ANA DREV

Najverjetneje konec kariere za našo najboljšo veleslalomistko

Ano bo v sredo v Ljubljani operiral kirurg Marko Macura.
Fotografija: Ana Drev. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Ana Drev. FOTO: Tomi Lombar, Delo

KRONPLATZ, LJUBLJANA – Ana Drev (33) si je na treningu veleslaloma v Kronplatzu poškodovala desno koleno. Takoj je bila pripeljana v ljubljanski klinični center, kjer so pri pregledu ugotovili, da gre za strgano sprednjo križno vez, kar so potrdili tudi po opravljeni magnetni resonanci. Ano bo v sredo v Ljubljani operiral kirurg Marko Macura, je danes sporočila Špela Pretnar, zunanja sodelavka za odnose z javnostjo pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

Drevova, ki je imela težave z zdravjem že po koncu minule sezone, se v poletnem pripravljalnem obdobju ni pridružila preostalim članicam ženske ekipe na tradicionalnem taboru v argentinski Ushuaii in je trenirala po posebnem programu, prilagojenem svoji vzdržljivosti in zdravstvenem stanju. Na snegu, na evropskih ledenikih, je preživela krajša obdobja. Udeležila se je uvodne veleslalomske premiere v Söldnu, a se ni uvrstila v drugo vožnjo. Tudi v Killingtonu je bila prepočasna za finale. Točke v novi sezoni je dosegla z 21. mestom v Courchevelu in s 24. na Semmeringu. Ker tekmuje samo v veleslalomu, je po novem letu Zagreb in Flachauu izpustila, v Kronplatzu se je pripravljala na prvi ženski veleslalom v letu 2019, ki bo 15. januarja prav na tem prizorišču.

Drevova tako ne bo nastopila v Mariboru, kjer je pred tremi leti prvič na tekmah za Zlato lisico stopila na oder za zmagovalke. Edini uvrstitvi na stopničke v svetovnem pokalu, dvakrat je bila druga, je dosegla januarja 2016, ko je v Flachauu in v Mariboru zaostala le za Nemko Viktorio Rebensburg.

Le velesalomistka

Ana je bila sicer večji del kariere v senci Tine Maze, skupaj pa se je 15-krat uvrstila med najboljših 10 v svetovnem pokalu. Je pa zanimivo, da si s sedmimi uvrstitvami med najboljših šest deli tretje mesto z Urško Hrovat na večni lestvici najboljših slovenskih veleslalomistk. Več uvrstitev v najboljšo šesterico na ženskih veleslalomih za svetovni pokal imata le Mateja Svet (23) in Tina Maze (41).

Drevova je zadnji olimpijski nastop končala lani na olimpijskem veleslalomu v Pjongčangu z odstopom. Njen najboljši dosežek je deveto mesto z veleslaloma v Torinu leta 2006. Na svetovnih prvenstvih je bila leta 2017 v St. Moritzu sedma, leta 2013 na v Schladmingu pa 10.

Oslabljena ženska vrsta

Slovenska ženska veleslalomska vrsta je po poškodbi Drevove zelo oslabljena. Tina Robnik se po poškodbi levega kolena marca lani še ni vrnila v tekmovalno karavano. Meta Hrovat, ki je ob Drevovi v tej zimi edina poskrbela za slovenske ženske veleslalomske točke v svetovnem pokalu, pa še vedno čuti posledice poškodbe levega gležnja, kjer so ji naredili punkcijo. Slalom v Zagrebu je končala z odstopom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije