Guardiola odkrito nad Zidana

Drevi še prvi tekmi osmine finala lige prvakov v Madridu in Lyonu.
Fotografija:
Odpri galerijo

Nogometna družina bi si težko želela lepši vrhunec osmine finala: današnji večer prinaša spopad najdražjih ekip na svetu, gala ples plejade vrhunskih igralcev, dvoboj odličnih trenerjev in velemojstrov taktične priprave Zinedina Zidana in Pepa Guardiole ter – upajmo – atomski nogomet najvišje ravni. V senci bo tudi druga tekma večera Lyon vs Juventus.

Izkušeni poznavalci te igre kljub vsemu (p)ostajajo previdni in že pregovorno trdijo: »Ne pričakujte preveč od izločilnih tekem. Več kot je na mizi, močneje drži rek, da je previdnost mati modrosti …«
Težko pričakovani večer na stadionu Santiago Bernabeu, kjer bodo spremljali dvoboj dve milijardi evrov vrednih enajsteric, najbrž ne bo razočaral. V obeh taborih kipijo od motivacije, čeprav zavoljo različnih motivov. Real Madrid je pač kralj lige prvakov, pravi despot in hegemon evropskega nogometa, ki mu ni para.

»Bistvo zgodbe je jasno: kdor koli pride v klub in njegove prostore ali na stadion, takoj občuti veličino te institucije. Vsako sezono krenemo po vse možne lovorike. In, kar je bistveno: verjamemo, da je to možno doseči, zato se borimo do zadnje minute tekme. Le poglejte, koliko podvigov smo v zadnjih letih zrežirali tik ob koncu posameznih derbijev.« Besede Zinedina Zidana, mladega trenerja, ki je v pičlih treh letih trikrat osvojil ligo prvakov, povedo vse. To bo gotovo spektakel: domači šampioni Bale, Benzema in Isco proti gostujoči lahki konjenici Sterling-Agüero-Silva.
 

ManCity bije bitko s časom


Manchester City ne bi mogel biti v bolj posebnem položaju, ki je diametralno nasproten od Realovega. V deveti sezoni lige prvakov po prihodu arabskih lastnikov lovi svoj prvi finale, zato je v primerjavi z evropskim pedigrejem Reala podoben nekdanjemu NK Podpeč proti Olimpiji. In obratno: če je Real v Španiji prepustil prevlado Barceloni, ManCity v zadnjih letih piše zgodovino angleškega nogometa, klubsko vitrino je ozaljšal s štirimi lovorikami v premier league. Toda, pozor, nogometni inovator Pep Guardiola ni prišel v objem šejku iz Abu Dabija (zgolj) zavoljo angleškega vrha.

»Na čudovitem stadionu moramo pokazati svoj pravi obraz in presenetiti Madridčane. Vem, da fantje niso vajeni zmagovati v ligi prvakov, a to je možno spremeniti le s pravo miselnostjo,« je zatrdil Guardiola. Zdi se, da sloviti Pep v Manchestru pogreša le Lionela Messija, torej podobno kot Messi v Barceloni pogreša le nekdanjega trenerja, s katerim je pokoril Evropo v letih 2009 in 2011. Prav zanimivo bo spremljati, kako uspešen bo nocoj nekdanji Madridčan Sergio Agüero, morda najboljši mož Cityja za velike tekme, kakršna se obeta drevi ob 21. uri.

Guardiola ima daleč največ tekem proti Joseju Mourinhu (23), a že prva prava preizkušnja proti Zidanu bo njegovo prihodnost določila močneje od vseh, ki sta jih nanizala s Portugalcem. In, ne pozabimo: ManCity bije tudi bitko s časom in krovno evropsko hišo Uefa. Ta ga je izključila iz svojih tekmovanj za sezoni 2020/21 in 2021/22 zavoljo kršenja finančnega ferpleja, zato bi bili lahko Cityjevi aduti dodatno motivirani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije