TALENT

Hrvati nam hočejo speljati košarkarskega upa

Naši južni sosedje pozorno spremljajo Tomasa Belino, ki ima dvojno državljanstvo. Oče Gregor je bil eden najbolj nadarjenih slovenskih igralcev.
Fotografija: Tomas in Gregor skupaj v svet
Odpri galerijo
Tomas in Gregor skupaj v svet

LJUBLJANA – Slovenija nima dovolj kakovostnih košarkarjev. To se je jasno videlo tudi v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na Kitajskem. Neumna pravila in spor med svetovno košarkarsko zvezo in Evroligo so nam pristrigli peruti, svetovno prvenstvo bomo gledali na kavču v dnevni sobi. Tudi ali predvsem zato se je treba za vsakega mladega košarkarja boriti. Če je ta nadarjen in obetaven, še toliko bolj konkretno. Kaj lahko pa se nam zgodi, da nam bodo Hrvati speljali 14-letnega Tomasa
Tomas Belina je bil na treningu v Španiji.
Tomas Belina je bil na treningu v Španiji.
Belino
! Ste zastrigli z ušesi ob priimku Belina? Prav imate. Tomas je sin Gregorja Beline, ki je svojčas veljal za izjemno nadarjenega košarkarja, ki je naredil kariero, potem pa se ustalil na Hrvaškem, danes družina živi v Pazinu. Tam kljub 45 križem starejši Belina še vedno uspešno igra v drugi hrvaški ligi! »Nekaj tekem je za člane odigral tudi Tomas, toliko, da je okusil tudi člansko košarko,« je povedal Gregor, ko smo ga poklicali na Hrvaško.

Navdušil v Španiji

S sinom sta se ravno vrnila iz Valencie, kjer je Tomas teden dni treniral in spoznaval razmere za nadaljnji razvoj. Letos bo sklenil osnovno šolo na Hrvaškem, zato skupaj s starši išče primerno destinacijo, klub za razvoj in korak, dva naprej. »Fantu je treba najti srednjo šolo in nadaljevati delo. Na voljo imamo več možnosti. Zdaj smo bili v Španiji, prej tudi v domžalskem Heliosu, čakamo še na odhod v zagrebško Cedevito, morda celo v Italijo,« navrže oče Gregor, ki si želi najti najprimernejše okolje, v katerem bo sin Tomas rasel tako osebnostno kot tudi košarkarsko. Se razume, brez šolanja ne gre. Človek nikoli ne ve, kaj prinese kariera.

Oče in sin FOTOgrafije: Osebni Arhiv
Oče in sin FOTOgrafije: Osebni Arhiv
»V Španiji se je na treningu Valencie pokazal v zelo dobri luči. Trenerji so ga videli na delu. Videl in spoznal je, da je povsem konkurenčen. Da lahko igra na tem nivoju, zato mu dodatne energije za delo in trening ne manjka. Pa saj mu je niti ni prej,« nadaljuje Gregor. Sin Tomas bo do poletja ostal na Hrvaškem, kjer je v Labinu naredil prve košarkarske korake, zadnjih pet let pa se kali in razvija v dresu Pazina, kjer igra konstantno za tri selekcije: predkadete, kadete in mladince, občasno celo za člane. Na Hrvaškem Tomas dominira. Desnoroki Belina junior se zavoljo znanja in višine znajde na vseh treh zunanjih pozicijah: kot organizator igre, branilec strelec, krilo. V Španiji so ga preizkušali na položaju dvojke branilca strelca.

Erjavec ga spremlja

S svojimi dobrimi igrami in potencialom Belina toliko opozarja nase, da je postal zanimiv tudi za hrvaške nacionalne selekcije. »Hrvati spremljajo razvoj mladih po regijah, potem pa iz tega delajo selekcije. Na Tomasa je postal pozoren tudi Mladen Erjavec, ki je včasih igral za ljubljansko Olimpijo, danes pa bdi nad mladimi na hrvaški košarkarski zvezi. Opazil je, da je Tomas napredoval, zato je bil povabljen na priprave kadetske reprezentance, čeprav je leto dni mlajši od vseh. Letos se bo zbrala
Pri 45 letih je še vedno stroj za doseganje košev na Hrvaškem.
Pri 45 letih je še vedno stroj za doseganje košev na Hrvaškem.
reprezentanca njegovega letnika,« razlaga oče Belina, ki potrdi, da obstaja interes tudi v Sloveniji. »Sodeloval je na treh treningih selekcije U15. Za naprej pa sem jim povedal, da imajo mojo številko,« navrže Belina, ki torej čaka telefonski klic. Na sina ne želi vplivati ali ustvarjati pritiska nanj. Tomas ima sicer dvojno, slovensko in hrvaško državljanstvo, a ko bo odigral uradno tekmo za eno od držav, si ne bo več mogel premisliti. »Naredili bomo tako, kot si bo sam Tomas želel in bo zanj najboljše oziroma kjer se bo sam najboljše počutil,« je jasen in starševsko pragmatičen Gregor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije