FORMULA 1

Hamilton izrazil dvom o Ferrarijevih trikih

Sebastian Vettel se po belgijski zmagi v F1 že veseli Monze Nemški as se je na večni lestvici odlepil od Alaina Prosta
Fotografija: Od formule 1 poslavljajoči se Fernando Alonso je s svojim mclarnom takole po startu VN Belgije poletel prek sauberja Charlesa Leclerca. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Od formule 1 poslavljajoči se Fernando Alonso je s svojim mclarnom takole po startu VN Belgije poletel prek sauberja Charlesa Leclerca. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Čeprav je Lewis Hamilton z drugim mestom na nedeljski veliki nagradi Belgije zadržal udobno prednost v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo v formuli 1, je bil takoj po dirki vidno zagrenjen. Že od daleč je bilo videti, da mu ni bilo do pogovora z zmagovalcem Sebastianom Vettlom.

V sobi, v kateri najboljši trije dirkači čakajo na slovesno razglasitev, je Mercedesov zvezdnik, ki dan prej ni skrival navdušenja po najboljšem dosežku v kvalifikacijah na mokri stezi v Spa-Francorchampsu, bolj ali manj le srepo zrl predse in si brisal znoj z obraza.
 

Spektakularna nesreča


Seveda v nemških medijih tega niso prezrli; kakor tudi niso preslišali njegovih posrednih obtožb, češ da si Ferrari v boju za lovoriko pomaga na nedovoljen način. »Dal sem od sebe vse, kar sem lahko, vendar sem bil v dvoboju s Sebastianom povsem nemočen. Ko me je začel prehitevati, preprosto nisem imel pravega protiorožja, s katerim bi lahko odgovoril na njegov napad,« je Hamilton iz svojega zornega kota opisal obračun za zmago v belgijskih Ardenih, ki ga je izgubil že v uvodnem krogu na koncu tako imenovane ravnine Kemmel.

Le nekaj trenutkov zatem, ko je mimo njega švignil Vettel, je na progo pripeljal varnostni avtomobil, da so delavci na stezi počistili ostanke spektakularne startne nesreče, ki jo je zakrivil Nico Hülkenberg. Nemec se je uštel pri zaviranju in s svojim renaultom silovito trčil v dirkalnik Fernanda Alonsa, ki je z mclarnom poletel prek sauberja Charlesa Leclerca. Hülkenberg je krivdo nemudoma prevzel nase.

»Kdor se zaleti od zadaj, je seveda kriv; tako je tudi v cestnem prometu,« se je s pepelom posul 31-letni Nemec, ki je prejel ustrezno kazen. Naslednjo dirko, ki bo že to nedeljo v Monzi, bo namreč začel z deset mest slabšega položaja, kot si ga bo pridirkal v kvalifikacijah.
 

Že 52. zmaga za Vettla


Velika nagrada Belgije se je nadaljevala v petem krogu z letečim startom, na katerega se je Vettel odlično pripravil, tako da ga Hamilton ni mogel presenetiti. »A četudi bi ga prehitel nazaj, ne bi dolgo ostal pred njim; Seb je bil tokrat pač precej hitrejši od mene,« je realno ocenil 33-letni Anglež, ki je v cilj pridrvel debelih enajst sekund za dve leti mlajšim Nemcem, tretje mesto pa je z zaostankom dobre pol minute osvojil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).


»Pri Ferrariju so očitno med enomesečnim premorom na dirkalniku izvedli nekaj trikov,« je branilec naslova svetovnega prvaka še izrazil dvom o legalnosti poskočnega vranca, potem ko si ga je pozorno ogledal čisto od blizu.
Vettel se na tekmečeve obtožbe ni odzval. Kot je razkril, je bil ključ do njegovega uspeha v sijajnem startu. »Vedel sem, da se mi bo priložnost za prehitevanje ponudila na vrhu griča po dvojnem zavoju Eau Rouge. Lani je nisem izkoristil, tokrat pa sem vse skupaj izpeljal bistveno bolje,« je kar žarel od navdušenja nemški šampion po svoji peti letošnji zmagi in skupno 52. v formuli 1, s katero se je na tretjem mestu večne lestvice odlepil od francoskega profesorja Alaina Prosta.

To je – se je strinjal – odlična popotnica pred Ferrarijevo domačo preizkušnjo konec tedna v Monzi. »Dobro je vedeti, da novi deli na našem dirkalniku učinkujejo in da smo naredili korak naprej,« se Vettel že veseli nedeljske velike nagrade Italije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije