POVRATNICA

Ilka spet v družbi tekmic in smukačev

Smučarska povratnica po poškodbi Ilka Štuhec na enomesečne priprave v Čile.
Fotografija: Ilka Štuhec ima za sabo že 50 snežnih dni treninga, njen trener Grega Koštomaj pravi, da s pozitivno naravnanostjo zrejo naprej. Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Ilka Štuhec ima za sabo že 50 snežnih dni treninga, njen trener Grega Koštomaj pravi, da s pozitivno naravnanostjo zrejo naprej. Foto: Jure Eržen

MARIBOR – Slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec, ki je izpustila olimpijsko sezono zaradi strgane sprednje križne vezi v kolenu, je v polnem pogonu za novo zimo. Prihodnji teden se odpravlja na najdaljšo snežno vadbo v pripravljalnem obdobju. V Čilu bo s svojo petčlansko ekipo preživela en mesec.

Poletno napravljena je Štuhčeva včeraj na Pohorju sedla pred novinarje v družbi trenerja Grege Koštomaja in opisala načrt treningov, ki jo čaka v nadaljevanju pripravljalnega obdobja. O oktobrski uverturi v sezono svetovnega pokala v Söldnu ne razmišlja; kot je vselej pozimi sledila geslu gremo iz tekme v tekmo, niti zdaj ne prehiteva korakov.
 

Ilka je super fit


Najtežji del kondicijske priprave, za katero skrbi kineziologinja Anja Šešum, je za njo. Levo koleno se dobro odziva, novih je le nekaj brazgotin. Sem pa tja jo na svojo zgodovino opozori le desno, ki je prestalo pet operacij, pravi Mariborčanka, ki ji je Šešumova glede na stanje prilagodila treninge. »Ilka je super fit,« je njuno delo pohvalil Koštomaj. »Na zadnjih snežnih treningih na Stelviu smo zbudili občutke, s pozitivno držo zremo naprej,« je razmišljal trener.

Zdaj je na sporedu južna polobla, kjer Štuhčeva vsako leto nabere najdaljšo kilometrino in izpili tehnične podrobnosti. Čuti, da je dobro pripravljena, »glede na to, da se že poldrugo leto pripravljam za sezono«, veseli se tudi prve tekme v Čilu. Tekmovalni utrip bo po dolgem času spet začutila na preizkušnjah nižje ravni (južnoameriški pokal).
 

V nogah 50 snežnih dni


Svetovna prvakinja v smuku, ki bo naslov branila na vrhuncu zime prihodnje leto na Švedskem, ima v nogah petdeset snežnih dni. Kakšen program jo čaka na južni polobli? »Najprej bomo v El Coloradu, posvečali se bomo tehniki, v drugem delu bo poudarek na daljših zavojih v smukaški preži in drsenju. Sledita superveleslalom in tekma, da prekinemo tekmovalni post, kar bo dobrodošlo s psihološkega gledišča. Potem pa selitev v La Parvo, kjer so tereni bolj naklonjeni hitrim disciplinam. Takšen je načrt, videli pa bomo, kaj bomo lahko uresničili, saj nas vreme pogosto prisili v prilagajanje programa,« je razgrnil Koštomaj.

Razmere v Čilu niso bile ravno blesteče, pravi trener, ki je s Štajerko osvojil tudi smukaški in kombinacijski globus, a je narava prejšnji teden tam nasula pol metra snega. »Ena vremenska fronta še pride in upamo, da nas bo pričakala zima. Imam informacije, da vsa smučišča obratujejo,« je dejal. Ekipa, v kateri sta še Ilkina mama Darja Črnko in serviser Aleš Sopotnik, se bo v Južno Ameriko odpravila v ponedeljek.
 

Iskali bodo predvsem mir


V sezoni bo Štajerka dala prednost hitrim disciplinam: »Kolikor bo šlo, bomo dodali tehnične,« je povedala tekmovalka na Stöcklijevih smučeh, ki letos opreme zaradi vračanja po poškodbi in operaciji – ti sta zahtevali svoj čas in program – ne bo testirala. Veseli se tudi stika s tekmicami, ki bodo vadile v Čilu. Tudi letos bo trenirala s slovenskimi smukači. Po prihodu domov jo čakata premor za regeneracijo in krajši oddih, zatem pa spet sklop dvotedenske kondicijske vadbe in odhod na sneg na evropskih ledenikih. Kam točno bodo šli, se bodo v ekipi odločali glede na vremenske razmere. »Iskali bomo predvsem mir, da se pripravimo za zadnji del pred sezono,« je poudaril Koštomaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije