SMUČANJE

Ilka Štuhec po švicarski grozi znova skozi pekel zdravljenja

Za dvakratno svetovno prvakinjo po padcu na smuku v Crans Montani konec sezone. Strgala si je zadnjo križno vez v levem kolenu in utrpela udarec v kost v desnem.
Fotografija: Za Ilko Štuhec se je grozovit padec končal šele v tretji zaščitni ogradi. FOTO: ORF
Odpri galerijo
Za Ilko Štuhec se je grozovit padec končal šele v tretji zaščitni ogradi. FOTO: ORF

LJUBLJANA – Smučarska formula ena zna poskrbeti za mnoge drame, tokrat je dramatičnost in fatalnost udarila po slovenskem taboru. Dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec je namreč po padcu na smuku v Crans Montani že končala letošnjo sezono. Švicarska preizkušnja se je za Štuhčevo slabo končala; kot prva tekmovalka je po dobro odpeljanem zgornjem delu v sredinskem po predolgem skoku v zavoj prišla izven linije, izgubila ravnotežje in grdo padla. S precejšnjo hitrostjo je nato pristala v zaščitnih ogradah, ustavila jo je šele tretja, a se je ob pomoči delavcev ob progi rešila iz mrež in se celo sama na smučeh spustila do ciljne arene in tam z nasmeškom pozdravila gledalce. Čeprav je na prvi pogled kazalo, da padec ni imel resnejših posledic, se je Mariborčanka, ki je v tej zimi uprizorila udarno vrnitev v belo karavano po resni poškodbi kolena sezono prej, zaradi nje je izpustila olimpijske igre v Pjongčangu, kasneje zaradi bolečin v kolenih odpravila na preiskave v bolnišnico. Podrobnejši pregledi so pokazali, da je utrpela poškodbi obeh kolen. Najboljša slovenska smučarka, trenutno tretja v smukaškem seštevku svetovnega pokala, si je strgala zadnjo križno vez v levem kolenu in utrpela še udarec v kost v desnem.

Sedma operacija

Obe koleni je imela Mariborčanka že poškodovani. Prepeljali so jo v Basel, kjer je dodatne preglede kolen na univerzitetni kliniki opravil Niklaus Friederich, ki je smučarko v preteklosti že uspešno operiral. Vsakič je trpelo njeno desno koleno, na njem je imela pet operacij, levo je bilo poškodovano pred sezono 2017/18, takrat je morala prestati še eno. Za seboj jih ima torej že šest, zadnja je sedma oziroma druga na levem kolenu. »Jezna sem in žalostna, ampak motivirana, da se vrnem še močnejša,« je po operacijah v preteklosti sporočila Ilka. Dolg je njen seznam operativnih posegov. Hud udarec je utrpela že septembra 2008 na snežnih pripravah v Južni Ameriki. Strgala si je sprednje križne vezi, poleg tega poškodovala stranske, delno meniskus. Leto pozneje je padla na treningu v Zermattu in morala na artroskopski poseg, odstranili so ji del meniskusa. Marca 2010 je šla znova pod nož, koleno so ji očistili tudi pred olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014. »Marsikdaj se vprašam, kaj mi je tega treba, zjutraj se zbudim in mislim, da bom razpadla. Vendar požrem bolečino in grem dalje. Res se sliši srhljivo, ampak takšna je cena uspeha. Težko sem se pobirala. Vendar sem poskušala v vsakem položaju najti nekaj pozitivnega, dobrega in na tem graditi vse drugo,« je povedala ob preteklih zdravstvenih okrevanjih. Italijanka Sofia Goggia, olimpijska prvakinja v smuku, je v Crans Montani ciljno črto kot prva prečkala z 0,36 sekunde prednosti pred Švicarko Joano Hählen, tretje mesto je z zaostankom 0,45 sekunde osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami. »Ko sem se leta 2013 poškodovala, si mi izročila darilo, v katerem je pisalo: Ne nehaj sanjati. Zdaj prav to sporočam tebi,« je nekoč Štuhčevi podporo na družabnih omrežjih izrazila Goggieva. V alpski kombinaciji v Crans Montani je zmagala Italijanka Federica Brignone, drugo mesto je osvojila Kanadčanka Roni Remme, zaostala je za 38 stotnik, tretja pa je bila Švicarka Wendy Holdener (+1,04). Marušo Ferk so po smukaškem delu, kjer je imela 19. čas, diskvalificirali zaradi nepravilne opreme.

Kranjec peti

Žan Kranjec je na veleslalomski tekmi za svetovni pokal v bolgarskem Banskem, kjer je bil sicer zaradi preveč snega odpovedan superveleslalom, zasedel peto mesto. Zmagal je Norvežan Henrik Kristoffersen, le štiri stotinke je zaostal Avstrijec Marcel Hirscher, ki si je že zagotovil mali kristalni globus za to disciplino. Tretji je bil Francoz Thomas Fanara (+0,39). Kranjec je bil po prvi vožnji šesti, na koncu je na petem mestu za Norvežanom zaostal za 66 stotink. Štefan Hadalin se s 34. mestom ni uvrstil v finale.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije