela odločitev, da se zaradi nevarnosti koronavirusa v celoti odpove spored zaključka svetovnega pokala in da nadomestnega prizorišča ne bodo iskali ali določili. Odločitev je tudi v skladu z ukrepi Italije proti širitvi epidemije, saj so odpovedali praktično vse športne dogodke.

Italijanska zveza je sicer po navedbah italijanskih medijev v dogovoru z lokalno vlado na področju Cortine, deželno vlado Benečije in italijanskim olimpijskim komitejem želela izpeljati zaključek sezone brez gledalcev, a so vsi člani izvršnega odbora Fisa predlog zavrnili. Obenem je Mednarodna smučarska zveza dala Fisu čas, da sam odpove tekmovanja in zato dokončno odločitev navidezno preložila na soboto.

Konec naslednji teden v Kranjski Gori

Tako se bo sezona alpskega smučanja končala naslednji konec tedna v Kranjski Gori, kjer bosta na podkorenski strmini na sporedu tekmi v tehničnih disciplinah za moške, ter v švedskem Areju, kjer bodo tekmovale ženske. Pred tem se je Fis dogovarjal s Kvitfjellom, kjer so ta teden tekmovalci v hitrih disciplinah, in z Arejem, da bi organizirali dodatne tekme, a je bil predlog iz finančnih razlogov zavrnjen. Ilka Štuhec je tako že končala sezono.

»Z veliko žalostjo sprejemamo odločitev Fisa,« je dejal predsednik Italijanske smučarske zveze Flavio Roda in dodal, da je to velik udarec za svet športa, ki bo imel velike ekonomske posledice tako za zvezo kot za organizacijski odbor svetovnega prvenstva prihodnje leto. Tekma bi namreč morala biti tudi generalka za svetovno prvenstvo 2021, ki ga bo gostila prav Cortina.

Znani že nekateri zmagovalci

V skladu z današnjo odločitvijo je tako že pred sobotno tekmo v Kvitfjellu jasno, da bo smukaški globus za sezono 2019/20 osvojil Švicar Beat Feuz, kombinacijskega pa Francoz Alexis Pinturault. Manjkajo pa še dobitniki velikega kristalnega globusa ter dobitniki malih globusov v slalomu, veleslalomu in superveleslalomu.

Ti bodo znani v nedeljo. Vodi Švicar Mauro Caviezel s 365 točkami, tri točke zaostaja Avstrijec Vincent Kriechmayr, 29 Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, Avstrijec Matthias Mayer je zbral 324 točk in Norvežan Kjetil Jansrud 305.

V ženski konkurenci je Švicarka Corinne Suter prva po letu 2015 in Američanki Lindsay Vonn, ki bo v isti sezoni osvojila smukaški in superveleslalomski globus. Najboljša kombinatorka je Italijanka Federica Brignone. Preostale tekme pa bodo dale skupno zmagovalko ter najboljšo slalomistko in veleslalomistko v sezoni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije