LIGA NARODOV

Iličić opustil bedarije, to je povedal o Kamplu

Začasni selektor Igor Benedejčič bo ekipo vodil na tekmah lige narodov proti Norveški in Bolgariji.
Fotografija: Josip Iličić je prevzel vlogo liderja v reprezentanci. FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Josip Iličić je prevzel vlogo liderja v reprezentanci. FOTO: Jure Eržen/delo

BRDO PRI KRANJU – Slovenska nogometna reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju, kjer začenja priprave na zadnji tekmi lige narodov proti Norveški in Bolgariji. Začasni selektor Igor Benedejčič je naknadno moral vpoklicati Andraža Struno, saj je udeležbo zaradi poškodbe kolena odpovedal Rene Krhin. Že pred tem je bilo jasno, da ne bo Jana Oblaka in Kevina Kampla, ki je končal reprezentančno pot. V slovenskem taboru vzrokov za takšno odločitev ne poznajo oziroma nočejo o njej govoriti, dodajajo pa, da bi seveda igralec njegove kakovosti koristil slovenski vrsti.

Sam ve, zakaj se je tako odločil

»To je odločitev posameznika. Jaz nisem ta, ki bi lahko govoril o njem. On sam ve, zakaj se je tako odločil. Igralci smo to sprejeli. Kdor hoče igrati za reprezentanco, je dobrodošel, kdor noče pa ... Bo prišel nekdo drug,« je glede Kampla povedal Josip Iličić, ki zaradi rumenih kartonov ne bo smel igrati na petkovi tekmi proti Norveški. Zaradi poškodbe bržčas ne bo mogel pomagati niti kapetan Bojan Jokić, kljub temu pa cilji ostajajo isti. Torej dve zmagi, ki bi lahko pomenili obstanek v ligi C. »Zavedamo se, da bo težko. Proti obema ekipama smo že izgubili. Kot pa sem že večkrat povedal, moramo pokazati večjo borbenost, požrtvovalnost, sploh pa odpraviti napake, ki smo jih delali. Če to odpraviš, potem se lahko nadejaš pozitivnega rezultata,« pravi Iličić. Ta meni, da sprememba na selektorskem mestu ne bi smela pomeniti posebnih sprememb in da so v veliki meri za dosedanje izide odgovorni igralci sami. »Mislim, da smo konec koncev igralci odgovorni za rezultate. Na žalost pa je selektor ta, ki mora oditi, saj je težko zamenjati toliko igralcev. Vemo, da v Sloveniji ni veliko igralcev na tej ravni, ampak prihajajo novi, mladi, željni dokazovanja. Zavedati pa se morajo, zakaj so tu, kakšni so cilji. V ekipo verjamem, če ne bi, ne bi prihajal sem.« Iličić je sicer v Atalanti v dobri formi, v nedeljo je dvakrat podal za zadetek ob zmagi 4 : 1 nad milanskim Interjem.

Nič več o bedarijah

»Če bi s to miselnostjo na vse skupaj gledal pred leti, bi bilo še boljše, ampak nazaj ne gledam, treba pa je tako nadaljevati,« pravi Iličić, ki je tudi postal eden vodij v ekipi, je pozitiven, združevalen. Zakaj takšna sprememba v primerjavi s preteklostjo?

Josip Iličić blesti v dresu Atalante. FOTO: Petros Karadjias, AP
Josip Iličić blesti v dresu Atalante. FOTO: Petros Karadjias, AP

»Z leti se vse naučiš, pride družina, ne razmišljaš več toliko o bedarijah, niti o nogometu, bolj si sproščen, razmišljaš o tem, kako se boš družil z otrokom, z ženo.« Ozrl se je tudi na svoje nogometne začetke, ko je že igral pod Benedejčičevim vodstvom. »Pri Benedejčiču sem redno igral pri Interblocku. Seveda so bili tudi manjši konflikti, kar je pri meni normalno, vendar sva bila vedno v dobrih odnosih.«

Treba je zmagati

Iličićevo vlogo bo moral v petek nase prevzeti nekdo drug, denimo Miha Zajc, ki je ta konec tedna dosegel gol za Empoli. »Spravili smo se v položaj, ki si ga ni nihče želel. Toda treba se je pobrati in na obeh tekmah zmagati,« pravi Zajc. »Norvežani so dobra ekipa, fizično zelo dobra. Moramo biti agresivnejši in nevarnejši v napadu, potem bo tudi lažje v obrambi.«

Tekma z Norveško se bo začela v petek ob 20.45 v Stožicah, zadnji obračun v ligi narodov pa bo v ponedeljek v Sofiji proti Bolgariji, prav tako z začetkom ob 20.45.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije